Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Nová Cupra Leon VZ Sportstourer je absolútne jedinečná kombinácia

2.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Cupra práve teraz predstavila doslova osviežený Leon. Jedna verzia tohto vozidla však stojí za osobitnú pozornosť. Má obrovský výkon a unikátny diferenciál na zadnej...

2.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews).

Cupra práve teraz predstavila doslova osviežený Leon. Jedna verzia tohto vozidla však stojí za osobitnú pozornosť. Má obrovský výkon a unikátny diferenciál na zadnej náprave. Bola vytvorená s jediným cieľom.

Nová Cupra Leon VZ Sportstourer je absolútne jedinečná kombinácia.
Foto: youtube.com/@PlanetCarNews

Nová Cupra Leon VZ Sportstourer je najvýkonnejšou sériovou inkarnáciou tohto vozidla vôbec. VZ v španielčine znamená rýchly. O výkon sa tu teraz stará nová verzia motora 2,0 TSI. Vymáčkne z neho 333 koní a 420 Nm maximálneho krútiaceho momentu v extrémne širokom rozsahu 2100 – 5000 otáčok za minútu.

Výkon? Španieli ich zatiaľ nepotvrdili, ale zrýchlenie z 0 na 100 km/h by malo trvať približne 4,7-4,9 sekundy. Maximálna rýchlosť bude pravdepodobne, elektronicky obmedzená, 250 km/h.

Nový Cupra Leon VZ Sportstourer: nielen výkon

Pohonná jednotka nového modelu Cupra Leon VZ Sportstourer však nemá vynikať len skvelým výkonom. Má tiež poskytovať ostré reakcie na pridanie plynu. Je to spôsobené tým, že pri konštantných otáčkach a počas zrýchľovania – s málo alebo čiastočne otvoreným plynom – turbodúchadlo udržiava konštantné otáčky.

Vpredu získal „žraločí nos“, nové svetlomety a nárazník s obrovským nasávaním vzduchu.
Foto: youtube.com/@PlanetCarNews

Obzvlášť výrazne to pocítite v novom jazdnom režime Cupra, ktorý je zameraný na čo najlepšie zrýchlenie. Preto dostal športovú kalibráciu plynového pedála a 7-stupňovej prevodovky DSG. Tá je teraz nastavená tak, aby pri maximálnej intenzite zrýchľovania radila o polovicu rýchlejšie ako predtým.

Nový Cupra Leon VZ Sportstourer: viac zábavy

Čo však na novej Cupre Leon VZ Sportstourer vyniká najviac, je pohon oboch náprav. Zadný diferenciál má teraz dvojkotúčové usporiadanie viackotúčovej spojky. Podobné riešenie nájdete aj vo výkonnom, takmer 400-koňovom Formentore VZ.

Umožňuje presunúť všetok dostupný krútiaci moment na zadnú nápravu na jedno koleso. Na jednej strane sa tým má zlepšiť rýchlosť v zákrutách prenesením newtonmetrov na vonkajšie koleso.

Ďalšou výhodou takéhoto riešenia je … možnosť jazdiť v rozsiahlych šmykoch. A práve vďaka tomu je nová Cupra Leon VZ Sportstourer pripravená poskytnúť vodičovi obrovskú radosť z jazdy. Najmä na povrchoch s nižšou priľnavosťou a v novo vyvinutom režime Drift.

Svieži vzhľad

Zvonka sa nová Cupra Leon VZ Sportstourer zmenila rovnako ako ostatné verzie tohto vozidla počas poslednej modernizácie. Vpredu získal „žraločí nos“, nové svetlomety a nárazník s obrovským, agresívne štylizovaným nasávaním vzduchu.

Vzadu máme iné výplne svetlometov – tiež s trojuholníkovými akcentmi ako v predných svetlách – ako aj podsvietené logo španielskej značky.

Nová Cupra Leon VZ Sportstourer.

Interiér tiež prešiel zmenou. Obsahuje nové materiály vrátane recyklovaných, množstvo hnedých akcentov a predovšetkým nový informačno-zábavný systém.

Ten teraz využíva 12,9-palcový displej a vyniká – aspoň podľa Španielov – mimoriadne jednoduchým ovládaním. Bezdrôtovo integruje smartfóny prostredníctvom Android Auto a Apple CarPlay a poskytuje veľmi vysoký stupeň personalizácie.

Významné je, že lišta pod displejom na ovládanie teploty a hlasitosti v kabíne je konečne podsvietená. Ide o ďalšie prikývnutie na zjednodušenie ovládania, ktoré bolo doteraz… v modeli Cupra Leon Sportstourer bola jednoducho chabá.

Vo vnútri tohto vozidla sú na želanie k dispozícii sedadlá Cupra Performance. Ako uvádza španielska značka, sú vyrobené „z kombinácie high-tech tkaniny obsahujúcej recyklované mikrovlákno“.

Nová Cupra Leona VZ Sportstourer môže využívať aj voliteľné brzdové kotúče Akebono. Na predných kolesách majú rozmery 375 x 35 mm a sú stláčané 6-piestikovými strmeňmi.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Cupra Formentor v jedinečných verziách. Takýchto vozidiel sa vyrobí len veľmi málo

Volkswagen chce predávať vozidlá Cupra aj v USA


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov