Zaujímavosti,

Olej na varenie do nádrže na naftu. Je to možné?

8.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@we-discover). Zvyšujúce sa ceny nafty nútia niektorých majiteľov starších dieselových áut k prelomovým krokom – sú vodiči, ktorí si v snahe ušetriť peniaze robia zásoby...

8.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@we-discover).

Zvyšujúce sa ceny nafty nútia niektorých majiteľov starších dieselových áut k prelomovým krokom – sú vodiči, ktorí si v snahe ušetriť peniaze robia zásoby obyčajného kuchynského oleja a plnia ním svoje autá. Je to bezpečné a je skutočne možné natankovať do auta kuchynský olej?

Oleja ako paliva pre dieselové motory.
Foto: youtube.com/@we-discover

Vzhľadom na neustále rastúce ceny nafty mnohí motoristi hľadajú alternatívne, lacnejšie riešenia. Jedným z nich je používanie kuchynského oleja ako paliva pre dieselové motory. Hoci sa táto myšlienka môže zdať lákavá, pred rozhodnutím natankovať olej do nášho auta je dôležité dôkladne zvážiť jej výhody a nevýhody. A čo na takéto riešenie hovorí zákon?

Je tankovanie kuchynského oleja legálne?

Áno, ak zaplatíme spotrebnú daň. Podľa zákonov možno do nádrže automobilu naliať len kvapaliny uvedené v zákonnom zozname biokomponentov. Nalievanie čohokoľvek iného do nádrže vrátane repkového oleja alebo dokonca vody je spojené s platením spotrebnej dane. Jedlé oleje, ako napríklad repkový, sójový alebo slnečnicový, nie sú pri kúpe v obchode s potravinami výrobkami podliehajúcimi spotrebnej dani. Situácia sa mení, keď ich nalejeme do nádrže vozidla. Vtedy nadobúdajú prepravný význam a podliehajú spotrebnej dani.

Pozor:

  • Pokuta za jazdu na kuchynský olej bez zaplatenia spotrebnej dane môže byť veľmi vysoká.
  • V niektorých krajinách EÚ je jazda na kuchynský olej úplne zakázaná.

Zaplatenie spotrebnej dane úplne znižuje rentabilitu použitia oleja na palivové účely, pričom jej nezaplatenie v prípade cestnej kontroly môže mať za následok pokutu, mestský súd alebo dokonca odňatie slobody (ak je čin vysoko škodlivý), podobne ako pri výrobe alkoholu.

Rastlinný olej ako palivo

Nie je to žiadna novinka, pretože pred viac ako 100 rokmi s týmto typom paliva neexperimentoval nikto iný ako Rudolf Diesel a vytvoril motor poháňaný olejom získaným z arašidov. Z dôvodu vyššej ekonomickej efektívnosti však svet prešiel na naftu vyrábanú z ropy.

Je možné natankovať do dieselového motora kuchynský olej?

Okrem využitia jedlého oleja na výrobu bionafty existuje možnosť použiť ho priamo ako palivo v dieselovom motore. Hoci sa jedlý olej od nafty líši fyzikálnymi a chemickými vlastnosťami, môže byť účinnou alternatívou.

Hlavné rozdiely medzi jedlým olejom a naftou

Medzi olejom na varenie a naftou je niekoľko rozdielov. Najdôležitejšie z nich sú:

  • Výhrevnosť: Jedlý olej má o niekoľko objemových percent nižšiu výhrevnosť.
  • Viskozita: Jedlý olej je oveľa viskóznejší, čo môže spôsobiť problémy s prietokom v palivovom systéme.
  • Bod vzplanutia: Jedlý olej má oveľa vyšší bod vzplanutia (viac ako 200 °C) ako nafta.
  • Cetánové číslo: Jedlý olej má o niečo nižšie cetánové číslo, čo znamená, že k jeho samovznieteniu v spaľovacej komore dochádza s určitým oneskorením.
V starších motoroch s veľmi vysokým kompresným pomerom je možné vo väčšej miere.
Foto: youtube.com/@we-discover

Hoci sa jedlý olej môže používať ako palivo v dieselovom motore, jeho používanie je spojené s určitými rizikami. Problematické je najmä používanie nespracovaných rastlinných olejov, ktoré môžu viesť k:

  • Tvorba usadenín v zásobovacom systéme. Tieto usadeniny môžu upchať filtre a palivové potrubia, čo môže viesť k poruche motora.
  • Nadmerné hromadenie uhlíka v hlavách motorov. Tento nános uhlíka môže spôsobiť problémy s odvádzaním tepla, čo môže viesť k prehriatiu motora a jeho poškodeniu.

Tieto riziká sú obzvlášť závažné v prípade moderných motorov vybavených vysokotlakovými systémami, ako sú vstrekovacie čerpadlá alebo systém common rail. V takýchto motoroch môže aj malé množstvo usadenín spôsobiť vážne škody. V starších motoroch s veľmi vysokým kompresným pomerom je možné vo väčšej miere a efektívnejšie využiť energiu obsiahnutú v potravinárskych olejoch, vyššia teplota spaľovania umožňuje aj lepšie čistenie komponentov palivového systému a zabezpečuje tichšiu prevádzku.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ďalšia daň na elektromobily. Rozhodne jeden faktor

Číňanka viedla vojnu proti policajtom. Chytili ju, ale trest bol smiešne nízky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Vezmite si do auta uterák. Tento trik by mal poznať každý vodič. Otravný problém zmizne

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Uterák na palubnej doske je jeden z trikov, ktorý už mnohí vodiči v južnej Európe používajú. Tento patent…

Ako sa zbaviť chrobákov a mušiek prilepených na čelnom skle a kapote. Existuje dokonalá metóda?

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Brester Irina). Na jar a v lete robia mušky, čmeliaky a iné "mušky" vodičom a motocyklistom problémy. Tu sa dozviete,…

Senzácia! Mazda CX-80 je až na 90 % na výber s turbodieselom.

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Mazda CX-80 sa práve dostala do EU cenníkov. Ešte pred tým, ako Japonci oznámili jej cenu, sa však až…

Volkswagen spúšťa predobjednávky na nový Golf GTI

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ORGCars). Volkswagen otvoril predobjednávky na nový Golf GTI. Modernizovaná verzia nemeckého hot hatchu má teraz vyšší výkon. Volkswagen spúšťa predobjednávky…

Nissan osviežil svoj vlajkový model. Qashqai teraz vyzerá fenomenálne

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Nissan sa rozhodol osviežiť model Qashqai tretej generácie len po troch rokoch od jeho uvedenia na trh. Dôvodom sotva…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov