Tipy, Zaujímavosti,

Päť vecí, o ktoré by ste sa mali postarať vo svojom aute teraz, a dve, ktoré robiť nemusíte

31.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoGuide). Hoci moderné autá teoreticky nevyžadujú veľkú sezónnu údržbu, nie sú bezúdržbové. Na jar sa oplatí postarať sa o niekoľko vecí – niektoré pre vlastné...

31.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoGuide).

Hoci moderné autá teoreticky nevyžadujú veľkú sezónnu údržbu, nie sú bezúdržbové. Na jar sa oplatí postarať sa o niekoľko vecí – niektoré pre vlastné pohodlie, niektoré pre vzhľad vozidla a niektoré preto, aby ste sa vyhli nákladným poruchám.

Na jar sa oplatí postarať sa o niekoľko vecí.
Foto: youtube.com/@AutoGuide

Počas zimy sa cestná soľ dostáva do všetkých zákutí karosérie a s oteplením sa prejavuje. Čím dôkladnejšie sa karoséria na jar umyje a vyčistí, tým dlhšie bude odolávať korózii. To znamená, že jarné čistenie vozidla má zmysel nielen z estetických dôvodov – má aj praktické výhody. A pokiaľ ide o činnosti dielenského typu, najviac sezónnych úloh sa týka pneumatík a klimatizácie vozidla.

Zimné pneumatiky musia byť nahradené letnými.
Foto: youtube.com/@AutoGuide

Pokiaľ ide o sezónne pneumatiky, problém je jednoduchý: zimné pneumatiky musia byť nahradené letnými. Kedy? To do určitej miery závisí od pneumatík a do väčšej miery od toho, kde s vozidlom jazdíte. V prípade vozidiel, ktoré jazdia vo veľkom meste, je bezpečné vymeniť pneumatiky už začiatkom apríla; vodiči, ktorí jazdia v chladnejších a zasnežených oblastiach, môžu s výmenou pneumatík počkať až do mája. Mimoriadne výkonné letné pneumatiky majú spravidla „radšej“ vyššie teploty; špičkové komfortné pneumatiky majú vyššiu teplotnú toleranciu.

Čo celoročné pneumatiky? Ak pri jazde vyššou rýchlosťou nepociťujete žiadne vibrácie, nie je potrebné navštíviť servis. Je však dobré nechať si pneumatiky nahustiť a aspoň raz za mesiac zopakovať kontrolu tlaku. Ak zanedbáte kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách, drasticky skrátite ich životnosť.

Výmena filtrov.
Foto: youtube.com/@AutoGuide

Klimatizácia: funguje alebo nefunguje, potrebuje servis

Ak niekto celú zimu jazdil s vypnutou klimatizáciou, riziko, že systém nebude fungovať, keď je to potrebné, alebo že náhle odmietne fungovať, je mimoriadne vysoké. Je to preto, že nepoužívaná klimatizácia je náchylnejšia na únik ako klimatizácia, ktorá je pravidelne prevádzkovaná. Platí pravidlo, že servis klimatizácie (kontrola tesnosti, doplnenie chladiva) je najlepšie vykonať na jar pred prvými horúčavami, keď sa pred servismi tvoria rady a pred tým, ako je klimatizácia skutočne potrebná. Klimatizácia s nedostatočným množstvom chladiva sa buď nezapne, alebo sa zapne, v závislosti od konštrukcie systému, čo však zvyšuje riziko vážnych porúch, napr. kompresora klimatizácie.

Pri servise klimatizácie sa oplatí systém odvlhčiť a vymeniť kabínový filter.

Po zime opláchnuť soľ z podvozku.
Foto: youtube.com/@DeanBKK

Umývanie podvozku zabraňuje korózii

Najmä v prípade starších vozidiel, ktoré sú vzhľadom na svoj vek obzvlášť náchylné na koróziu, je dobré po zime opláchnuť soľ z podvozku. Môžete to urobiť buď v automatickej autoumyvárni, alebo – v ideálnom prípade – v ručnej autoumyvárni, ktorá túto službu ponúka. Môžete využiť aj samoobslužnú autoumyváreň, ale buďte opatrní: trysku držte aspoň niekoľko desiatok centimetrov od umývaného povrchu, aby ste nepoškodili antikorózne nátery, káble a iné jemné súčasti.

Karosériu sa oplatí dôkladne umyť.
Foto: youtube.com/@VermijlCarDetail

Umývanie a voskovanie karosérie

Karosériu sa oplatí dôkladne umyť (návšteva automatickej umývačky nestačí), pričom treba mať na pamäti prahy, stĺpiky atď. Na jar to robíme nielen preto, aby sme osviežili vzhľad vozidla, ale aj preto, aby sme odstránili cestnú soľ zo zákutí karosérie. Je to dôležité, pretože chemické reakcie – vrátane hrdzavenia kovov – sa pri vysokých teplotách zrýchľujú a soľ, ktorá sa zdržiava v zákutiach, tento proces urýchľuje. Pokiaľ ide o voskovanie laku, to je dvojnásobne užitočné: po prvé, prípravky na lakovanie nielenže zanechávajú na povrchu laku film, ktorý ho chráni pred vodou, nečistotami alebo slnkom, ale po druhé, nanesenie akéhokoľvek vosku alebo leštidla na lak ho núti veľmi dôkladne vyčistiť.

Stierače sa oplatí dôkladne skontrolovať.
Foto: youtube.com/@AutoGuide

Umývanie okien, kontrola stieračov

Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, nie je ľahké dobre umyť okná auta – najmä čelné sklo. Najväčším problémom je dôkladné umytie čelného skla zvnútra – ide o to, aby na ňom nezostali žiadne šmuhy, pretože by prekážali pri jazde na slnku. Dokonca ani profesionálni detailisti to neradi robia – je to naozaj zdĺhavá úloha a vyžaduje si špeciálnu starostlivosť. A oplatí sa to urobiť, pretože na vnútornej strane čelného skla každého auta sa tvoria sivé zvyšky, ktoré znižujú komfort jazdy. Stierače sa oplatí dôkladne skontrolovať – ak sú akokoľvek mechanicky poškodené, treba ich čo najskôr vymeniť. Ak zle zbierajú vodu, tiež sa ich oplatí čo najskôr vymeniť. Je to preto, že sklo sa dá veľmi ľahko poškriabať, zatiaľ čo poškriabané čelné sklo je takmer nemožné vyleštiť.

Tip: Z vonkajšej strany je dobré použiť takzvaný „neviditeľný stierač“ aj na bočné okná vozidla (podľa niektorých to platí najmä pre bočné okná). Takýto prípravok uľahčuje stekanie vody zo skla a výrazne spomaľuje znečisťovanie okien.

Nie je potrebná sezónna výmena oleja v motore len podľa počtu najazdených kilometrov.
Foto: shutterstock.com/Ensuper

Jar: čo nemusíte robiť?

  • Zimnú kvapalinu do stieračov môžete bezpečne spotrebovať bez ohľadu na teplotu. Do nádržky môžete pridať aj letnú kvapalinu do ostrekovačov spolu so zvyšnou zimnou kvapalinou a tieto prípravky môžete zmiešať v ľubovoľnom pomere.
  • Nie je potrebná sezónna výmena oleja v motore – v moderných automobiloch meníme oleje a drvivú väčšinu prevádzkových kvapalín podľa počtu najazdených kilometrov vozidla, a nie s ohľadom na ročné obdobie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čo je dvojzónová klimatizácia v aute a ako funguje?

90 sekúnd. To je všetko, čo potrebujete na ochranu vášho auta pred poruchou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov