Tipy, Zaujímavosti,

Ako pripraviť auto na jar!

25.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarBax). Skôr ako začnete s vozidlom pracovať na jar, mali by ste ho na to pripraviť. Od návštevy autoumyvárne a odstránenia nepotrebného zimného balastu až...

25.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarBax).

Skôr ako začnete s vozidlom pracovať na jar, mali by ste ho na to pripraviť. Od návštevy autoumyvárne a odstránenia nepotrebného zimného balastu až po výmenu pneumatík – to by ste mali urobiť teraz.

Konečne jar! Zimné počasie sa podpísalo na laku vášho vozidla cestnou soľou a posypovým materiálom.
Foto: shutterstock.com/Nadezda Murmakova

Konečne jar! Zimné počasie sa podpísalo na laku vášho vozidla cestnou soľou a posypovým materiálom. Nečistoty v priestore pre nohy by mali byť aj tak už dávno odstránené. A odtrhnuté stierače na čelnom skle zanechávajú len šmuhy. Je teda najvyšší čas dať svoje auto na začiatok nového roka opäť do poriadku!

Najprv: do umývačky!

Prvá cesta vedie do autoumyvárne alebo umývacieho priestoru. Aj keď je pravda, že zimná špina – agresívny slaný lúh – pôsobí korozívne len na vopred poškodený lak, je jednoducho dobré konečne opäť zmyť soľnú a špinavú kôru zimy z karosérie!

Ako pripraviť svoje auto, býva napísané veľkými písmenami na vstupnej bráne. Nie vždy je to tam napísané, ale je to samozrejmé: zatvorte okná a strešné okno, uzamknite uzáver palivovej nádrže a vypnite stierače – najmä dažďový senzor! Ak má vozidlo automaticky otvárané zadné dvere, ktoré sa aktivujú pohybom nohy pod zadnou časťou vozidla, je potrebné deaktivovať aj túto funkciu.

Predbežné umývanie je však veľmi dôležité. To je možné vykonať buď pred vstupom do umývačky pomocou prídavného vodného, alebo parného prúdu. Zmäkčuje odolné nečistoty na laku vozidla a zabraňuje tomu, aby čiastočky špiny, piesok a kamienky pôsobili počas umývania na lak ako brúsny papier a spôsobovali škrabance.

Ak nechcete ísť do autoumyvárne, môžete si auto umyť aj sami. Buďte však opatrní – umývanie auta v súkromí nie je na mnohých miestach povolené. Čo by ste mali mať na pamäti a aká je právna situácia.

Ktoré umývacie programy sú potrebné?

Podobne ako pri umývaní auta v zime, aj pri jarnom umývaní platí to isté: lacné je vo všeobecnosti dobré a postačujúce – hlavné je, aby súčasťou umývacieho programu bolo strojové alebo ručné predumytie. Ďalšie a drahé superprogramy s horúcim voskom alebo ochranou podvozku nie sú z technického hľadiska vozidla potrebné. Ale samozrejme, každý sa môže sám rozhodnúť, čo chce sebe a svojmu vozidlu dopriať.

Na ochranu pred slnečným žiarením a lepkavým peľom má zmysel lak po umytí chrániť. To sa dá ľahko vykonať v umývačke pomocou dodatočného programu, ale potom chráni len dobrý mesiac. Ochranný prostriedok s tvrdým voskom vydrží približne tri až šesť mesiacov, profesionálny ochranný prostriedok aplikovaný profesionálnym autoklampiarskym servisom môže vydržať dokonca až rok.

Na ochranu pred slnečným žiarením a lepkavým peľom má zmysel lak po umytí chrániť.
Foto: youtube.com/@CarBax

Umývanie spodnej časti karosérie môže dokonca viesť k problémom: Pri starších vozidlách môže čistenie podvozku umožniť prenikanie vlhkosti do dutín v podlahe vozidla. V moderných vozidlách, ktoré majú zvyčajne plastové obloženie spodnej časti, je umývanie spodnej časti na ochranu proti korózii jednoducho zbytočné.

Preto je dôležitejšie nechať si ho skontrolovať odborníkom: poškodenie ochrany podvozku sa dá rozpoznať a opraviť na výťahu po zimnej sezóne – hrdza potom nemá šancu.

Kontrola: Je lak poškriabaný?

Ak na laku po umytí objavíte odlúpnutý kamienok alebo drobné poškodenie, napríklad škrabance, mali by ste zvyšky odlúpnutého laku opatrne odstrániť tvrdým a ostrým predmetom, poškodené miesta vyčistiť alebo odmastiť a potom ich ošetriť opravným perom – v opačnom prípade by ste mohli skončiť s hrdzavými škvrnami a drahou opravou.

Čistenie čelných skiel a výmena rohoží

Mali by ste dôkladne vyčistiť vnútornú stranu všetkých sklenených plôch a okien, aby ste odstránili film nečistôt, najmä na čelnom skle. Aby ste zabezpečili dobrý výhľad, skontrolujte stieracie lišty čelného skla, pretože môžu byť roztrhané v dôsledku snehu a ľadu. Ak je guma krehká alebo sú lišty mastné, mali by ste stierače vymeniť.

Nezabudnite dôkladne vysušiť a vyčistiť priestor pre nohy. Gumené podlahové rohože vymeňte za letné.

Demontáž strešných boxov a nosičov lyží

Na konci lyžiarskej sezóny by ste mali odstrániť aj strešné boxy a nosiče lyží, pretože zvyšujú spotrebu paliva. Každý kilogram na palube stojí palivo, pričom na 100 kilometrov pripadá až o 0,3 litra paliva viac. Dodatočný náklad, ako sú snehové reťaze, posypový materiál, škrabky na ľad a metly, je teraz na leto vypnutý a môžete ho z vozidla odstrániť.

Skontrolujte motorový olej, chladiacu kvapalinu a systém ostrekovačov čelného skla a v prípade potreby doplňte kvapalinu.
Foto: shutterstock.com/zedspider

Skontrolujte všetky kvapaliny a svetlá

Pozrite sa pod kapotu, aby ste zistili, ako technika vášho vozidla prežila zimu. Keďže elektronika je citlivá, nemali by ste hneď siahať po parnej tryske. Skontrolujte motorový olej, chladiacu kvapalinu a systém ostrekovačov čelného skla a v prípade potreby doplňte kvapalinu. Počas obdobia bez mrazov by ste mali používať prísadu do čističa čelného skla. Ale pozor: niekedy sa nesmie miešať s prísadou do nemrznúcej zmesi! Mali by ste tiež skontrolovať, či svetlá fungujú správne, a skontrolovať svetelné kontrolky.

Od Veľkej noci je čas na výmenu zimných pneumatík za letné. Pred montážou skontrolujte hĺbku dezénu: ak je menšia ako tri milimetre, mali by ste staré letné pneumatiky vymeniť za nové. Zimné pneumatiky, ktoré môžete používať aj v nasledujúcej sezóne, by ste mali uskladniť na čistom, suchom, tmavom a chladnom mieste. Zliatinové disky je najlepšie čistiť špeciálnym čistiacim prostriedkom na ráfiky a potom ich opláchnuť čistou vodou. Po výmene pneumatík je potrebné približne po 100 až 200 kilometroch dotiahnuť skrutky kolies.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Robia vaše stierače šmuhy? Skôr než pobežíte do obchodu, použite tento trik

Jednoduchý trik na vŕzgajúce stierače. Ideálny na obdobie chladného počasia


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

DOPRAVNÉ OBMEDZENIE: tunel Branisko

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: facebook.com/KRPZPO). MIMORIADNA UZÁVIERKA DIAĽNICE D1 BEHAROVCE - ŠIROKÉ VRÁTANE TUNELA BRANISKO sobota 18. 05. 2024 od 00.00 hod. do stredy…

Je povolená jazda s otvoreným batožinovým priestorom pri preprave objemného tovaru? Aké sú povinnosti vodičov

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fordmaverickmaniac). Vodiči, ktorí prepravujú rôzne veľké predmety vyčnievajúce z vozidla, majú niekoľko povinností. Je napríklad legálne jazdiť s otvoreným batožinovým…

Po koľkých metroch sa môžete vrátiť do jazdného pruhu, ak predbiehate na diaľnici. Kto musí brzdiť?

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Zutobi_US). Mnohí vodiči sa pravdepodobne dostali do situácie, keď museli brzdiť, aby sa predbiehajúci mohli vrátiť do jazdného pruhu pred…

Podvodný tunel spojí Afriku s Európou. Očakáva sa, že bude stáť 6 miliárd libier

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheInfographicsShow). "Futbal spája ľudí" - tento slogan s obľubou používajú futbalové federácie. Teraz sa dá povedať, že futbal spojí kontinenty,…

Letuška prezradila, čo by ste nikdy nemali robiť v lietadle. „Nezaspávajte pred štartom!“

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WonderfullyAle). Ale Pedroza je letuška, ktorá cez deň žije v Orlande na Floride (USA). Vedie účet na TikTok, prostredníctvom ktorého…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov