Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

444 eur pokuty za niečo, čo je na Slovensku legálne

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@accelerateoffgridtouring). Pred jazdou v zahraničí je dobré osviežiť si znalosti pravidiel cestnej premávky v cieľovej destinácii. Nielen prekročenie povolenej rýchlosti môže mať za následok pokutu....

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@accelerateoffgridtouring).

Pred jazdou v zahraničí je dobré osviežiť si znalosti pravidiel cestnej premávky v cieľovej destinácii. Nielen prekročenie povolenej rýchlosti môže mať za následok pokutu. Niektoré situácie už nemusia byť také samozrejmé.

V zahraničí môžete dostať pokutu aj za niečo, čo je na Slovensku povolené.
Foto: youtube.com/@accelerateoffgridtouring

Klimatizácia beží , auto je odparkované

Hoci na Slovensku uvádza (Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 Z. z.), že vodič nesmie:

  • Zbytočne ponechávať motor stojaceho vozidla v chode.
  • Poškodzovať životné prostredie a obťažovať ostatných účastníkov cestnej premávky ani iné osoby nadmerným hlukom, prachom, znečisťovaním ovzdušia.

Státie s naštartovaným motorom sa môže považovať za „zbytočné“, ak:

  • Nestojíte v dopravnej zápche.
  • Nečakáte na niekoho.
  • Nepoužívate klimatizáciu alebo kúrenie.
  • Motor beží dlhší čas.

V takýchto prípadoch vám môže policajt udeliť pokutu vo výške 30 €.

Státie s naštartovaným motorom sa však môže tolerovať, ak:

  • Stojíte v dopravnej zápche.
  • Čakáte na niekoho.
  • Používate klimatizáciu alebo kúrenie.
  • Motor beží len krátky čas.

V týchto prípadoch by vám policajt nemal udeliť pokutu.

Iná situácia je v Taliansku, kde strážcovia zákona berú tento problém vážne

Keď vás policajti uvidia stáť s naštartovaným motorom, aby ste ochladili vozidlo pomocou klimatizácie, môžu vám udeliť pokutu od 223 do 444 eur. Myslíte si, že ide len o mŕtvu literu? Možno vás čaká nepríjemné prekvapenie.

V nariadení sa jasne uvádza, že je zakázané nechať motor vozidla v chode, aby klimatizácia fungovala. A v Španielsku za takéto porušenie hrozí pokuta 100 eur.

Videokamera

Mnohí Slováci ocenili výhody kamier v autách počas nepredvídaných dopravných nehôd. Pri ceste do zahraničia to však nie je vždy dobrý nápad. Pred cestou do Rakúska sa odporúča úplne upustiť od týchto zariadení kvôli komplikovaným a nejasným predpisom.

Zákony v Rakúsku týkajúce sa nahrávania osôb bez ich súhlasu sú mimoriadne prísne. V prípade DVR kamier je ťažké získať súhlas náhodne nahrávaných okoloidúcich. V takejto situácii môže zákon našu kameru považovať za sledovací systém. Z tohto pravidla však existujú výnimky, napríklad používanie záznamov na súkromné účely, ako je zaznamenávanie pohľadov počas jazdy na motorke alebo jazdy autom.

Počas kontroly sa každá situácia posudzuje individuálne a úradník môže usúdiť, že nepretržité monitorovanie na ceste vo vozidle presahuje povolené výnimky a nie je určené na zdokumentovanie scenérie ako suveníru.

Absolútny zákaz ich používania platí aj napr. v Luxembursku
Foto: shutterstock.com/wanrung stock

Aké sú riziká v prípade, že nás úrady odhalia ako porušovateľa? Pri prvom porušení nám môže byť uložená pokuta až do výšky 10 000 EUR. V prípade opakovaného porušenia môže byť pokuta až 25 000 eur.

Nielen v Rakúsku je potrebné venovať pozornosť kamerám v aute. Absolútny zákaz ich používania platí aj napr. v Luxembursku alebo na Slovensku, kde sa predpisy vo všeobecnosti týkajú zákazu pripevňovania ozdôb alebo zariadení na čelné sklo. Opatrne treba používať kamery aj v Nemecku alebo vo Švajčiarsku, kde sa zábery môžu používať len na súkromné účely. Ak budete zdieľať obsah so zábermi osôb bez ich súhlasu, vystavujete sa riziku vysokých sankcií.

CB vysielačky a antiradar

V súvislosti s digitálnymi podpornými nástrojmi treba spomenúť aj CB vysielačky. Tieto zariadenia, obľúbené najmä medzi profesionálnymi vodičmi, nie sú nikde „vítané“. Vyhnite sa ich používaniu v Rakúsku, Severnom Írsku alebo Rumunsku.

To isté platí aj pre rôzne radarové detektory. Tie sú zakázané v Rakúsku, Belgicku, Francúzsku, Luxembursku, Švajčiarsku a Švédsku.

Žabky a „studený lakeť“

Hoci sa to môže zdať nepravdepodobné, v Taliansku je možné dostať pokutu za jazdu v žabkách alebo za tzv. studený lakeť. Hoci v cestnom zákone nie je priame ustanovenie zakazujúce takéto správanie, policajt sa môže odvolávať na ustanovenie o povinnosti vodiča zabezpečiť bezpečnosť tým, že je schopný vykonať akýkoľvek manéver.

Je ľahké predvídať, že jedna ruka mimo vozidla alebo voľná obuv to nie vždy umožnia. Preto je lepšie neriskovať, pretože to môže mať za následok pokutu od 42 do 173 eur. Podobne ako v prípade zastavenia so zapnutou klimatizáciou, ani v prípade takéhoto správania nie je prípad pokuty nezvyčajný, najmä v prípade dopravnej nehody.

Aj keď zdanlivo nie sme zodpovední za nehodu, polícia nás môže považovať za vinníka. Je možné, že zistia, či nemáme obuv vhodnú na jazdu, ktorá nám mohla pomôcť vyhnúť sa kolízii.

Podobné predpisy platia aj v Španielsku. Vodič musí mať úplnú voľnosť pohybu, aby zostal v bezpečí a udržiaval správnu polohu počas jazdy. Pokuta za jazdu v žabkách je stanovená na 80 eur.

Otvorené okno

Tu je ďalšia nezvyčajná situácia, za ktorú môžete byť reálne pokutovaní. Keď zaparkujete svoje auto v Taliansku, radšej ho nenechávajte ani s mierne otvorenými oknami. Prečo? Talianski policajti už viackrát upozornili na to, že za takéto konanie uložili pokutu a odôvodnili to ako „nabádanie na spáchanie trestného činu“.

Podľa talianskych právnych predpisov je vodič povinný zabezpečiť vozidlo proti možnosti nehody alebo neoprávneného použitia. Vyskytli sa prípady, keď sa pokutovaní poradili so svojím právnikom. Ten potvrdil, že orgány majú plné právo uložiť im sankcie. Následne dostali pokutu vo výške 41 eur. V súčasnosti je pokuta 43 eur.

V niektorých krajinách je fajčenie vo vozidle zakázané, ak cestujete s maloletou osobou.
Foto: youtube.com/@vid2k209

Zákaz fajčenia v aute s dieťaťom

Osobne považujem fajčenie v prítomnosti dieťaťa za absolútne nezodpovedné a mnohé zahraničné služby s týmto postojom súhlasia. V niektorých krajinách je fajčenie vo vozidle zakázané, ak cestujete s maloletou osobou. Existujú však rozdiely vo výške sankcií a veku dieťaťa, v ktorého prítomnosti sa nesmie fajčiť.

Napríklad v Rakúsku je „hranica“ 18 rokov a pokuta 100 EUR (a 1 000 EUR v prípade ďalšieho porušenia). Vo Fínsku sa zákaz vzťahuje na deti mladšie ako 15 rokov. Na druhej strane v Taliansku platí zákaz fajčenia nielen v prítomnosti dieťaťa mladšieho ako 12 rokov, ale aj v prítomnosti tehotnej ženy. V prvom prípade hrozí pokuta od 50 do 500 eur a v druhom prípade od 25 do 250 eur.

Grécko zaviedlo najprísnejšie predpisy týkajúce sa fajčenia vo vozidle s dieťaťom. Platí tu rovnaký „limit“ ako v Taliansku, ale pokuta je až 1 500 EUR. Okrem toho vodičovi, ktorý fajčí v prítomnosti dieťaťa, môže byť zakázané viesť vozidlo na jeden mesiac.

Odhodenie cigaretového ohorku

Ak ste však sami vo vozidle a zapálite si, ohorok z cigarety si nechajte a vyhoďte ho do koša bez ohľadu na to, kde sa nachádzate. Ak sa ho však v Španielsku rozhodnete vyhodiť z okna, hrozí vám pokuta až do výšky 500 EUR. Vzhľadom na to, aký rozšírený je problém vyhadzovania cigaretových ohorkov na ulicu – je to správne.

Bezcieľna jazda

Nemecká vláda zaviedla zákon, ktorý nepoteší najmä majiteľov športových vozidiel a fanúšikov jazdy bez konkrétneho účelu. Nové nariadenie totiž stanovuje, že „bezcieľne jazdenie sem a tam v zastavanej oblasti nie je povolené, pokiaľ obťažuje ostatných“.

Kódex nestanovuje, koľkokrát musíme prejsť určitým úsekom, aby sa naše správanie klasifikovalo ako obťažovanie. Závisí to od posúdenia úradníka. Keď nás zastaví a my nevieme vysvetliť, prečo sme tú istú trasu prešli niekoľkokrát tam a späť, hrozí nám pokuta 100 EUR.

Ak jazdíte v zastavanej oblasti hlasnejšie, ako je potrebné, môžete dostať pokutu 80 EUR. Ak teda máte vo zvyku v meste šliapať na plyn alebo vydávať zvuky z výfuku, môžete za to dostať pokutu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Vodič používa telefón v držiaku. Pokuta? ….legálne?

Auto ako zbraň. Krajina, ktorú navštevujú Slováci, vyhlasuje vojnu cestným pirátom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov