Tipy,

V chladnom počasí je zrejme potrebné otočiť kľúčikom do polovice. Robí tento trik niečo?

31.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/ethanlau2). Medzi motoristami koluje mnoho tipov a trikov, ako si poradiť v mrazivom počasí. Jedným z obľúbených trikov, ktorý poznajú najmä starší vodiči, je otočiť...

31.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/ethanlau2).

Medzi motoristami koluje mnoho tipov a trikov, ako si poradiť v mrazivom počasí. Jedným z obľúbených trikov, ktorý poznajú najmä starší vodiči, je otočiť kľúčikom len do polovice. Je to však skutočne k niečomu dobré?

okamžite otočíte kľúčom až na doraz, motor sa nemusí dať naštartovať alebo mu to môže uškodiť. Preto sa používa metóda otočenia kľúča do polovice. Čo to robí?
Foto: shutterstock.com/ethanlau2

Naštartovanie vozidla v chladnom počasí môže byť problematické, najmä ak vozidlo stálo celú noc v chlade. Ak doň nastúpite a okamžite otočíte kľúčom až na doraz, motor sa nemusí dať naštartovať alebo mu to môže uškodiť. Preto sa používa metóda otočenia kľúča do polovice. Čo to robí?

Prečo otočiť kľúčom do polovice v dieselovom motore?

Otočenie kľúča len do polovice by malo byť známou technikou pre každého, kto jazdil s dieselovým vozidlom. Pri týchto agregátoch je dôležité, aby žhaviace sviečky dosiahli správnu teplotu. Mimochodom, pozornosť by ste tomu nemali venovať len v zime.

Musíte v benzínovom motore otočiť kľúčom do polovice?

A má metóda otáčania kľúča do polovice zmysel v autách s benzínovým motorom. Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, áno. Umožní to fungovanie palivového čerpadla, ktoré v mrazivom ráne dodáva do vstrekovacieho systému správne množstvo benzínu.

Po niekoľkých sekundách, keď je v systéme dostatočný tlak paliva, otočením kľúča až na doraz motor ľahko a hladko naštartuje.

Pred naštartovaním sa však oplatí počkať niekoľko desiatok sekúnd, aby sa zahustený olej dobre rozložil. Po naštartovaní by sme mali jazdiť plynule a vyhýbať sa vysokým otáčkam.
Foto: Súkromný archív

Nikdy nezahrievajte motor v pokoji

Po naštartovaní motora v chladnom počasí je dobré počkať. Samozrejme, nehovoríme o snahe zahriať motor v pokoji, čo je veľmi neefektívny spôsob a poškodzuje jednotku, ktorá musí dlhšie pracovať pri teplotách, ktoré zďaleka nie sú optimálne. Navyše sa to trestá pokutou 10 až 30€ (za chod motora v zastavenom stave dlhší ako jedna minúta v zastavanej oblasti).

Po naštartovaní sa však oplatí počkať niekoľko desiatok sekúnd, aby sa zahustený olej dobre rozložil. Potom by sme mali jazdiť plynule a vyhýbať sa vysokým otáčkam. Samozrejme, netreba sa plaziť, ale pri dynamickej jazde a vytáčaní motora do vysokých otáčok počkajte, kým jednotka dosiahne optimálnu teplotu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Výzva mechanikov ľuďom, ktorí odstraňujú sneh z áut so zapnutým motorom: „Stop“

Čo robiť pri pohľade na nehodu na ceste. Takto sa vyhnete základným chybám


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Menšia uhlíková stopa a úspory? Únia prišla s novým riešením. Ide o výmenu pneumatík

25.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Do platnosti vstúpilo nové nariadenie EÚ, ktoré má vodičov povzbudiť, aby v záujme ochrany životného prostredia menej často menili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov