Tipy, Zaujímavosti,

Ako často meníte olej v motore? Je to o najazdených kilometroch alebo o čase?

27.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix). Výmena motorového oleja je jedným z najdôležitejších údržbových zásahov pre zdravie a životnosť motora. Frekvencia výmeny oleja je medzi motoristami často predmetom diskusií. Záleží...

27.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@chrisfix).

Výmena motorového oleja je jedným z najdôležitejších údržbových zásahov pre zdravie a životnosť motora. Frekvencia výmeny oleja je medzi motoristami často predmetom diskusií. Záleží na počte najazdených kilometrov, čase alebo možno na iných faktoroch?

Výmena motorového oleja je jedným z najdôležitejších údržbových zásahov pre zdravie a životnosť motora.
Foto: youtube.com/@chrisfix

Nemažeš, nejazdíš“ – toto známe príslovie je mimoriadne dôležité pre automobily. Motor bez správneho mazania a pravidelnej výmeny oleja jednoducho odmietne slúžiť a jeho životnosť sa výrazne skráti. Zdá sa to byť samozrejmé, ale sú vodiči, ktorí toto jedno z najdôležitejších pravidiel prevádzky auta ignorujú a olej menia buď zriedkavo, alebo v nepravidelných intervaloch. Okrem mazacej funkcie plní olej aj chladiacu a čistiacu úlohu, ako aj úlohu antikoróznu.

Kedy meniť olej?

Prvým zdrojom informácií o intervaloch výmeny oleja by mala byť príručka majiteľa vozidla. Výrobcovia automobilov uvádzajú odporúčané intervaly výmeny oleja na základe konštrukcie motora, použitého oleja a prevádzkových podmienok.

Pri novších modeloch automobilov sú intervaly výmeny oleja často dlhšie, 15-20 000 kilometrov a v niektorých prípadoch až 30 000 kilometrov. Pri starších vozidlách sa výmena oleja odporúča častejšie, každých 10 000 až 15 000 kilometrov. Predpokladá sa, že hraničný počet najazdených kilometrov pre výmenu oleja je 30 000 kilometrov. Odporúča sa však, aby sa v automobiloch napríklad so vznetovými motormi, aj keď výrobca uvádza 30 000 km, vykonávala častejšie a interval by sa mal skrátiť na polovicu. Týmto spôsobom sa môže ľahko predĺžiť životnosť motora, najmä ak sa vozidlo intenzívne používa.

Výmena oleja – čas v závislosti od počtu najazdených kilometrov

Okrem počtu najazdených kilometrov výrobcovia zohľadňujú aj životnosť vozidla. Aj keď sa s vozidlom nejazdí na dlhé vzdialenosti, olej časom stráca svoje mazacie a ochranné vlastnosti. Preto sa odporúča meniť olej aspoň raz ročne, aj keď počet najazdených kilometrov nie je vysoký. Ak teda za rok nenajazdíte napríklad 15 000 km a olej je potrebné meniť každý rok, návšteva servisu za účelom výmeny oleja bude aj tak potrebná – bez ohľadu na najazdenú vzdialenosť.

Ďalšie faktory ovplyvňujúce frekvenciu výmeny oleja

Okrem počtu najazdených kilometrov a životnosti môžu frekvenciu výmeny oleja ovplyvniť aj ďalšie faktory, ako napríklad spôsob jazdy. Jazda v meste s častým zastavovaním a rozbiehaním spôsobuje rýchlejšie opotrebovanie oleja ako jazda po ceste, ako aj skutočnosť, že olej sa nestihne zohriať na prevádzkovú teplotu. To znamená, že sa z neho nestihne odparovať voda, čím olej stráca svoje mazacie vlastnosti. Aj v extrémnych klimatických podmienkach, ako sú vysoké teploty alebo mráz, olej stráca svoje vlastnosti rýchlejšie. Syntetické oleje majú dlhšiu životnosť ako minerálne oleje, čo by sa malo zohľadniť aj pri plánovaní výmeny oleja.

Hladina oleja by mala byť medzi spodnou a hornou značkou na meradle.
Foto: youtube.com/@chrisfi

Ako môžem skontrolovať hladinu oleja v motore?

Kontrola stavu oleja v motore je jednoduchá úloha, ktorú zvládne každý vodič sám.

  1. Zaparkujte vozidlo na rovnom povrchu a vypnite motor. Počkajte niekoľko minút, aby olej stihol vytiecť späť do olejovej vane.
  2. Otvorte kapotu motora. Nájdite meradlo oleja. Zvyčajne sa nachádza v blízkosti motora (na motore) a je ľahko identifikovateľný podľa žltej alebo oranžovej rukoväte.
  3. Odstráňte meradlo a utrite ho čistou handričkou alebo papierovou utierkou.
  4. Zasuňte meradlo späť tak ďaleko, ako to len pôjde.
  5. Znova vytiahnite meradlo a prečítajte hladinu oleja.

Hladina oleja by mala byť medzi spodnou a hornou značkou na meradle. Olej by mal byť čistý a mal by mať správnu viskozitu. Ak je olej tmavý alebo hustý, môže to znamenať, že je potrebné ho vymeniť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Motorový olej na dlažobnej kocke pred domom. Ako sa zbavíte škvŕn?

Olej na varenie do nádrže na naftu. Je to možné?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Za 30 minút omladne každé auto. Takto obchodníci zvýšia hodnotu áut

6.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@oreillyautoparts). Predajcovia automobilov sa už roky snažia nájsť spôsob, ako rýchlo, lacno a efektívne vylepšiť exteriér vozidla. Za 30 minút…

Toyota Corolla Cross má zaujímavejšiu alternatívu. Je to skvelý plán B s väčšími schopnosťami za podobnú cenu

6.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota Corolla sa stala skutočným etalónom vo svojom segmente. Je jedným z najregistrovanejších modelov v Európe, čo dokazuje, že…

Čínsky gigant najíma nového dizajnéra. Budú modely MG také krásne ako kupé Audi A5?

6.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Čínsky gigant SAIC, ktorý vlastní značku MG Motor, najal nového dizajnéra. Ten je známy fanúšikom značiek Volkswagen, Audi, Bugatti…

Elektrický posilňovač riadenia: princípy fungovania, výhody a nevýhody

6.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutomotiveEngineeringschool). Vďaka posilňovaču riadenia je jazda po meste pohodlnejšia. Elektrická verzia má jednoduchšiu konštrukciu a nezvyšuje spotrebu paliva ako hydraulický…

Blíži sa facelift modelu Kia EV6. Čo môžeme očakávať?

5.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@namcar85). Kia predstaví aktualizáciu elektrického modelu EV6. Aké zmeny prinesie facelift, ktorý bude uvedený na trh v roku 2024? Kia…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov