Elektro, Zaujímavosti,

Ďalšia daň na elektromobily. Rozhodne jeden faktor

8.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autodriveauto). Rastúci dopyt po elektromobiloch spôsobuje, že čoraz viac krajín začína zavádzať dodatočné dane pre ich majiteľov. Kanada, konkrétne jedna z provincií štátu USA, sa...

8.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autodriveauto).

Rastúci dopyt po elektromobiloch spôsobuje, že čoraz viac krajín začína zavádzať dodatočné dane pre ich majiteľov. Kanada, konkrétne jedna z provincií štátu USA, sa nedávno rozhodla pre takýto krok. Dôvodom je údajne nadmerná hmotnosť vozidiel poháňaných batériami.

Zavádzajú sa dodatočné dane pre majiteľov elektromobilov.
Foto: youtube.com/@autodriveauto

Výhody a finančné výhody vlastníctva elektromobilu sa pomaly stávajú minulosťou. Čoraz viac krajín sa totiž rozhoduje zrušiť existujúce dotácie na nákup vozidla na batérie a namiesto toho zavádza vyššie dane pre ich majiteľov. Príkladom je Kanada, ktorá sa po vzore Spojených štátov rozhodla zaviesť poplatok, ktorý má kompenzovať dane doteraz zahrnuté v cenách pohonných hmôt.

Kanada zavádza daň pre majiteľov elektrických vozidiel

Vláda provincie Alberta nedávno rozhodla o takomto kroku. Podľa úradníkov sú elektromobily oveľa ťažšie ako ich náprotivky so spaľovacími motormi a viac prispievajú k degradácii povrchu ciest. Najväčším problémom je zároveň nedostatok daňových príjmov zahrnutých v cenách pohonných hmôt, ktoré elektromobily jednoducho negenerujú. Hlavne z týchto peňazí sa financujú opravy a rozširovanie ciest v celej Kanade.

Vláda provincie Alberta sa vyjadruje jasne a navrhuje zmeny vo fiškálnom rozpočte na roky 2024-2025. Okrem iného novela zahŕňa zavedenie dane vo výške 200 USD pre každého majiteľa elektromobilu. Tento poplatok má byť priemerom dane z pohonných hmôt, ktorou do rozpočtu každoročne prispieva priemerný vodič spaľovacieho auta.

Zástancovia elektromobility proti zmene

Ako sa dalo očakávať, regulačné zmeny už vyvolali nevôľu medzi zástancami elektrifikácie. Členovia Kanadskej asociácie výrobcov elektrických vozidiel sa postavili proti plánom vlády Alberty. Podľa ich názoru daň sťaží život majiteľom elektrických vozidiel a zároveň prispeje k poklesu záujmu o tieto vozidlá.

Zdanenie elektrických vozidiel bude Alberťanov stáť peniaze a ešte viac sťaží dosiahnutie ambicióznych cieľov Kanady v oblasti predaja elektrických vozidiel.

– uviedli zástupcovia združenia

Poplatkami za kvalitu ciest nemôžu zaťažiť len majiteľov iného typu vozidiel ako elektromobilov.
Foto: youtube.com/@bluestar1408

Úradníci hovoria otvorene. Všetko je to o spravodlivosti

Podľa názoru úradníkov je však zmena predpisov potrebná nielen z dôvodu neustále sa zvyšujúcich nákladov na opravy ciest, ale aj z hľadiska jednoduchej spravodlivosti a čestnosti. Nemôže sa predsa stať, aby boli poplatkami za kvalitu ciest zaťažení len majitelia jedného typu vozidiel.

Ako zdôrazňujú orgány provincie Alberta, elektromobily neprispievajú len k zhoršeniu stavu ciest. Samotný prechod na elektrický pohon predstavuje obrovskú záťaž pre štátne rozpočty, a to aj z dôvodu neustálej potreby rozširovania potrebnej infraštruktúry. Čo je dôležité – o podobnom riešení už nejaký čas diskutujú aj iné kanadské provincie.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Vodičom vypnú nabíjačky, pretože je nedostatok energie. Testy už prebiehajú

Ojazdené elektromobily zlacňujú rýchlejšie, ako sa predpokladalo. To je hrozná správa


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov