Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Najväčší problém elektromobilov vyriešený. 5 minút a odchádzate

9.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops). Nyobolt EV – startup so sídlom v britskom Cambridgei, ktorý od roku 2019 pracuje na technológii batérií a nabíjania elektrických vozidiel – sa môže...

9.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Carscoops).

Nyobolt EV – startup so sídlom v britskom Cambridgei, ktorý od roku 2019 pracuje na technológii batérií a nabíjania elektrických vozidiel – sa môže pochváliť nezvyčajným úspechom. Technológia, ktorú Briti vyvinuli, umožnila nabiť trakčnú batériu elektromobilu s kapacitou 35 kWh na 80 % kapacity len za štyri minúty a 37 sekúnd bez toho, aby sa znížila životnosť batérie.

Najväčší problém elektromobilov vyriešený. 5 minút a odchádzate.
Foto: youtube.com/@Carscoops

To je dosť na to, aby prototyp Nyobolt EV, ktorý vytvorila spoločnosť Nyobolt ako demonštrátor tejto technológie, prešiel podľa testov WLTP až 160 míľ (248 km). Žeby sa Britom práve podarilo vyriešiť jeden z najväčších problémov elektromobilov – potrebu strácať čas na nabíjačkách?

Technológia vyvinutá pre Nyobolt EV je založená na patentovaných riešeniach vyvinutých na univerzite v Cambridge. Konštrukcia batérie využíva „anódové materiály z oxidu uhlíka a oxidu kovu novej generácie“, takže samotná konštrukcia článku má nízku impedanciu. Podľa Britov nedávne testy potvrdili, že patentovanú batériu namontovanú v prototype technologického demonštrátora možno nabiť z 10 % na 80 % nominálnej kapacity len za 4 minúty a 37 sekúnd.

Už žiadne čakanie na nabíjačky? 500 ampérov za 4 minúty

Samotná kapacita akumulátora nie je príliš pôsobivá, keďže má pomerne skromnú kapacitu 35 kWh, ale rýchlosť získavania energie možno smelo označiť za impozantnú. Batérie sa nabíjajú pomocou vlastnej nabíjačky s výkonom 350 kW pracujúcej pri napätí 800 V. Fenomenálna je aj nabíjacia krivka, čo znamená dlhý čas udržania vysokého výkonu.

Spoločnosť Nyobolt EV uvádza, že počas prvých štyroch minút sú batérie vystavené prúdu až 500 A. Vďaka tomu sa dojazd prototypu už po takomto čase pripojenia nabíjačky zvýši až o 200 km.

Najväčší problém elektromobilov vyriešený? Batéria vydrží viac ako 4 000 cyklov

V súčasnosti sa mnohí výrobcovia chvália schopnosťou rýchlo doplniť uloženú energiu v batériách vďaka vysokonapäťovým nabíjačkám jednosmerného prúdu. Napríklad Porsche Taycan Turbo s batériami pracujúcimi s napätím 800 V dokáže doplniť uloženú elektrickú energiu v batériách v rozmedzí 10 až 80 % za 18 minút. To stačí na to, aby sa – pri použití rýchlonabíjačky – predĺžil dojazd približne o 440 km (podľa WLTP; kapacita batérií je až 97 kWh). Naše testy ukázali, že nejde o teoretický výkon. V Nemecku na nabíjačke s výkonom 350 kW vozidlo prijímalo prúd s výkonom 270 kW (ako je deklarované), čím sa dojazd za 20 minút zvýšil z 11 na 220 km. Treba dodať, že dojazd na plnú batériu pri jazde po diaľnici bol 300 km.

Vo väčšine moderných elektromobilov však takéto systematické nabíjanie vedie k rýchlej degradácii batérie. Podľa Britov však systém, ktorý vyvinuli, takéto riziká minimalizuje. Spoločnosť Nyobolt EV tvrdí, že v nezávislých testoch už jej články s kapacitou 24,5 Ah úspešne absolvovali viac ako 4 000 cyklov DoD (hlbokého vybitia) a rýchleho nabíjania.

Profil nabíjania zvyčajne udržiava špičkovú úroveň len krátky čas. Nízkoimpedančné články Nyobolt zabezpečujú udržateľnosť a predlžujú životnosť batérie až na 600 000 míľ (až 960 000 km) v prípade nášho technologického demonštrátora

– hovorí spoluzakladateľ a generálny riaditeľ spoločnosti Nyobolt Dr. Sai Shivareddy, ktorého citujú britské média.

Prototyp športového vozidla Nyobolt EV sa nabije na 80 % za 5 minút.

Znížená degradácia batérie počas nabíjania je čiastočne spôsobená chemickým zložením článkov a vlastným chladiacim systémom, ktorý nedovoľuje, aby teplota batérií prekročila 60 stupňov Celzia.

Koniec problémov s nabíjaním elektrických vozidiel? Zatiaľ nie, ale…

Spoločnosť zdôrazňuje, že už v roku 2025 by mohla vyrobiť približne tisíc batérií napr. pre športové vozidlá. Spoločnosť Nyobolt deklaruje, že dokáže vyrobiť až 2 000 článkov ročne, ktoré by po komerčnom debute mali spĺňať všetky požiadavky EÚ na batérie. Stojí za zmienku, že Nyobolt je výsledkom dlhoročného výskumu na univerzite v Cambridge profesora Clare Graya a Dr. Sai Shivareddyho (výkonný riaditeľ spoločnosti), ktorí sa okrem iného dlhé roky zaoberali vývojom technológie superkondenzátorov.

Briti tvrdia, že už rokujú s ôsmimi partnermi, ktorí majú záujem o komerčné získanie novej technológie. Okrem automobilov by články vyvinuté v Cambridgei mohli nájsť uplatnenie okrem iného v robotike alebo v ťažkej automobilovej doprave.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Bezlítiové sodíkové batérie opúšťajú laboratórium a začínajú sa vyrábať v USA

Spoločnosť Geely vytvorila prelomovú batériu. Má byť „svätým grálom“ elektromobility


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Spoločnosť BYD zaujala schopnosťami svojho nového oceľového dela. Otriasa Seal 06 GT trhom?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BYDFAN). Spoločnosť BYD sa na európskom trhu preslávila tým, že svojimi technológiami a výkonom vozidiel zo svojho sortimentu zahanbila aj…

Zamrznuté okno ráno a meškáte do práce. Čo teraz?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@smartfoxofficial). Zamrznuté okno ráno je jedna z najnepríjemnejších situácií na jeseň a v zime. Vy sa ponáhľate a teraz toto.…

Porsche 911 GT3 (2025) odhalené: Prvý facelift bez prídavného výkonu

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Napriek tomu je na motore veľa noviniek, po prvý raz aj balík Weissach, nové super sedadlo a výrazné zvýšenie…

Apple tajne spolupracoval so spoločnosťou BYD na vývoji batérií pre svoj elektromobil

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carsbyml). Hoci spoločnosť Apple zrušila plány na svoj elektromobil, údajne spolupracuje so spoločnosťou BYD na vývoji novej technológie batérií. Hoci…

Kontrolky v aute. Čo znamenajú červené symboly?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NissanOwnerChannel). Zvyčajne sú zelené, oranžové alebo červené. Hovoríme o kontrolkách na prístrojovej doske vozidla. Dnes sa pozrieme na to, čo…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov