Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Úspešne dokončená prvá donáška dronom na Mount Everest

11.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DJIDelivery). Spoločnosť DJI uskutočnila prvú donášku dronu na Mount Everest na svete. Uskutočnila sa vo výške 6 000 metrov. Spoločnosť počas tejto úlohy použila dron...

11.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DJIDelivery).

Spoločnosť DJI uskutočnila prvú donášku dronu na Mount Everest na svete. Uskutočnila sa vo výške 6 000 metrov. Spoločnosť počas tejto úlohy použila dron FlyCart 30, ktorý má nosnosť 15 kg. Stroj musel prekonať veľmi náročné podmienky vrátane nebezpečných oblastí Khumbu Icefall.

Úspešne dokončená prvá donáška dronom na Mount Everest.
Foto: youtube.com/@DJIDelivery

DJI, svetoznámy výrobca dronov, spojila sily s nepálskymi firmami Airlift, 8KRAW a miestnymi sprievodcami. Cieľom bolo uskutočniť prvú donášku na Mount Everest pomocou profesionálneho dronu FlyCart 30. Operácia prebehla úspešne a slúžila na demonštráciu potenciálu moderných dronov.

Doručenie dronom na Mount Everest vo výške 6 000 m

Táto úloha bola veľmi náročná a vyžadovala si primeranú prípravu. Test sa uskutočnil v apríli tohto roku a jeho cieľom bolo overiť koncepciu využitia dronov na rýchle a bezpečné doručenie zásob do Himalájí.

Koncom apríla náš tím spustil prelomový projekt, ktorý má pomôcť zvýšiť bezpečnosť a efektívnosť čistiacich prác na Mount Evereste.

– povedala Christina Zhang, riaditeľka pre podnikovú stratégiu v spoločnosti DJI

Počas testu sa použil profesionálny dron FlyCart 30, ktorého úlohou bolo dopraviť 1,5 kg užitočného nákladu z tábora vo výške 5300 m n. m. do cieľa, ktorým bol tábor 1 nachádzajúci sa vo výške 6000 m n. m. Pokus bol úspešný.

Podmienky boli veľmi náročné

Úloha, ktorú si spoločnosť DJI stanovila, nebola jednoduchá. Dron musel počas testu prekonať veľmi náročné podmienky vrátane tých, ktoré súviseli so silnejšími nárazmi vetra. Medzi nimi bol aj let v blízkosti ľadopádu Khumbu, ktorý oddeľuje dva tábory a pre himalájskych horolezcov predstavuje jednu z najťažších etáp výstupu.

Ako fungujú doručovacie drony na Mount Evereste.

Sme nadšení, že náš DJI FlyCart 30 túto úlohu zvládne. Možnosť bezpečne prepravovať vybavenie, zásoby a odpad pomocou dronu by mohla spôsobiť revolúciu v logistike na Mount Evereste, uľahčiť čistenie od odpadkov a zvýšiť bezpečnosť všetkých zúčastnených.

– komentuje Christina Zhang

Podobné úlohy sa dajú vykonávať aj pomocou vrtuľníkov, čo je však oveľa drahšie. Drony to dokážu lacnejšie a predovšetkým bez ohrozenia ľudského života. Podľa informácií spoločnosti DJI dokážu stroje prekonať vzdialenosť oddeľujúcu oba tábory len za 12 minút. Miestnym sprievodcom trvá prekonanie tejto trasy pešo niekoľko hodín.

DJI FlyCart 30 je profesionálny dron

FlyCart 30, ktorý sa používal pri testoch v blízkosti Mount Everestu, je profesionálny dron spoločnosti DJI určený na špeciálne úlohy. Stroj je schopný prepravovať užitočné náklady s hmotnosťou až 15 kg a dokáže to vo veľmi náročných podmienkach, pre ktoré je určený.

Dron umožňuje nastavenie viacerých alternatívnych bodov a v prípade potreby je schopný núdzovo pristáť. Nie je to však lacný stroj. Cena drona je približne 2 250 eur.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Číňania vyslali robota na pešiu prehliadku. Prešiel sa po Veľkom čínskom múre

Spoločnosť Airbus predstavila záhadný dron. Je to nová tvár vojny


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov