Testy, Zaujímavosti,

Overili, ktoré autá sú skutočne úsporné. Dominuje jedna krajina

2.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MAR-CARS). Ako skontrolujete skutočné spaľovanie automobilov? Mohli by ste ich napríklad zavrieť do laboratória a dať im jazdiť na dynamometri. Takto k tejto otázke pristúpil...

2.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MAR-CARS).

Ako skontrolujete skutočné spaľovanie automobilov? Mohli by ste ich napríklad zavrieť do laboratória a dať im jazdiť na dynamometri. Takto k tejto otázke pristúpil americký portál „What Car?“ a výsledky štúdie vyzerajú naozaj zaujímavo.

Ako skontrolujete skutočné spaľovanie automobilov?
Foto: youtube.com/@MAR-CARS

Prevádzkové náklady

Jedným z najdôležitejších bodov, na ktoré sa pri hľadaní ideálneho vozidla zameriavame, sú jeho prevádzkové náklady. Ide o veľmi široký pojem, do ktorého možno zahrnúť nespočetné množstvo aspektov, ale jedným z kľúčových je úroveň spotreby paliva. Tú majú vodiči veľmi často na mysli, keď hovoria o „úspornom aute“.

Správy o spaľovaní, ktoré ponúkajú výrobcovia, sa však nie vždy odrážajú v realite. Čo keby sme zozbierali modely z trhu, poskytli im rovnaké podmienky a otestovali, ktoré z nich skutočne najmenej kúria? Presne túto úlohu si stanovil portál „What Car?“.

Americká služba používa jednotku MPG, teda míľ na galón, ktorá nie je pre nás Európanov veľmi dostupná. Ako to prepočítate na „naše“? Jedna míľa je približne 1,6 km a jeden galón sa zaokrúhľuje na 3,79 litra. Takže rýchly výpočet dá zabrať, ale dôležitá je aj metodika takejto štúdie.

Test sa vykonal na dynamometri v laboratórnych podmienkach, aby sa každý model mohol zmerať za rovnakých podmienok. Každé vozidlo sa tiež odvážilo, skontroloval sa tlak v pneumatikách a klimatizácia bola nastavená na najnižší výkon a 21 stupňov. Vypnuté boli aj svetlomety, vyhrievané sedadlá a stereo systém.

Toyota Yaris Cross, vybavená 1,5-litrovým hybridným agregátom, dosiahla najlepšie výsledky.

Toyota Yaris Cross, vybavená 1,5-litrovým hybridným agregátom, dosiahla v týchto podmienkach najlepšie výsledky. Priemerný výsledok MPG bol presne 60,1, čo môžeme prepočítať ako 3,94 litra na 100 km. Ako priznáva časopis „What Car?“, ide o najúspornejší model, aký kedy testovali.

Na vrchole rebríčka mimochodom výrazne dominujú japonskí výrobcovia. V prvej päťke sa nachádzajú až štyri modely z krajiny čerešňového kvetu. Okrem spomínaného modelu Yaris Cross sú to: Toyota Yaris, Suzuki Ignis a Suzuki Celerio. Toto rozloženie narúša len Škoda Octavia, ktorá sa umiestnila na štvrtom mieste. V TOP 10 medzitým nájdeme Hondu Jazz a Suzuki Baleno.

Ak existujú nejakí európski konkurenti, sú to väčšinou modely koncernu VAG, ako napríklad spomínaná Octavia, Seat Leon alebo Volkswagen Up! a Opel Astra, ktorá sa v prieskume objavil pod značkou Vauxhall.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Benzínová Toyota porazila elektrickú. Je to najekologickejšie auto

C-HR Plug-In Hybrid: 0,2 l/100 km a dojazd 95 km v elektrickom režime. Výsledok testu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov