Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Kia EV3 docestuje z Frankfurtu do Paríža s jednou krátkou prestávkou na nabíjanie

26.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@justdrivepov6263). Kia EV3 je nový elektrický model v ponuke kórejského výrobcu. Očakáva sa, že vozidlo bude mať značný dojazd, ktorý mu umožní prekonať trasu z...

26.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@justdrivepov6263).

Kia EV3 je nový elektrický model v ponuke kórejského výrobcu. Očakáva sa, že vozidlo bude mať značný dojazd, ktorý mu umožní prekonať trasu z Frankfurtu do Paríža len s jednou krátkou nabíjacou prestávkou.

Kia EV3 docestuje z Frankfurtu do Paríža s jednou prestávkou na nabíjanie.
Foto: youtube.com/@justdrivepov6263

Kia EV3 je ďalším modelom, ktorý je príkladom elektrickej ofenzívy kórejského výrobcu. Značka plánuje od roku 2026 predávať milión elektromobilov ročne, čo by malo predstavovať 25 % celosvetového predaja skupiny.

Kia EV3 zaujme koeficientom odporu vzduchu

Na dosiahnutie tohto cieľa je potrebné uviesť na trh nové modely poháňané elektrickou energiou. A tak do ponuky pribudlo kompaktné SUV – EV3.

Nový model štylisticky nadväzuje na väčší model EV9. Vpredu máme vertikálne svetlomety umiestnené prakticky na rohoch vozidla. Ako kórejský výrobca zdôrazňuje, ich cieľom je opticky rozšíriť siluetu vozidla. Pri navrhovaní prednej časti bol použitý dizajn s názvom „Tiger Face“ a vertikálne usporiadané denné svetlá skutočne pripomínajú tigrie tesáky.

Zadné svetlá s „geometrickým“ dizajnom sú tiež podobné tým, ktoré poznáme z modelu EV9. Aj ony sú vlastne umiestnené na okrajoch vozidla, integrujú sa s líniou karosérie a zároveň zasahujú do veka batožinového priestoru. Svetlá sa prostredníctvom čiernych štýlových prvkov vizuálne spájajú s C-stĺpikom. Pri pohľade na EV3 zboku upútajú pozornosť hranaté podbehy kolies, ktoré majú navodiť dojem masívnosti. Pod nimi sa nachádzajú 19-palcové disky s diamantovým výbrusom. Súčiniteľ odporu vzduchu modelu EV3 je 0,263.

Vo verzii GT-Line sa Kia EV3 bude odlišovať odlišnými nárazníkmi s výraznými geometrickými prvkami, ktoré podľa výrobcu dodávajú modelu agresívnejší charakter.

EV3 sa bude ponúkať v deviatich farbách exteriéru. Štyri z nich boli vytvorené špeciálne pre tento model – Shale Grey, Aventurine Green, Forst Clue a Terracotta.

Rozmery EV3

Kia EV3 je kompaktné SUV s týmito rozmermi:

  • Dĺžka: 4 300 mm
  • Šírka: 1 850 mm
  • Výška: 1 560 mm
  • Rozchod kolies: 2 860 mm

Interiér vozidla Kia EV3. K dispozícii máte tri obrazovky. Ale aj tlačidlá a prepínače sú

Užívatelia majú k dispozícii panel pozostávajúci z troch obrazoviek.
Foto: youtube.com/@justdrivepov6263

Teoreticky môže v aute cestovať päť ľudí, ale osoba sediaca uprostred pravdepodobne nebude spokojná s vyhliadkou na dlhšiu cestu. Užívatelia majú k dispozícii panel pozostávajúci z troch obrazoviek, ktorý sa tiahne od miesta vodiča až do stredu palubnej dosky. Prístrojová a multimediálna obrazovka majú každá 12,3 palca. Medzi ne je vsunutá päťpalcová obrazovka ovládania klimatizácie. Buďte si istí, že fyzické spínače – presnejšie na stredovej konzole – nájdete aj na ovládanie základných funkcií, napríklad teploty. Pod multimediálnou obrazovkou sa nachádza aj panel s tlačidlami skratiek na konkrétne časti menu (multimédiá alebo navigácia).

Aby mal vodič často oči na ceste, je tu 12-palcový Head-Up displej. Na pravej strane stĺpika riadenia sa nachádza radiaca páka. Okrem toho môžu používatelia EV3 počítať s nabíjacími portmi USB (sú dokonca ukryté v predných sedadlách) a bezdrôtovou nabíjačkou.

Pri navrhovaní interiéru modelu EV3 sa štylisti kórejskej značky inšpirovali prírodou. To sa okrem iného premietlo do farieb a materiálov, ktoré môžeme nájsť v interiéri vozidla. Kia sa chváli, že v EV3 boli použité ekologické materiály. Polyetyléntereftalát, ktorý je jedným z najľahšie recyklovateľných plastov, nájdeme v mnohých prvkoch vrátane sedadiel, čalúnenia hlavy, lakťových opierok dverí, dekoračných prvkov, rohoží či podlahy batožinového priestoru.

Kia EV3, dokáže prejsť 580 km dlhú trasu z Frankfurtu do Paríža len s jednou prestávkou na nabíjanie.

A čo batožinový priestor? Kia EV3 ponúka malý 25-litrový úložný priestor vpredu a 460-litrový batožinový priestor.

Aký druh jazdy v Kia EV3? Na výber sú dve možnosti

Pokiaľ ide o pohonné ústrojenstvo, Kia EV3 sa bude ponúkať v dvoch variantoch – štandardnom a s dlhým dojazdom. V oboch prípadoch bude elektromotor poskytovať výkon 204 k a krútiaci moment 283 Nm. Verzie sa však budú líšiť kapacitou batérie – 58,3 kWh v štandardnej a 81,4 kWh vo verzii Long Range. Očakáva sa, že prvý variant bude mať dojazd 410 km, zatiaľ čo druhý variant bude mať dojazd 600 km. Obe hodnoty sa vzťahujú na cyklus WLTP, takže v skutočnosti budú o niečo nižšie.

Počas predpremiéry kórejský výrobca tvrdil, že EV3 dokázal prejsť 580 km dlhú trasu z Frankfurtu do Paríža len s jednou krátkou prestávkou na nabíjanie. Tým by vozidlo predbehlo svojich konkurentov (Volvo EX30, Renault Megane E-Tech alebo Smart #1) o 40 minút. V oboch prípadoch má nabíjanie jednosmerným prúdom umožniť vozidlu doplniť energiu z 10 na 80 % za približne 30 minút.

Očakáva sa, že Kia EV3 sa začne predávať najskôr v Južnej Kórei – stane sa tak v júli tohto roka. Pokiaľ ide o Európu, Kia plánuje uviesť elektrický model v druhej polovici roka.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Takto vyzerá nová Honda Civic. Zmenilo sa toho pomerne veľa

Škoda dokončila testovanie nového SUV. Odpočítavanie do uvedenia na trh je v plnom prúde


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov