Zaujímavosti,

Čierne bodky na čelnom skle a zrkadlách vozidla plnia dôležitú funkciu. Niektoré sú fritové

27.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theinfojournal8814). Máme pre vás automobilovú kuriozitu. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, čo robia čierne bodky na aute? Majú dôležitú funkciu. Všetci máme radi kuriozity. Sú...

27.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theinfojournal8814).

Máme pre vás automobilovú kuriozitu. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, čo robia čierne bodky na aute? Majú dôležitú funkciu.

V každom aute môžete vidieť charakteristické čierne bodky na čelnom skle.
Foto: youtube.com/@theinfojournal8814

Všetci máme radi kuriozity. Sú časti auta, na ktoré sa pozeráme pri každej jazde a vôbec nevieme, aká je ich úloha. V každom aute môžete vidieť charakteristické čierne bodky na čelnom skle. Niekedy ich je viac, inokedy som tam ja, ale vždy plnia rovnakú funkciu. Podobne ako čierne bodky na bočných spätných zrkadlách, ktoré boli kedysi bežné, ale teraz sa stali doménou starších áut. Viete, prečo ich výrobcovia používajú?

Čierne bodky na skle – čo sú zač?

Frit znie hrozivo, ale vodič sa ho nemusí obávať. S anglickým slovom „frit“ ste sa už možno stretli. Čierny okraj na skle a charakteristické bodky vôbec nie sú nálepkou. Mnohí ľudia si myslia, že ich výrobcovia používajú na ochranu zraku vodiča pred slnkom. Čiastočne je to pravda, ale ide o vedľajšiu funkciu fritu.

Bez čierneho hrubého okraja by jednoducho nebolo možné sklo správne namontovať.
Foto: youtube.com/@theinfojournal8814

Frit sa na čelné sklo automobilu nanáša metódou sieťotlače a je vyrobená z keramického smaltu, ktorý sa na sklo speká pri vysokej teplote. Bez nej by nebolo možné lepidlo na autosklá pripevniť. Bez čierneho hrubého okraja by jednoducho nebolo možné sklo správne namontovať, čomu napomáha vnútorná časť čierneho dielu. Zaujímavé je, že táto vonkajšia časť frit zohráva tiež dôležitú úlohu, pretože chráni lepidlo pred slnkom a zabezpečuje trvalosť spoja. Odborníci tvrdia, že jednotný čierny okraj má aj estetickú funkciu, pretože zakrýva škaredé lepidlo pred zrakom. Autá s čiernym okrajom jednoducho vyzerajú oveľa krajšie.

A tie záhadné čierne bodky? Pomáhajú chrániť sklo pred poškodením – zabraňujú vzniku príliš veľkého teplotného rozdielu. K tomu by mohlo dôjsť, ak by medzi sklom a fritou nebol plynulý prechod.

Frit.

A čierne bodky na zrkadlách?

V starších vozidlách to bolo bežné, ale v novších vozidlách je ťažké naraziť na čiaru tvorenú čiernymi bodmi na bočnom zrkadle. Technológia pokročila a v súčasnosti vodičom pomáhajú lepšie vidieť rôzne systémy. Vozidlá v mŕtvom uhle sú čoraz častejšie označované oranžovými svetlami (alebo podobnými), ktoré nás upozorňujú, aby sme boli mimoriadne ostražití, pretože vybočenie do druhého pruhu by mohlo skončiť kolíziou. Na druhej strane, pri parkovaní na nás dohliadajú parkovacie senzory a cúvacia kamera.

V minulosti sa výrobcovia spoliehali na oveľa manuálnejšie riešenia. Čierne bodky oddeľujú dve strany zrkadla. Menšia z nich na vonkajšej strane zrkadla má zväčšovací účinok. Vodič vidí viac (t. j. má väčšie zorné pole), čo je užitočné pri parkovaní, ale aj pri zmene jazdného pruhu. Väčšia plocha pokrýva aj vozidlá na úrovni stĺpika C, a preto môže minimalizovať tzv. efekt mŕtveho uhla.

Na tieto zrkadlá si treba, samozrejme, zvyknúť, pretože skresľujú obraz, ale kedysi boli štandardom a ich používanie bolo prirodzené.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Prichádzajú nové revolučné bezpečnostné pásy. Ako sa líšia od súčasných v autách a ako fungujú?

Autobatéria: Ako môžete otestovať, či batéria vydrží


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Hydrokinetická spojka – čo to je, ako funguje a ako zistíte, že je pokazená?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lesics). V automobiloch sa používajú rôzne typy spojok. Jej výber je prispôsobený konštrukcii motora a konštrukcii prevodovky. Automatické prevodovky sú…

Aké slnečné okuliare si vybrať do auta a ako ich používať?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NewsGuy360). Nie je žiadnym tajomstvom, že odborníci odporúčajú chrániť oči pred slnečným žiarením. Slnečné okuliare chránia pred vážnymi očnými ochoreniami…

Dovolenkový let sa zmenil na nočnú moru. Hromadné zvracanie na palube. Na letisku čakalo 15 sanitiek

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@airbus). Štandardný dovolenkový let sa zmenil na nočnú moru, keď sa u desiatok cestujúcich súčasne objavila nevoľnosť. Niektoré médiá uvádzajú,…

Tu sa nachádza najdlhšia krajina na svete.

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PeriwinkleKids). Ktorá krajina je najdlhšia? Stačí letmý pohľad na mapu a zameriame sa na Južnú Ameriku. Vlastne je to správny…

Audi so slabým výsledkom za prvý štvrťrok. Môže za to záhadný komponent motora?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Torsten Dettlaff ). Začiatok roka 2024 nie je pre Audi najšťastnejší. Výrobca v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2023 výrazne…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov