Správy, Zaujímavosti,

Kto dominuje na slovenskom trhu s benzínom a naftou?

8.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@auto-salon3492). Slovenský trh s palivami pre autá zažíva v posledných rokoch oživenie. Orlen sa s vervou snaží zamiešať karty v doteraz pomerne ustálenom prostredí a...

8.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@auto-salon3492).

Slovenský trh s palivami pre autá zažíva v posledných rokoch oživenie. Orlen sa s vervou snaží zamiešať karty v doteraz pomerne ustálenom prostredí a atakuje pozíciu dvojky na trhu, ktorú zatiaľ držia Shell a OMV.

Slovenský trh s palivami pre autá zažíva v posledných rokoch oživenie.
Foto: youtube.com/@auto-salon3492

Rebríček najväčších sietí čerpacích staníc

Index zostavil rebríček sietí čerpacích staníc podľa aktuálneho počtu prevádzok, pričom vychádzal z oficiálne dostupných údajov a informácií poskytnutých firmami. Siete špecializujúce sa na LPG do rebríčka zahrnuté neboli.

PoradieSieťPočet prevádzokObrat v €
1Slovnaft3121,3 miliardy
2Shell183800 miliónov
3OMV147700 miliónov
4Benzinol109450 miliónov
5Lukoil107400 miliónov
6EuroOil54250 miliónov
7Tank ONO46200 miliónov
8Profi42180 miliónov
9Maxpetrol38150 miliónov
10Slovnaft Petrol34120 miliónov

Tržby

Je dôležité poznamenať, že tržby sietí nemusia pochádzať len z predaja nafty a benzínu, ale aj z iného tovaru či služieb pre motoristov. Tieto aktivity, samozrejme, ovplyvňujú dosahované zisky.

Dodávatelia palív

Zisťovali sme aj pôvod palív, ktoré siete predávajú motoristom. Najväčším dodávateľom je aj naďalej bratislavská rafinéria Slovnaft. Menší podiel na trhu držia rafinérie skupín Unipetrol Orlen a OMV.

Expanzia Orlenu

Orlen v ostatných dvoch rokoch výrazne expandoval na slovenskom trhu a v súčasnosti už reálne ohrozuje pozíciu Shellu a OMV. Je otázne, či sa mu podarí prelomiť ich dominanciu a stať sa druhou najväčšou sieťou čerpacích staníc na Slovensku.

Najväčším dodávateľom je aj naďalej bratislavská rafinéria Slovnaft.
Foto: pexels.com/Gustavo Fring

Zaujímavé fakty:

  • Rebríček Indexu ukazuje, že na slovenskom trhu pôsobí viacero menších sietí čerpacích staníc, ktoré si držia stabilnú pozíciu.
  • Niektoré siete sa okrem predaja palív zameriavajú aj na poskytovanie rôznych služieb pre motoristov, ako napríklad autoumyvárne, bistrá či obchody.
  • Ceny palív na slovenských pumpách sa líšia v závislosti od lokality, značky a aktuálnej situácie na trhu.

Diskusia:

Aký vývoj očakávate na slovenskom trhu s palivami v najbližších rokoch? Podarí sa Orlenu prelomiť dominanciu Shellu a OMV? Aké faktory ovplyvňujú vaše preferencie pri výbere čerpacej stanice?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Jar ešte neprišla, ale motocyklisti na cestách už vyrážajú na svoje stroje.

Prvé elektrické motocykle Kawasaki. Debut dvoch modelov: Ninja e-1 a Z e-1


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Poškriabali ste niekomu auto a nechali tam svoje telefónne číslo? To zaručuje problémy

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Felix Geringswald). Priznanie chyby a prevzatie zodpovednosti by malo byť normou. Nie každý má však občiansku odvahu priznať sa napríklad…

Pite, ale neopíjajte sa. Vychutnajte si drink bez nepríjemných následkov

20.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Monstar Studio). Vedci vyvinuli inovatívny gél, ktorý bráni alkoholu dostať sa do krvného obehu a poškodiť pečeň. To znamená, že…

Najprv konkurz a teraz správca konkurznej podstaty. Elektrifikácia Nemecka sa skončila neúspechom….

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@axdesign.). Nemecký start-up sa mal stať jasnou hviezdou na nebi európskej elektromobility. Namiesto úspechu však čelí ďalším finančným problémom. Spoločnosť…

Číňania sľubujú lietajúce auto do dvoch rokov. Nebude potrebný pilotný preukaz

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/If8Tr). Čínska spoločnosť Xpeng AeroHT chce dodať svoje lietajúce auto zákazníkom v roku 2026 a niektorí si ho budú môcť…

Tínedžerskí sadisti zavraždili vodiča nákladného auta.

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/MrsDDela). Belgickú verejnosť šokovala správa o strašnej smrti vodiča nákladného auta, ktorého v noci z 10. na 11. mája na…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov