Novinky, Zaujímavosti,

Auto roka 2024: Autom roka sa stala Francúzska značka

1.3.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@DPCcars). Nový Renault Scenic bol vyhlásený za auto roka 2024, pričom hodnotenie sa uskutočnilo na medzinárodnom autosalóne v Ženeve. Francúzska značka získala túto prestížnu trofej už...

1.3.2024 Redakcia Auto trendy (youtube.com/@DPCcars).

Nový Renault Scenic bol vyhlásený za auto roka 2024, pričom hodnotenie sa uskutočnilo na medzinárodnom autosalóne v Ženeve. Francúzska značka získala túto prestížnu trofej už po siedmykrát.

Tento rok sa do finálového kola dostalo sedem vozidiel.
Foto: youtube.com/@DPCcars

Plebiscit Car of the Year (COTY) je prestížne podujatie, ktoré sa organizuje od roku 1964. Jeho cieľom je vybrať objektívne najlepší automobil, ktorý porotu zaujme nielen svojím vzhľadom a výkonom, ale aj technickými riešeniami a očakávaným predajom. Porotu môže tvoriť až 65 európskych novinárov. Počet národných zástupcov závisí od veľkosti trhu krajiny, ktorú zastupujú.

V každej fáze súťaže má každá porota k dispozícii 25 bodov, ktoré musí rozdeliť medzi najmenej 10 rôznych modelov, pričom na jeden model nesmie pripadnúť viac ako 10 bodov. Finálová sedmička je podrobená hĺbkovým porovnávacím testom, ktoré umožňujú novinárom priamo porovnať finalistov.

Tento rok sa do finálového kola dostalo sedem vozidiel, z toho štyri modely poháňané elektrickou energiou. Boli medzi nimi Kia EV9, Renault Scenic, Volvo EX30, BYD Seal a BMW radu 5 (i5), Peugeot 3008 (e-3008) a Toyota C-HR.

Súťaž Auto roka 2024 bola rozhodnutá

Na slávnostnom ceremoniáli počas medzinárodného autosalónu v Ženeve 58-členná porota rozhodla, že titul Auto roka 2024 patrí novému Renaultu Scenic. Vozidlo sa umiestnilo na prvom mieste vďaka 329 získaným bodom. Je to už siedmykrát, čo Renault získal trofej Auto roka, organizovanú pri príležitosti 61. ročníka.

Titul Auto roka 2024 patrí novému Renaultu Scenic.
Foto: youtube.com/@YouCarTV

Na druhom mieste sa umiestnilo BMW radu 5. Nemecký model získal 308 bodov a za najlepšie vozidlo ho označilo 19 porotcov. Stupne víťazov doplnil Peugeot 3008. Toto vozidlo získalo 197 bodov, pričom traja novinári mu udelili maximálny počet bodov.

Do tesného finále ankety sa dostali aj Kia EV9 (190 bodov), Volvo EX30 (168), BYD Seal (131) a Toyota C-HR (127).

Renaultu Scenic sa umiestnil na prvom mieste vďaka 329 získaným bodom.
Foto: youtube.com/@YouCarTV

Nový Renault Scenic. Čo je to za auto?

Renault Scenic, uvedený na trh v septembri minulého roka, je piatou inkarnáciou legendárneho francúzskeho rodinného vozidla. V súlade s módou sa vozidlo zmenilo z minivanu na crossover a bolo vybavené elektromotorom. Model sa dostáva na trh v dvoch pohonných variantoch – komfortný dojazd a dlhý dojazd.

V prvom prípade vozidlo ponúka výkon 170 koní a krútiaci moment 280 Nm. Vozidlo zrýchli na 100 km/h za 8,6 sekundy a maximálna rýchlosť bola obmedzená na 150 km/h. Lítium-iónová batéria s kapacitou 60 kWh má zabezpečiť dojazd 420 km v kombinovanom cykle.

Druhá dostupná verzia pohonu poskytuje výkon 220 k a krútiaci moment 300 Nm. Vďaka tomu elektrický Renault zrýchli na 100 km/h za 7,9 sekundy. Lítium-iónová batéria s kapacitou 87 kWh by mala ponúknuť dojazd 625 km v kombinovanom cykle.

Ceny variantu s výkonom 170 koní sa začínajú od 47 000 eur. Verzia s výkonom 220 k naopak stojí minimálne 51 000 eur. Očakáva sa, že prví kupujúci si svoje vozidlá prevezmú koncom druhého štvrťroka 2024.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Faceliftovaný Nissan Juke sa vracia v kanárikovej farbe. To však nie je jediná zmena

Po 4 rokoch Dacia oznamuje facelift svojej vlajkovej lode SUV. V interiéri sa všetko zmení


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov