Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Chcú postaviť vesmírny výťah. Ambiciózny projekt nebol zrušený

9.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@innovativetechs3044). Japonsko chce realizovať veľmi ambiciózny projekt. Ide o vesmírny výťah, ktorý by mal byť funkčný do roku 2050. Ide o veľmi nezvyčajný nápad, ktorého...

9.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@innovativetechs3044).

Japonsko chce realizovať veľmi ambiciózny projekt. Ide o vesmírny výťah, ktorý by mal byť funkčný do roku 2050. Ide o veľmi nezvyčajný nápad, ktorého realizácia bude stáť veľa peňazí. Vesmírny výťah má postaviť spoločnosť Obayashi Corporation.

Chcú postaviť vesmírny výťah. Ambiciózny projekt nebol zrušený.
Foto: youtube.com/@innovativetechs3044

Vynášanie nákladu do vesmíru v súčasnosti stojí veľa peňazí a ľudstvo na to musí používať rakety. Japonská spoločnosť však navrhuje riešenie tohto problému. Ide o vesmírny výťah, čo síce nie je úplne nová myšlienka, ale realizácia takéhoto podniku bola pre ľudstvo donedávna nedosiahnuteľná.

Vesmírny výťah od japonskej spoločnosti Obayashi Corporation

Ľudstvo už dlho sníva o vesmírnom výťahu. Donedávna to však znelo ako nápad priamo zo sci-fi filmu. Japonská spoločnosť Obayashi Corporation však tvrdí, že už má správny nápad a skúsenosti s „podobnými“ projektmi, aby sa táto investícia v blízkej budúcnosti stala realitou. A to do roku 2050.

Obayashi Corporation je spoločnosť, ktorá vytvorila Tokyo Skytree. Je to najvyššia budova v Japonsku vysoká 643 metrov. Okrem toho sa v roku 2011 stala najvyššou vežou na svete. Z hľadiska všetkých budov bola v tom čase vyššia len Burdž Chalífa.

Spoločnosť Obayashi Corporation už v roku 2012 oznámila a v tom čase komunikovala, že má v úmysle stúpať ešte vyššie ako Tokyo Skytree. Umožniť to mal vesmírny výťah. V tom čase sa špekulovalo, že práce na stavbe sa začnú v roku 2025. Odvtedy uplynulo viac ako desať rokov. Ako to vyzerá teraz?

Japonský projekt nebol zrušený

Yoji Ishikawa, ktorý bol v tom čase zodpovedný za projekt, nedávno informoval, že výstavba vesmírneho výťahu sa pravdepodobne nezačne budúci rok. Od myšlienky však neupustil, hoci niektorí ľudia z odvetvia ju považovali za vyslovene bláznivú investíciu. Spoločnosť sa v súčasnosti zaoberá výskumom a vývojom, prvotným návrhom, budovaním partnerstva a propagáciou.

Staviame vesmírny výťah?

Spoločnosť SpaceX, ktorá vďaka recyklovaným raketám Falcon 9 výrazne znížila náklady na vypustenie nákladu do vesmíru, si teraz účtuje približne 1227 USD za kilogram. V prípade vesmírnych výťahov sa odhaduje, že to bude päťkrát lacnejšie. Veľmi optimistické analýzy dokonca predpokladajú náklady len 57 dolárov za kilogram.

Vesmírny výťah by vynášal náklad na obežnú dráhu pomalšie ako rakety, rýchlosťou približne 200 km/h. Má to však určité výhody, vrátane menšieho vystavenia tovaru preťaženiu.

Nanešťastie, táto myšlienka trpí problémom, ktorý znemožňuje jej realizáciu. Je to oceľ. Odborníci odhadujú, že na vybudovanie takéhoto výťahu je potrebné viac tohto materiálu, ako je na celej Zemi. Projekt by bol aj veľmi drahý. Jeho výstavba by stála 100 miliárd dolárov alebo viac, ale očakáva sa, že z neho bude mať úžitok celá planéta.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Sme schopní zostrojiť warp pohon známy zo sci-fi seriálov

Hubblov vesmírny teleskop s poruchou. NASA chce observatórium zachrániť


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Menšia uhlíková stopa a úspory? Únia prišla s novým riešením. Ide o výmenu pneumatík

25.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Do platnosti vstúpilo nové nariadenie EÚ, ktoré má vodičov povzbudiť, aby v záujme ochrany životného prostredia menej často menili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov