Elektro, Zaujímavosti,

Briti bijú na poplach. Dotácie na elektrinu sú potrebné na splnenie cieľov predaja

15.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Maik Poblocki). Cieľom do roku 2024 je dosiahnuť v Spojenom kráľovstve 22-percentný podiel elektromobilov na trhu, ale politici a odborníci presviedčajú vládu, že zmeny sú...

15.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: pexels.com/Maik Poblocki).

Cieľom do roku 2024 je dosiahnuť v Spojenom kráľovstve 22-percentný podiel elektromobilov na trhu, ale politici a odborníci presviedčajú vládu, že zmeny sú potrebné „teraz“. Súkromní zákazníci si totiž elektromobily vyberajú menej ochotne ako pred rokom.

Cieľom do roku 2024 je dosiahnuť v Spojenom kráľovstve 22-percentný podiel elektromobilov na trhu.
youtube.com/@whatcar

Spojené kráľovstvo malo byť priekopníkom v oblasti zákazu predaja automobilov so spaľovacími motormi. Pôvodne malo toto pravidlo vstúpiť do platnosti už v roku 2030. Nakoniec sa však na Britských ostrovoch rozhodli prehodnotiť svoje veľmi ambiciózne plány a odložili nadobudnutie platnosti zákazu o päť rokov. V tomto bode sa teda trh s novými automobilmi v Spojenom kráľovstve stane plne elektrickým v roku 2035.

Aktualizovali sa aj míľniky

Aktualizovali sa aj míľniky, ktoré chce Spojené kráľovstvo dosiahnuť na ceste k 100-percentnému podielu elektrických vozidiel na trhu. Prvý z nich sa bude prehodnocovať už v roku 2024, keď sa očakáva, že predaj elektromobilov bude predstavovať 22 % celkového britského trhu s novými automobilmi.

Výrobcovia už niekoľko mesiacov zdôrazňujú, že tento strop je v súčasnosti prakticky nedosiahnuteľný. Teraz si to však začínajú všímať odborníci aj samotní politici. Kým predtým to však mohli byť len ponosy, údaje o predaji v januári 2024 už spustili pomerne hlasný poplach.

Celkovo sa predaj elektromobilov v januári 2024 v Spojenom kráľovstve zvýšil o 21 % v porovnaní s januárom 2023 a dosiahol presne 20 935 kusov. Podľa Autocaru je však situácia odlišná na súkromnom trhu, kde registrácie BEV klesli až o 16 percent.

Celkovo sa predaj elektromobilov v januári 2024 v Spojenom kráľovstve zvýšil o 21 % oproti roku 2023.
Foto: pexels.com/Chad Russell

Štatistiky môžu na prvý pohľad vyzerať dobre, ale v praxi je cieľ britskej vlády spochybnený. Preto Snemovňa lordov vyzvala na zavedenie novej dotácie, ktorá by motivovala najmä súkromné osoby ku kúpe elektromobilov. Podniky už môžu počítať s podporou zníženia cien.

Návrhov je veľa – zníženie DPH na elektrické vozidlá z 20 % na 10 %, ukončenie programu dotácií pre plug-in hybridy a plné zameranie sa na elektrické vozidlá a zníženie DPH na používanie verejných nabíjačiek. Politici a odborníci naliehajú, že v opačnom prípade bude dosiahnutie spomínaného cieľa 22 percent neuskutočniteľné.

Pozemná doprava je v Spojenom kráľovstve odvetvím s najvyššími emisiami CO2, pričom viac ako polovica týchto emisií pripadá na autá. Údaje, ktoré sme dostali, ukazujú, že vláda musí urobiť viac – a to rýchlo – na podporu používania elektrických vozidiel. Ak sa nebude riadiť našimi odporúčaniami, Spojené kráľovstvo nebude mať výrazný prospech z lepšej kvality ovzdušia. V boji proti klimatickým zmenám zostane pozadu.

Baronka Kate Parminterová Predsedníčka Výboru pre životné prostredie a zmenu klímy Snemovne lordov

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

https://www.autotrendy.sk/2024/02/15/cinsky-experiment-auta-dodali-2-megawatty-elektrickej-energie/

https://www.autotrendy.sk/2024/02/02/e-lev-zareval-peugeot-ako-prva-europska-spolocnost-ponuka-osemrocnu-zaruku/


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov