Tipy, Zaujímavosti,

Ako si vybrať dychový analyzátor (alkohol tester)? Väčšina ponúkaných zariadení sú hračky!

15.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@svanco33). Výrobcovia šetria na malom komponente, ktorý určuje nespoľahlivosť údajov dychového alkohol testera. Odporúčame, na čo si dať pozor, aby ste si vybrali dôveryhodný alkohol...

15.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@svanco33).

Výrobcovia šetria na malom komponente, ktorý určuje nespoľahlivosť údajov dychového alkohol testera. Odporúčame, na čo si dať pozor, aby ste si vybrali dôveryhodný alkohol tester.

Ako si vybrať dobrý alkohol tester?
Foto: youtube.com/@svanco33

Ani viac ako 24 hodín po opileckom večierku by sme nemali sadnúť za volant. Žiaľ, nie vždy je to možné. Z tohto dôvodu je lepšie skontrolovať si triezvosť. Najpohodlnejším spôsobom, ako to urobiť, je použiť vlastný alkohol tester. Je však nevyhnutné, aby išlo o prístroj, ktorý meria hladinu alkoholu správne. Ako si vybrať dobrý alkohol tester?

Alkohol tester – snímač nie je najdôležitejšia vec

Mnohí vodiči venujú pozornosť typu snímača použitého v dychovom analyzátore. V skutočnosti sa používajú dva typy. V lacnejších zariadeniach nájdete polovodičový snímač, ktorý sa vyznačuje nižšou presnosťou a životnosťou. Vyžaduje si tiež častú kalibráciu. V drahších zariadeniach sú namontované elektrochemické snímače. Tie majú zaručiť najvyššiu presnosť.

Bohužiaľ, samotný typ snímača nie je všetko. Obrovský vplyv má kvalita jeho výroby. Malé rozmery snímača a nahradenie platiny iným kovom sú častými hriechmi výrobcov, ktorí chcú znížiť výrobné náklady. V praxi sa môže ukázať, že kvalitný polovodičový analyzátor dychu nemusí byť nevyhnutne horší ako zariadenie s „profesionálnym“ snímačom.

Alkohol tester bez detektora tlaku a objemu – nekupujte!

O tom, či bude zariadenie správne indikovať hladinu alkoholu, však nerozhoduje typ snímača, ale snímač objemu a tlaku nasatého vzduchu. Väčšina alkohol testerov na Slovensku pritom týmto prvkom vybavená nie je.

Výrobcovia používajú časovač, ktorý meria čas fúkania. Výsledok? Po nafúkaní napr. 0,5 l vzduchu zariadenie uvedie výsledok. Ten bude zvyčajne značne podhodnotený, pretože analyzovaná vzorka pochádza z horných dýchacích ciest, nie z pľúc. Aby ste mohli hovoriť o spoľahlivom meraní, potrebujete minimálne 1,2 l, čo je rovnaké ako pri policajnom zariadení. To je veľké množstvo vzduchu, a preto počas cestnej kontroly nie je vždy možné otestovať triezvosť na prvýkrát – vodičom dôjde vzduch.

Aby ste mohli hovoriť o spoľahlivom meraní, potrebujete minimálne 1,2 l, čo je rovnaké ako pri policajnom zariadení.
Foto: shutterstock.com/Pazargic Liviu

Pred kúpou zariadenia sa preto oplatí skontrolovať, či je vybavené snímačom objemu a tlaku vzduchu. Bohužiaľ, táto informácia sa zvyčajne nenachádza na obale ani v návode na použitie. V takom prípade treba predpokladať, že výrobca takéto riešenie nepoužil. Neodporúčame kúpu takéhoto analyzátora dychu.

Skontrolujte konverzný kurz

Všetky dychové analyzátory merajú obsah alkoholu vo vydychovanom vzduchu v mg/l a práve v týchto jednotkách sa uvádzajú výsledky z policajných zariadení. Naopak, v prípade krvného testu sa používajú promile. Treba však poznamenať, že výsledok v amatérskych dychových analyzátoroch sa uvádza v promile. Je to zvykom, aj keď právne predpisy obsahujú hraničné hodnoty v promile aj v mg/l.

Tento koeficient sa používa na konverziu nameraného objemu alkoholu v krvi (BAC) na objem alkoholu v parách (BrAC). Vzorec pre výpočet BrAC je:

BrAC = BAC * koeficient rozdelenia

Koeficient rozdelenia sa líši v závislosti od typu použitého dychového analyzátora a od teploty. Typické hodnoty koeficientu rozdelenia sa pohybujú medzi 2100 a 2300. Typická hodnota koeficientu rozdelenia používaná na Slovensku je 2100. To znamená, že ak je nameraný BAC 0,10 ‰, BrAC bude 210 ppm.

Bohužiaľ, nie každý výrobca uvádza alebo umožňuje jeho zmenu na ten, ktorý sa používa na Slovensku. Ak tieto informácie nemáte, nemali by ste si takéto zariadenie vyberať, pretože to môže skresliť výsledky.

Alkohol tester musí byť vybavený snímačom objemu a tlaku vzduchu.
Foto: youtube.com/shorts/mZ2UAqdxVkQ

Alkohol tester – ochrana pred chybami

Dobrý alkohol tester je odolný voči chybám pri používaní. Zabráni vykonaniu testu, ak nie sú splnené určité podmienky. To sa týka teploty vzduchu, ktorá nesmie byť príliš nízka ani vysoká. Najmä počas mrazivého počasia môže byť meranie triezvosti sfalšované. Ak je dychový analyzátor vybavený snímačom teploty, zvyčajne používa aj algoritmus, ktorý upravuje (kompenzuje) výsledky hladiny alkoholu. Takýto alkoholtester je presnejší.

Môže sa tiež stať, že etanolový senzor je preťažený, napríklad fúkaním bezprostredne po požití alkoholu. V takom prípade potrebuje analyzátor alkoholu v dychu až jeden deň, aby sa senzor vyčistil. Počas tohto času nemusí ukázať prítomnosť alkoholu v testovanej vzorke. Je dôležité, aby bol používateľ na túto skutočnosť upozornený a dychový analyzátor bol zablokovaný. Je možné zaobísť sa bez týchto funkcií, ale vyžaduje si to sebadisciplínu používateľa a prísne dodržiavanie návodu na obsluhu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Mýty o skúške na alkohol vykonanej policajtom

Mýty o triezvosti, na ktoré by si mali vodiči dávať pozor


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov