Tipy, Zaujímavosti,

Robia vaše stierače šmuhy? Skôr než pobežíte do obchodu, použite tento trik

5.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SilverCymbal). Dobrá viditeľnosť je základom bezpečnej jazdy. Bez dobre fungujúcich stieračov ju však nedosiahnete. Neponáhľajte sa však hneď do obchodu po nové stierače. Problém so...

5.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SilverCymbal).

Dobrá viditeľnosť je základom bezpečnej jazdy. Bez dobre fungujúcich stieračov ju však nedosiahnete. Neponáhľajte sa však hneď do obchodu po nové stierače. Problém so šmuhami na čelnom skle môžete rýchlo vyriešiť.

Problém so šmuhami na čelnom skle môžete rýchlo vyriešiť.
Foto: youtube.com/@SilverCymbal

Vodič potrebuje mať jasný výhľad, a preto je nevyhnutné vyriešiť problém so šmuhami na čelnom skle. Stáva sa to obzvlášť nebezpečným po zotmení, keď sa na čelnom skle odrážajú svetlá stĺpov verejného osvetlenia alebo iných vozidiel.

Najlepším spôsobom, ako sa vysporiadať so šmuhami, je vymeniť stierače a dôkladne umyť čelné sklo. Odstráňte aj hmyz, zvyšky lístia a iné nečistoty. Pred kúpou nových stieračov sa však oplatí overiť, či problém nevyrieši jeden trik.

Prečo stierače vytvárajú šmuhy?

Dôvodov môže byť viacero, ale hlavným je pravdepodobne vyššie uvedená špina. Blato, trus, zvyšky lístia alebo semien a ľadu spôsobujú, že si s nimi stierač nedokáže poradiť, a keď funguje, namiesto čistenia skla všetko rozmazáva. Použitie ostrekovača čelného skla tu pravdepodobne nepomôže. Okrem toho, keď príde mráz, môže dôjsť k poškodeniu stieračov, napr. pri vypnutí motora a po opätovnom naštartovaní motora sa zamrznuté stierače posúvajú po čelnom skle. Stieracie lišty sa potom môžu zlomiť alebo poškodiť. Toto poškodenie nemusí byť viditeľné voľným okom, ale určite ovplyvní výkon stieračov.

Šmuhy na skle. Tento trik problém vyrieši

Najprv sa postarajte o stierače a vykonajte niekoľko jednoduchých krokov. Pomocou mokrej čistej handričky alebo špongie jemne utrite stieracie lišty po ich zdvihnutí. Zbavíte sa tak nečistôt, semienok alebo zvyškov lístia, ktoré môžu spôsobiť šmuhy. Okrem toho by sa malo vhodnou tekutinou vyčistiť aj samotné čelné sklo. Všetky práce sa musia vykonávať šetrne, aby nedošlo k poškodeniu lamiel alebo poškriabaniu skla.

Pomocou mokrej čistej handričky alebo špongie jemne utrite stieracie lišty po ich zdvihnutí.
Foto: youtube.com/@SilverCymbal

Môže sa časť stieračov odrezať?

Na trhu sú k dispozícii aj takzvané stieracie lišty za ceny od niekoľkých eur, ktoré vám pomôžu obnoviť účinnosť stieračov. Ako fungujú? Odrežú opotrebovanú časť gumy stierača – tú, ktorá má mikropoškodenia alebo praskliny. Je však dôležité postupovať citlivo, pretože príliš silné rezanie môže zničiť lamelu. Treba dbať aj na rovnomernosť rezu.

Ak žiadna z uvedených metód nefunguje, budete musieť vymeniť stieracie lišty. Ich cena sa zvyčajne pohybuje od približne 10 do 50 eur – v závislosti od toho, či si kúpite originálne diely alebo lacnejšie náhrady. V prípade stieračov je dôležité predchádzať problémom namiesto ich riešenia – takto vydržia dlhšie a budú fungovať efektívnejšie.

Špinavé čelné sklo nie je len estetický problém

Znečistené stierače čelného skla predstavujú hrozbu pre bezproblémovú jazdu. Môžu totiž:

  • Poškriabať čelné sklo: Spočiatku pôjde o drobné škrabance, no časom sa môže ukázať, že je nutná výmena celého čelného skla.
  • Spôsobiť pokutu a odobratie technického preukazu: Policajt môže za poškriabané čelné sklo uložiť pokutu a odobrať technický preukaz.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je čas na výmenu pneumatík za letné? Odpoveď je jednoduchá

Čo znamená skratka ODO na počítadle? Vysvetlenie je triviálne


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Málo dymia a nerozpadajú sa. Máme zoznam najlepších dieselov

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@differentcarreview-dcr). Hoci sa zdá, že naftové motory sa pomaly stávajú minulosťou, na trhu je stále veľa zaujímavých, rafinovaných a dokonca…

Kde sa nachádza najstaršia dopravná značka na svete? Určite neuhádnete

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/factsDesign). Najstaršia identifikovaná dopravná značka sa nachádza na stene budovy v malej ulici v lisabonskej štvrti Alfama. Zachovala sa len…

Nemecký dodávateľ súčiastok hovorí o ďalšom prepúšťaní. Zamestnanci sedia ako prikovaní

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FarwellInvestor). Pripravuje sa ďalšie prepúšťanie v spoločnosti Bosch? Ako už bolo uvedené, výrobné náklady rastú, takže je potrebná reštrukturalizácia. Bohužiaľ,…

Veľká nehoda na ostrovoch. Chaos na letiskách

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ActionKid). Zlyhanie systému elektronických brán na letiskách v Spojenom kráľovstve. Cestujúci nemôžu nastúpiť do lietadla kvôli poruche, ktorá postihla niekoľko…

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov