Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Hyundai zmenil názor. Fenomenálny prototyp sa začne predávať

26.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomotiveMike). V čase svojho uvedenia na trh ohúril Hyundai N Vision 74 svojím vzhľadom celý automobilový svet. Pôvodne mal slúžiť len ako testovacia mula pre...

26.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomotiveMike).

V čase svojho uvedenia na trh ohúril Hyundai N Vision 74 svojím vzhľadom celý automobilový svet. Pôvodne mal slúžiť len ako testovacia mula pre vodíkovú technológiu, ale podľa kórejských zdrojov sa to má zmeniť.

Hyundai zmenil názor. Fenomenálny prototyp sa začne predávať.
Foto: youtube.com/@AutomotiveMike

Ukázané svetu v roku 2022. Hyundai N Vision 74 je zďaleka jedným z najvrúcnejšie prijatých koncepčných vozidiel posledných rokov. Dizajn, ktorý odkazuje na Hyundai Pony, ktorý mal premiéru v roku 1974, je pozoruhodne vydareným spojením minulosti a budúcnosti.

Po štylistickej stránke si takmer okamžite získal srdcia fanúšikov na celom svete. Niet divu – model si zobral to najlepšie zo starého dizajnérskeho myslenia (pôvodný Pony vyšiel z pera samotného Giorgetta Giugiara) a skĺbil ho s víziou budúcnosti. Kórejci ukázali, že retrofuturizmus je stále žiadaný.

Hyundai od začiatku ubezpečoval, že N Vision 74 sa nebude vyrábať sériovo. Kórejčania mali v pláne ponechať ho navždy v zóne prototypov a použiť ho ako testovací priestor pre vodíkovú technológiu. V tomto rigidnom príbehu sa však práve objavila významná trhlina.

Denník Korea Economic Daily priniesol skutočnú bombu, keď informoval, že Hyundai v roku 2026 uvedie na trh superauto na vodíkový pohon. Jeho kódové označenie je N74 a má vychádzať práve z veľmi pozitívne prijatého modelu N Vision 74.

Ešte výkonnejší ako prototyp. Hyundai N74 sa začne predávať už o dva roky

Sériová výroba vozidla by sa mala začať v júni 2026. Vozidlo poháňané vodíkovými článkami a elektrickým pohonom by malo dosahovať výkon až 775 koní, čo je zlepšenie oproti koncepčnému prototypu. Čas zrýchlenia 0 – 100 km/h by bol kratší ako 3 sekundy a kapacita nádrže by mu umožnila dvakrát prejsť slávny okruh Nürburgring Nordschleife na plný výkon.

Spomínaný denník KED sa odvoláva na informácie poskytnuté dodávateľmi Hyundai, ktorí majú pre kórejský konglomerát pripraviť komponenty pre model do júla 2024. Uviedli tiež, že celkovo chce Hyundai vyrobiť len 200 kusov modelu N74 a že jeho cena by sa mala pohybovať okolo 500 miliónov wonov, teda približne 340 000 eur.

Fanúšikovia automobilov si určite mädlia ruky, ale takéto uvedenie na trh by určite potešilo aj nadšencov vodíka. Do sériovej výroby (aj keď veľmi obmedzenej) by sa dostalo úžasné auto so skvelým dizajnom a pôsobivým výkonom. Ako sa dajú spopularizovať vodíkové autá, ak nie takýmto spôsobom?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Koľko stojí nový Hyundai Santa Fe 2024 na Slovensku? Aké vlastnosti ponúka nové kórejské SUV

Obľúbené európske SUV dostáva facelift. Hyundai Tucson 2024 oficiálne predstavený


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov