Pravidlá, Zaujímavosti,

Zabudnuté predpisy – ani neviete, že vám hrozí pokuta!

25.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: facebook.com/KRPZPO). Poznáte a pamätáte si tieto pravidlá cestnej premávky? Zabúdajúcim vodičom hrozí pokuta. Neznalosť nezbavuje zodpovednosti! Väčšina vodičov si uvedomuje, že porušením pravidiel riskuje pokutu....

25.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: facebook.com/KRPZPO).

Poznáte a pamätáte si tieto pravidlá cestnej premávky? Zabúdajúcim vodičom hrozí pokuta. Neznalosť nezbavuje zodpovednosti!

Neznalosť nezbavuje zodpovednosti!
Foto: facebook.com/KRPZPO

Väčšina vodičov si uvedomuje, že porušením pravidiel riskuje pokutu. Napriek tomu sa spoliehajú na to, že si ich hliadka nevšimne. Existujú však situácie, keď sa vodič nevedomky dopustí priestupku a riskuje pokutu. Dôvodom môže byť neznalosť pravidiel, ale niekedy sú na vine aj nejasné alebo nedôsledné ustanovenia v cestnom zákone. Tu sú zabudnuté ustanovenia.

Pomoc pri cúvaní

Ak máte pri cúvaní problém sami určiť, či sa za vaším vozidlom nachádza prekážka, požiadajte o pomoc inú osobu. Vodič, ktorý pri cúvaní narazí do iného vozidla, chodca alebo cyklistu, sa automaticky považuje za vinníka, aj keď napríklad zaparkované auto bránilo vo výhľade. Pokuta za takýto priestupok je minimálne 60 eur.

Zabudnuté pravidlá – niekedy povinná vesta

Po zotmení musia mať chodci pohybujúci sa mimo zastavaných oblastí na sebe reflexné prvky, ktoré sú viditeľné pre ostatných účastníkov cestnej premávky. To isté platí aj pre ľudí jazdiacich na bicykli, kolobežke, motorke alebo s detským kočíkom na okraji cesty. Nezabudnite, že aj vodič sa môže stať chodcom, napr. keď mu dôjde palivo. V takejto situácii bude chôdza po krajnici bezpečnejšia, ak budete mať na sebe reflexnú vestu. Ochráni vás nielen pred nebezpečenstvom zrážky, ale aj pred pokutou 60 eur.

Nepamätáme si koridor života

Podľa zákona v podmienkach zvýšenej premávky, ak je obmedzený voľný prejazd vozidla s právom prednostnej jazdy (napr. sanitky), vodič vozidla:

  • vodiči v ľavom jazdnom pruhu sa musia pohybovať čo najbližšie k ľavému okraju jazdného pruhu.
  • vozidlá v ostatných jazdných pruhoch, napr. v pravom alebo strednom jazdnom pruhu, sa musia pohybovať čo najbližšie k pravému okraju vozovky
Voľný prejazd vozidla s právom prednostnej jazdy.

Bohužiaľ, vodiči na túto povinnosť často zabúdajú alebo nevedia, kadiaľ majú ísť. V takom prípade môže byť pokuta od 150 eur a v najhoršom prípade aj zákaz činnosti na 1 rok.

Zabudnuté pravidlá – jazda na zips

Vodiči stále nedbajú na jazdu na zips. Ide o relatívne nové nariadenie, ktoré obsahuje pomerne veľa výnimiek pre vpúšťanie vozidiel z vedľajšieho pruhu. Pripomíname! Zipová jazda spočíva v striedavom vpúšťaní vozidiel z končiaceho jazdného pruhu (nie však na odbočenie), keď je v oboch jazdných pruhoch kolóna. Pokuta pre zabúdajúcich vodičov je od 60 eur a pri vážnom porušení 200 eur a zákaz činnosti na 1 rok.

Nie vždy vieme, že sme vpredu

Nie každý si pamätá, že aj keď nemeníte jazdný pruh, ale jazdíte rýchlejšie ako vozidlo vedľa vás, znamená to, že ho predbiehate. Vykonanie takéhoto manévru na priechode pre chodcov bez svetelnej signalizácie je závažným priestupkom. Nezáleží na tom, že na priechode pre chodcov alebo v jeho blízkosti neboli žiadni chodci.

Za nevedomé predbiehanie hrozí pokuta od 150 eur a v najhoršom prípade aj zákaz činnosti na 1 rok.

Zabudnuté predpisy – hmla

Hmla je na Slovensku častým javom. Keď však pozorujeme niektorých vodičov, máme dojem, že je to pre nich výnimočná situácia na cestách. Často zabúdajú, že zadné hmlové svetlá sa môžu zapnúť len vtedy, ak hmla obmedzuje viditeľnosť na menej ako 50 metrov. Na druhej strane predné hmlové svetlá by sa mali používať len pri zníženej priehľadnosti vzduchu a pri jazde v noci na ceste označenej značkou „kľukatá cesta“.

Okrem toho mimo zastavaných oblastí dávajte pri predbiehaní v hmle krátky zvukový signál. Nepoužívanie predpísaných svetiel sa trestá pokutou: 30 eur a závažné porušenie 100 eur a zákaz činnosti na 1 rok.

Zabezpečte miesto: zapnite výstražné svetlá a postavte výstražný trojuholník.
Foto: youtube.com/@Hivis

Zabudnutá povinnosť po havárii

Ak boli pri kolízii zasiahnuté len vozidlá, odstráňte ich z cesty čo najskôr, aby nebránili premávke. Medzitým môžete často vidieť autá stojace uprostred vozovky s menším poškodením laku. Okrem toho, že tým porušujete zákon (za čo hrozí pokuta), je to aj nebezpečné, pretože do nich môžu naraziť iné vozidlá. Ak ich nie je možné presunúť na krajnicu (sú značne poškodené), zabezpečte miesto: zapnite výstražné svetlá a postavte výstražný trojuholník. Pokuta za nesplnenie tejto povinnosti na rýchlostnej ceste alebo diaľnici 30 eur a závažné porušenie 100 eur a zákaz činnosti na 1 rok.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Cyklisti jazdia vedľa seba po ulici a rozprávajú sa. Je to vôbec legálne? Povinnosť a predpisy

Cyklisti chcú, aby vodiči používali holandskú metódu. V niektorých krajinách je to povinnosť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

„Lídri v oblasti spoľahlivosti“ sa vyznačujú kvalitou. Dobré meno sa v určitom momente končí

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Otázka bezpečnosti je jedným z hlavných faktorov pri výbere nového vozidla. Pri kúpe vozidla v autosalóne teoreticky nemusíte nič…

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je…

Pilotovaná vesmírna loď Starliner nedokázala odštartovať. Prelomová misia NASA zrušená

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NASA). Bohužiaľ, tentoraz to nevyšlo. Prelomová pilotovaná misia NASA Starliner včera v noci neodštartovala. Problém - ako to v takýchto…

Viskózna spojka: ako je skonštruovaná, ako funguje, aké sú príznaky jej poruchy?

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@InnovationDiscoveries). Viskózne spojky sa používajú ako komponent, ktorý spája ventilátor chladiča s vodným čerpadlom, a ako súčasť hnacieho ústrojenstva vozidiel…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov