Pravidlá, Zaujímavosti,

Nákup auta a odpočet DPH

24.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HassanElhais). Kúpa auta je pre podnikateľov často nielen prevádzkovou investíciou, ale aj daňovým rozhodnutím. Je veľmi dôležité pochopiť, ako môže odpočet DPH na auto ovplyvniť...

24.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HassanElhais).

Kúpa auta je pre podnikateľov často nielen prevádzkovou investíciou, ale aj daňovým rozhodnutím. Je veľmi dôležité pochopiť, ako môže odpočet DPH na auto ovplyvniť financie spoločnosti.

Nákup auta a odpočet DPH.
Foto: youtube.com/@HassanElhais

Odpočet DPH pri kúpe auta v prípade viacerých foriem nadobudnutia

Kedy si môžeme odpočítať DPH pri kúpe auta? Fyzické osoby nepodnikatelia samozrejme takúto možnosť nemajú. Ak podnikateľ, platiteľ DPH bude používať automobil zakúpený z vlastných prostriedkov alebo s pomocou úveru, môže si pri kúpe auta uplatniť odpočet DPH v plnej výške, samozrejme za predpokladu, že sú splnené všetky podmienky uvedené v ustanoveniach § 49 až § 51 zákona o DPH.

V takomto prípade hovoríme o dodaní tovaru z hľadiska dane z pridanej hodnoty podľa § 8 zákona o DPH. Z hľadiska zákona o DPH ide pri dodaní tovaru o ekonomické vlastníctvo (skutočné fyzické odovzdanie tovaru kupujúcemu) a nie o právne vlastníctvo (keď sú všetky práva prevedené na kupujúceho).

Príklad: Osobné motorové vozidlo Toyota obstarávacia cena bez DPH 25 320 eur, DPH 5 064 eur, cena za vozidla spolu 30 384 eur. Ak takéto vozidlo bude podnikateľ používať výlučne na podnikateľské účely, uplatní si pri kúpe auta odpočet v plnej výške DPH, t.j. 5 064 eur.

Ak podnikateľ – platca DPH používa automobil aj na iné ako podnikateľské účely

Ak podnikateľ – platca DPH používa automobil aj na iné ako podnikateľské účely, môže si odpočítať DPH len vo výške úmernej rozsahu, v akom sa automobil používa na podnikateľské účely, a to na základe ustanovenia § 49 ods. 5 zákona o DPH.

Príklad: Osobné motorové vozidlo Toyota, obstarávacia cena bez DPH 25 320 eur, DPH 5 064 eur, cena vozidla spolu 30 384 eur.
Auto využívané aj na podnikateľské účely aj na súkromné, podnikateľ určí percentuálny pomer napríklad 80/20, v takom prípade si odpočíta DPH len v pomernej výške a to 4 051,20 eur.

Dodaním tovaru v zmysle § 8 zákona o DPH je aj dodanie tovaru (automobilu) na základe lízingovej zmluvy, podľa ktorej k nadobudnutiu vlastníctva k predmetu lízingu dochádza najneskôr pri zaplatení poslednej splátky, aj keď ešte nedošlo k zmene vlastníctva.

Odpočet DPH

Pri obstaraní automobilu formou finančného lízingu má podnikateľ, platiteľ DPH, nárok na odpočet DPH v deň odovzdania automobilu podnikateľovi za predpokladu, že zmluvná povinnosť podnikateľa odkúpiť automobil a povinnosť (prenajímateľa) predať automobil vzniknú v rovnakom čase. V tomto prípade hovoríme o finančnom lízingu ako o dodaní tovaru z hľadiska DPH.

Podnikateľ si môže uplatniť právo na odpočet DPH, ak má faktúru od prenajímateľa vystavenú v súlade s § 74 zákona o DPH. Za faktúru možno považovať aj dohodu o platení nájomného, ktorá je súčasťou lízingovej zmluvy (splátkového kalendára), ak obsahuje údaje uvedené v § 74 ods. 1 zákona o DPH.

Peniaze z odpočtu DPH sa vám vrátia.
Foto: youtube.com/@currencybanknote5552

V prípade obstarania automobilu prostredníctvom finančného lízingu, kde v zmluve je súčasne právo podnikateľa na kúpu a právo (prenajímateľa) na predaj automobilu, vzniká právo na odpočet DPH podnikateľovi, platiteľovi DPH, v prípade akontácie dňom prijatia platby (akontácie) a následne dňom poskytnutia služby v každom lízingovom mesiaci. Podnikateľ si teda uplatňuje právo na odpočet DPH v súlade s vystaveným splátkovým kalendárom každý mesiac, a to najneskôr v posledný deň kalendárneho mesiaca, ktorého sa mesačná lízingová splátka týka.

Za týchto podmienok má teda finančný lízing charakter opakovaného poskytovania služieb.

V prípade obstarania automobilu do podnikania formou operatívneho prenájmu, fyzická alebo právnická osoba si môže uplatniť odpočet DPH z nájomného (ak je jeho súčasťou), ako aj odpočet pri iných výdavkoch, ktoré súvisia s týmto prenájom (napr. pri nákupe pohonných látok a pod.).

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Znaky, ktoré prezradia podvodníka. Ako sa nenechať oklamať podvodníkmi s autami

Takto sa končia spory o provízie. Lamborghini zhorelo do tla


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ferrari 12 valcov: Nový taliansky superautomobil využíva atmosférický dvanásťvalec s výkonom 830 koní

5.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Ferrari). Nové Ferrari 12Cilindri debutuje s prirodzene nasávaným motorom V12 bez hybridnej pomoci s výkonom 830 koní. Je to najvýkonnejší…

Číňania útočia na Rolls-Royce a Bentely novým luxusným sedanom. Model využíva hybridný motor V8 s výkonom takmer 500 k

5.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@mhaerndLuan-bj2fe). Hongqi Guoya je nový luxusný sedan čínskeho výrobcu. Jeho dizajn je inšpirovaný modelmi Rolls-Royce a Bentley. Vlajková loď čínskej…

Získajte inštruktáž – čo povedať a čomu sa počas kontroly radšej vyhnúť?

5.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@gentlemanizavolantem2856). Policajt môže vodičovi udeliť pokutu alebo ho poučiť. Veľa závisí od správania sa "páchateľa". Odporúčame, ako sa s uniformovaným…

Belgická vláda rieši problém krádeží bicyklov. V celej krajine bol spustený špeciálny systém

5.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FietsberaadVL). Belgické orgány sa už dlhší čas snažia riešiť narastajúci problém krádeží bicyklov. Čísla sú alarmujúce. Hoci zo štúdie inštitútu…

Šikovná funkcia v Mapách Google. Užitočné na máj

5.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Mapy Google sa neustále vyvíjajú a do tejto obľúbenej aplikácie sa neustále pridávajú nové funkcie. Niektoré z nich…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov