Motorky, Pravidlá, Zaujímavosti,

Koľko stojí TK na motocykel v roku 2024?

31.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FastGearFast). Tak ako väčšina vozidiel, ktoré sa pohybujú po cestách, aj motocykel musí prejsť pravidelnou technickou kontrolou. Ako takáto kontrola vyzerá a koľko za ňu...

31.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FastGearFast).

Tak ako väčšina vozidiel, ktoré sa pohybujú po cestách, aj motocykel musí prejsť pravidelnou technickou kontrolou. Ako takáto kontrola vyzerá a koľko za ňu musíte v roku 2024 zaplatiť? Zisťujeme tiež, či sa cena kontrol zvýši.

Motocykel musí prejsť pravidelnou technickou kontrolou.
Foto: youtube.com/@FastGearFast

Technická kontrola motocykla

TK je povinnou súčasťou prevádzky každého jednokolesového motocykla. Pravidelná kontrola umožňuje skontrolovať technický stav vozidla a uistiť sa, že je bezpečné na používanie. V roku 2024 zostávajú náklady na technickú prehliadku motocykla nezmenené.

Poplatky za technickú kontrolu motocykla

V súčasnosti platíme od 25,20 € do 42,99 € za technickú prehliadku motocykla. Poplatok za technickú prehliadku treba uhradiť pred jej vykonaním.

Kde sa dá absolvovať technická kontrola motocykla?

Technickú prehliadku motocykla môžeš vykonať na ktorejkoľvek stanici technickej kontroly (STK), ktorá je oprávnená skúšať motocykle.

Kedy je potrebné vykonať technickú kontrolu motocykla?

Malé motocykle, kategória L1 a malé trojkolky v kategórii L2 do 50 cm a do 45 km/h musia absolvovať technickú kontrolu v lehote štyroch rokov po jeho prvom prihlásení do evidencie a potom periodicky v štvorročných lehotách. Veľké motocykle, teda kategória L3 nad 50 cm a/alebo nad 45 km/h lehote štyroch rokov po jeho prvom prihlásení do evidencie a potom periodicky v dvojročných lehotách. Tieto termíny platia aj pre moto so sajdkou L4 pre trojkolky L5 a pre štvorkolky L6 a L7.

Aj svetlá môžu byť dôvod na opakovanú TK.
Foto: youtube.com/@FastGearFast

Technická prehliadka motocykla pozostáva z niekoľkých etáp:

Osvetlenie – všetky svetlá na motocykli musia svietiť a musia byť povolené vyhláškou. Myslite tiež na ich správne umiestnenie, zapojenie, montáž, nastavenie a farbu osvetlenia. Kľúčový je tiež dobrý stav. Osvetlenie nesmie byť prasknuté a kryt nesmie mať poškodenia.

Výfuk – najčastejším dôvodom, prečo motocykel neprejde STK, je použitie nesprávnych dielov, nadmerný hluk výfuku alebo príliš veľké znečistenie výfukovými plynmi. Dbajte na to, aby jednotlivé časti výfuku mali schválenie a boli vhodné na používanie.

Čo si treba skontrolovať pred TK.

Spätné zrkadlá – sú dôležitou časťou, ktorá je potrebná nielen na to, aby ste mohli prejsť TK, ale takisto na bezpečnú jazdu po cestných komunikáciách. Aj v tomto prípade platí, že musia byť správne nastavené a schválené.

Ostré hrany a vystupujúce časti – ostré a vyčnievajúce časti robia na STK problémy, preto sa ich zbavte. Do tejto kategórie patria napríklad blatníky, padacie rámy alebo veľké kufre.

Pneumatiky – tak ako všetky ostatné časti, aj pneumatiky musia byť homologizované a musia byť zapísané v technickom preukaze spolu s ich alternatívami. Hĺbka dezénu pneumatík nesmie byť menšia ako 1,6 mm. Menšie rozmery platia len pri skútroch, kde je minimálna hĺbka 1 mm. Ak chcete na motocykli využívať alternatívne pneumatiky, musíte o to požiadať príslušný dopravný úrad. Po schválení ich zapíšu do technického preukazu.

Viditeľnosť registračnej značky – motocykel poriadne vyčistite, aby boli evidenčné značky viditeľné. Okrem toho sa zamerajte aj na detaily, aby na prvý pohľad vyzeral dobre a aby bolo vidno, že sa oň skutočne staráte.

Čo robiť, ak motocykel neprešiel technickou kontrolou?

Ak motocykel nevyhovie technickej kontrole (TK), máte na odstránenie porúch 30 dní a môžete ísť na opakovanú TK, kde skontrolujú len poruchu pre ktorú ste neprešli cez TK.

Ak poruchy neodstránite do 30 dní, budete musieť celú TK absolvovať opätovne.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Potrebujem na zaparkovanie motorky v platenej zóne lístok?

Čo je to Gold Wing? Dizajnér Hondy určite nemyslel na takúto turistiku


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Bentley Continental GT bude používať hybridný motor V8 s výkonom 780 koní

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RoCarsTV). Spoločnosť Bentley zverejnila prvé oficiálne obrázky a informácie o novej generácii modelu Continental GT. Model dostane nový hybridný motor…

Spoločnosť Alpine sa pohrala s vozidlom Renault Rafale, výsledkom čoho je hybrid s pohonom všetkých kolies s výkonom 300 koní

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Renault predstavil nový Rafale E-Tech 4×4 s výkonom 300 koní. Nová verzia dokáže na jedno nabitie prejsť v čisto…

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov