Elektro, Novinky, Zaujímavosti,

Nové BMW M3 napokon nepríde o spaľovací motor? Veľa tomu nasvedčuje!

12.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarsAroundTV). Ešte nedávno predstavitelia BMW tvrdili, že ďalší model M3 bude plne elektrický. Teraz sa ukazuje, že je to komplikované. Šéf BMW M Frank van...

12.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CarsAroundTV).

Ešte nedávno predstavitelia BMW tvrdili, že ďalší model M3 bude plne elektrický. Teraz sa ukazuje, že je to komplikované.

Budúcnosť modelu M-Type bude závisieť od elektrického pohonu.
Foto: youtube.com/@CarsAroundTV

Šéf BMW M Frank van Meel už niekoľko rokov hovorí, že budúcnosť modelu M-Type bude závisieť od elektrického pohonu. V súčasnosti však na trhu dochádza k ochladeniu, pokiaľ ide o elektromobilitu.

Preto je málo pravdepodobné, že by BMW M3 prišlo o spaľovací motor. Podľa BMW Blogu bude budúca generácia tohto vozidla stále využívať benzínový agregát. Zároveň je na ceste aj elektrický variant.

Týmto smerom sa nedávno vydala napríklad spoločnosť Dodge so svojím modelom Charger Daytona.

Nové BMW M3: dva typy pohonu?

Zaujímavosťou je, že nástupca súčasného modelu M3 bude postavený na dvoch rôznych platformách. Jedna bude podporovať spaľovací automobil, druhá elektromobil. Na druhej strane budúce BMW M4 má byť čisto elektrické vozidlo.

Plánuje sa, že 3-litrový radový motor s turbodúchadlom (S58) sa bude naďalej používať pod kapotou ďalšieho BMW M3. Dôvodom je, že bude ľahko spĺňať budúce emisné normy.

Očakáva sa, že jeho výkon bude okolo 500 koní. Manuálna prevodovka, ktorú ponúka základná verzia M3, pravdepodobne vypadne z ponuky. Hovorí sa, že súčasné generácie BMW s M GmbH budú posledné, v ktorých vodiči budú používať obľúbené „manuály“.

BMW M3 Touring 2024.

Nové BMW M3: jazdí aj na elektrinu

Už pred dvoma rokmi sa BMW pochválilo, že budúce modely M3/M4 by mohli dostať až štyri elektromotory – jeden na každé koleso. Dokonca existoval funkčný prototyp, ktorý integroval systém riadenia jazdnej dynamiky. Ten sledoval povely vodiča a podmienky na ceste a upravoval krútiaci moment podľa potreby.

Podľa zástupcov nemeckej značky toto riešenie umožňuje neuveriteľne rýchle a presné rozdelenie newtonmetrov na každé koleso. Vďaka tomu poskytuje úplne nový zážitok z dynamiky jazdy.

O prácach na štvormotorových modeloch M3/M4 zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne ďalšie informácie. Je možné, že Nemci sa preň rozhodnú, ale samozrejme, ak nebude príliš drahý.

Spaľovací motor tak skoro nezanikne

Krok BMW je veľmi pochopiteľný. Veď viaceré krajiny predĺžili životnosť spaľovacieho motora o ďalšie roky. Napríklad Veľká Británia posunula termín zákazu predaja benzínových a naftových áut z roku 2030 na rok 2035. Zároveň ponechala automobilom, ako ich poznáme, otvorené dvere v podobe možnosti používať syntetické palivá aj po roku 2035.

Viaceré krajiny predĺžili životnosť spaľovacieho motora o ďalšie roky.
Foto: youtube.com/@Motorhunt

Okrem toho sa pod tlakom automobilového priemyslu zvažuje prehodnotenie budúcich predpisov americkej Agentúry na ochranu životného prostredia (EPA). Ďalším faktorom sú blížiace sa voľby do Európskeho parlamentu, s možnosťou „uvoľnenia“ predpisov v prípade víťazstva strán s menším zameraním na ochranu životného prostredia.

BMW malo pred dvoma rokmi plán, že v tomto desaťročí budú všetky vozidlá BMW M elektrické. Zatiaľ však prebieha hybridizácia ponuky značky, ktorú odštartoval mohutný model XM, ku ktorému sa čoskoro pridá nová M5.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čas na trhovú premiéru verzie Škoda Superb Liftback. Poznáme nový cenník

Škoda Superb s motorom z Audi RS3 s výkonom 720 koní. Je absurdne rýchly


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov