Tipy,

Umývanie podvozku po zime je nevyhnutnosťou. Vysvetľujeme, prečo je odsolenie a umývanie podvozku také dôležité

3.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/H_Ko). Umývanie podvozku po zime je dôležitým aspektom starostlivosti o vozidlo, hoci nie každý vodič na to pamätá. Pozrieme sa na to, prečo a ako...

3.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/H_Ko).

Umývanie podvozku po zime je dôležitým aspektom starostlivosti o vozidlo, hoci nie každý vodič na to pamätá. Pozrieme sa na to, prečo a ako by sa mal podvozok čistiť aj túto jar.

Podvozok nie je každodennou viditeľnou časťou vozidla, preto naň mnohí vodiči pri čistení a údržbe svojho vozidla zabúdajú.
Foto: shutterstock.com/H_Ko

Mali by ste po zime umyť podvozok?

Na otázku, či sa má podvozok po zime umyť, každý automechanik odpovie kladne. Podvozok nie je každodennou viditeľnou časťou vozidla, preto naň mnohí vodiči pri čistení a údržbe svojho vozidla zabúdajú. To však môže byť veľká chyba, ktorá môže majiteľa vozidla z dlhodobého hľadiska vyjsť veľmi draho. Podvozok obsahuje komponenty, ktoré majú priamy vplyv na komfort a bezpečnosť jazdy. Ak nie sú podvozkové komponenty správne udržiavané, sú náchylné na koróziu, preto je samozrejmé, že musia byť chránené pred nepriaznivými podmienkami na ceste a počasím.

Dobrou správou je, že umývanie podvozku nie je činnosť, ktorú je potrebné vykonávať veľmi často. Odborníci uvádzajú, že podvozok vozidla stačí umyť raz ročne. Najoptimálnejší čas na tento úkon je na konci zimy, a to nielen preto, aby ste sa zbavili nečistôt a následkov nepriaznivých podmienok na ceste, ktorým bolo vozidlo vystavené celú zimu, ale aj preto, aby ste ochránili svoje vozidlo na ďalšiu sezónu.

Umývanie podvozku v bezdotykovej autoumyvárni

Umývanie podvozku v bezdotykovej autoumyvárni si vyberá pomerne veľa vodičov. Pomocou tenkej, podlhovastej a na konci ohnutej kopije s tlakovou vodou majú možnosť preniknúť do väčšiny zákutí pod vozidlom. Ak si so sebou navyše vezmú vlastnú kefu, môžu mechanicky odstrániť nahromadené zaschnuté blato a cestnú soľ. Majú tiež možnosť upraviť čas umývania podľa individuálnych potrieb – svojich aj vozidla.

Aj pri použití ohnutej trysky sa nemusia vyčistiť všetky oblasti podvozku.
Foto: shutterstock.com/Bernhard Richter

Treba však mať na pamäti, že samotné umývanie podvozku v bezdotykovej autoumyvárni si vyžaduje veľké nasadenie z vašej strany. Odborníci tvrdia, že to nemusí byť dostatočne účinné. Prístup k podvozku je totiž obmedzený vzhľadom na to, že auto stojí na zemi. Aj pri použití ohnutej trysky sa nemusia vyčistiť všetky oblasti podvozku. Preto sa odporúča použiť zdvihák alebo šikmý nájazd.

Kde umyť podvozok auta?

Kde umyjete podvozok auta po zime? Môžete použiť bezdotykovú autoumyváreň, hoci, ako upozorňujú odborníci, nie je to optimálna metóda. Existuje aj možnosť umyť podvozok v automatickej autoumyvárni. Tu sa za príplatok zvyčajne aktivujú trysky na čistenie podvozku inštalované v podlahe autoumyvárne. Obmedzením tejto metódy je však stály prúd vody a špecifický čas jej striekania, v dôsledku čoho návšteva automatickej autoumyvárne nemusí umožniť úplné odstránenie náročných chemických nečistôt z podvozku. Z tohto dôvodu je najlepšie použiť špecializovanú výpust, ktorá má výťah a kanál na odvádzanie vody. Zdvihák uľahčí prístup ku všetkým súčastiam podvozku vozidla a navyše poskytne jasný výhľad, vďaka čomu sa ľahšie odhalia prípadné poškodenia spôsobené vlhkosťou a nečistotami.

Najoptimálnejší čas na tento úkon je na konci zimy, a to nielen preto, aby ste sa zbavili nečistôt a následkov nepriaznivých podmienok na ceste, ktorým bolo vozidlo vystavené celú zimu.
Foto: shutterstock.com/Krasula

Umývanie podvozku auta po zime: ako by malo vyzerať?

Umývanie podvozku vozidla po zime je základným postupom údržby. Znečistený podvozok dá skôr či neskôr o sebe vedieť, čo spočiatku znižuje komfort a neskôr aj bezpečnosť jazdy. Podvozok je prakticky počas celej zimy vystavený pôsobeniu snehu a snehovej kaše, ale aj piesku, cestnej soli a iných škodlivých látok, preto sa príchod jari javí ako optimálny čas na vykonanie tohto typu ošetrenia. Najlepšie je využiť služby firmy, ktorá použije zdvihák a vysokotlakový čistič.

Čistenie podvozku si vyžaduje predošlé odstránenie kolies a krytov podbehov kolies. Pri čistení podvozku zohráva dôležitú úlohu špeciálne profilované kopije, ktoré umožňujú prístup do vzdialených a chránených oblastí. Pri čistení ťažko prístupných miest nezabudnite na špeciálne kefy. Nevyhnutný je aj čistič podvozku (aktívna pena), ktorý účinne rozpustí všetky nečistoty. Špecializované firmy používajú na čistenie podvozku mokrú a suchú paru. Mokrá para sa používa na opláchnutie nečistôt, piesku a soli, zatiaľ čo suchá para odstraňuje mastné nečistoty, napríklad olejové škvrny. Stojí za to vedieť, že tento spôsob čistenia je pre vozidlo mimoriadne vhodný, pretože parné umývačky používajú oveľa menej chemikálií.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako správne nahustím pneumatiky svojho vozidla? Jedna vec je kľúčová

Jednoduchý trik na vŕzgajúce stierače. Ideálny na obdobie chladného počasia


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

„Lídri v oblasti spoľahlivosti“ sa vyznačujú kvalitou. Dobré meno sa v určitom momente končí

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Otázka bezpečnosti je jedným z hlavných faktorov pri výbere nového vozidla. Pri kúpe vozidla v autosalóne teoreticky nemusíte nič…

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je…

Všetko o motorovej brzde. Kedy a ako by ste ju mali používať?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Motortion Films). Kto chce vedieť všetko o motorovej brzde, mal by si najprv vyskúšať, ako vozidlo pri jej používaní reaguje…

Aké sú najčastejšie príčiny úbytku chladiacej kvapaliny a ako ich riešiť?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autotechlabs). Únik chladiacej kvapaliny by mal majiteľa vozidla znepokojovať. Ako riešiť poruchu? Aké sú najčastejšie príčiny úbytku chladiacej kvapaliny a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov