Tipy, Zaujímavosti,

Znaky, ktoré prezradia podvodníka. Ako sa nenechať oklamať podvodníkmi s autami

13.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theSUVgeek). Kúpa nového auta môže byť radosť, ak sa uskutoční správne. Preto sa musíme mať na pozore pred podvodmi zo strany nepoctivých predajcov. Proces kúpy...

13.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theSUVgeek).

Kúpa nového auta môže byť radosť, ak sa uskutoční správne. Preto sa musíme mať na pozore pred podvodmi zo strany nepoctivých predajcov.

Znaky, ktoré prezradia podvodníka.
Foto: youtube.com/@theSUVgeek

Proces kúpy ojazdeného vozidla môže byť pomerne zložitý a časovo náročný, preto by ste si mali byť vedomí príznakov, ktoré môžu prezradiť nečestného predajcu. Keďže podvody s ojazdenými vozidlami sú veľmi rozšírené, platforma carVertical vydala sériu tipov na rozpoznanie bežných podvodných vzorcov, ktoré vám môžu pomôcť vyhnúť sa strate peňazí.

Toto sú najčastejšie podvodné praktiky:

Platba vopred

Jednou z obľúbených metód podvodníkov je uverejňovanie inzerátov, v ktorých sa autá javia ako skutočne výhodné. Potom presvedčia potenciálnych kupujúcich, že auto sa nachádza na vzdialenom mieste, a požiadajú o prevod peňazí pred tým, ako im vozidlo doručia. Navyše často tvrdia, že existujú aj ďalší záujemcovia o kúpu, aby vytvorili pocit naliehavosti a vyvinuli na vás nátlak.

Nikdy neplaťte vopred.
Foto: youtube.com/@TechMachine

Webové lokality s falošnými reklamami

Nepoctiví predajcovia vytvárajú webové stránky, na ktorých uverejňujú falošné inzeráty, ktoré vyzerajú veľmi podobne ako inzeráty predajcov áut s výhodnými ponukami. Väčšinou tieto stránky vyzerajú veľmi podobne ako stránky zavedených predajcov a používajú takmer identické webové adresy. Keď zákazníci nájdu tieto ponuky a kontaktujú takzvaných predajcov, sú požiadaní o platbu vopred a peniaze zmiznú bez stopy. Je veľmi dôležité overiť si pravdivosť stránky a neposkytovať osobné údaje v žiadnej forme okrem oficiálneho prostredia.

Nebolo nám povedané, že auto bolo privezené zo zahraničia

Niekedy sa predajcovia vyhýbajú uvedeniu skutočnosti, že veľká časť histórie vozidla bola v cudzej krajine. Aj keď bolo auto dovezené pred 5 alebo 8 rokmi, táto informácia je stále cenná a môže byť dôležitým kritériom pri rozhodovaní. Keďže je dovoz auta relatívne jednoduchý a lacný, mnoho áut sa kúpi v jednej krajine a nakoniec sa predá v inej. Počas týchto transakcií môže dôjsť k zmene počtu najazdených kilometrov a k skrytiu niektorých poškodení.

Podvody s najazdenými kilometrami

Nepoctiví predajcovia v snahe získať lepšiu cenu menia stav najazdených kilometrov. Prevrátenie počtu najazdených kilometrov je obľúbenou praktikou tých, ktorí chcú umelo zvýšiť hodnotu predávaných vozidiel, a je pomerne jednoduché. Takúto zmenu však možno rýchlo odhaliť odbornou kontrolou. Dôkladná kontrola vozidla vás môže zachrániť pred kúpou vozidla s možnými mechanickými problémami alebo s reálnou hodnotou oveľa nižšou, ako je požadovaná cena.

Skryté poškodenie

Poškodenie vozidla počas jeho životnosti nie je ničím neobvyklým. Je však dôležité, aby nás predávajúci o týchto poškodeniach informoval, aby sme presne vedeli, aké sú vážne a či budeme v transakcii pokračovať. Ak predávajúci nezdieľajú všetky podrobnosti o minulých poškodeniach vozidla, jediným spôsobom, ako sa o nich dozvedieť, je kontrola histórie. Skryté poškodenia môžu pre zákazníka znamenať dodatočné náklady alebo ohrozenie vášho života, ak nie sú riadne opravené.

Falšovanie histórie vozidla

Niektorí predajcovia falšujú správy o histórii vozidla, aby kupujúcim dokázali, že predávané vozidlá sú bez závad. Keď sa správy o histórii tlačia a nie vytvárajú na mieste, niektoré kritické udalosti môžu byť vymazané. Kupujúci by si preto mali správu o histórii vygenerovať sami, aby sa vyhli zavádzaniu.

Nepoctiví predajcovia v snahe získať lepšiu cenu menia stav najazdených kilometrov.
Foto: youtube.com/@theSUVgeek

Vozidlá, ktoré sa používali ako taxíky alebo na prenájom

Niektorí predajcovia sa vyhýbajú uvedeniu, že vozidlo, ktoré predávajú, sa používalo ako taxík alebo bolo súčasťou flotily prenajatých vozidiel. Vozidlá z druhej ruky, ktoré sa používali na krátkodobé zdieľanie vozidiel, majú oveľa viac studených štartov, čo znamená, že motor a iné komponenty môžu byť znehodnotené a menej spoľahlivé, než by mali byť. Zároveň majú taxíky často najazdené veľké množstvo kilometrov a môžu sa vyznačovať veľmi opotrebovaným interiérom.

Ukradnuté autá

Takmer všetky ukradnuté vozidlá končia na čiernom trhu ako náhradné diely, ale niekedy sa tieto autá môžu objaviť v inzerátoch alebo na sociálnych sieťach. Ak si kúpite kradnuté vozidlo, stratíte niekoľko dní, ak nie týždňov, snahou získať svoje peniaze späť. Kontrola histórie vám ukáže, či bolo vozidlo v minulosti nahlásené ako kradnuté.

Pochybné spôsoby platby

Podvodníci môžu tvrdiť, že neakceptujú bankové prevody a že uprednostňujú alternatívne platobné služby. To je veľká výstraha, pretože podvodníci môžu vytvoriť falošné doklady totožnosti a vybrať peniaze bez toho, aby ich bolo možné neskôr identifikovať a bez toho, aby vám niekedy ukázali skutočné auto.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Týmto ojazdeným vozidlám je lepšie sa vyhnúť. Najhoršie autá podľa TUV

Ojazdené elektromobily zlacňujú rýchlejšie, ako sa predpokladalo. To je hrozná správa


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Je povolená jazda s otvoreným batožinovým priestorom pri preprave objemného tovaru? Aké sú povinnosti vodičov

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fordmaverickmaniac). Vodiči, ktorí prepravujú rôzne veľké predmety vyčnievajúce z vozidla, majú niekoľko povinností. Je napríklad legálne jazdiť s otvoreným batožinovým…

Po koľkých metroch sa môžete vrátiť do jazdného pruhu, ak predbiehate na diaľnici. Kto musí brzdiť?

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Zutobi_US). Mnohí vodiči sa pravdepodobne dostali do situácie, keď museli brzdiť, aby sa predbiehajúci mohli vrátiť do jazdného pruhu pred…

Podvodný tunel spojí Afriku s Európou. Očakáva sa, že bude stáť 6 miliárd libier

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheInfographicsShow). "Futbal spája ľudí" - tento slogan s obľubou používajú futbalové federácie. Teraz sa dá povedať, že futbal spojí kontinenty,…

Letuška prezradila, čo by ste nikdy nemali robiť v lietadle. „Nezaspávajte pred štartom!“

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WonderfullyAle). Ale Pedroza je letuška, ktorá cez deň žije v Orlande na Floride (USA). Vedie účet na TikTok, prostredníctvom ktorého…

Komplikovaná akcia v Baltimore. Takto chcú oslobodiť loď

17.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ABC7Chicago). Kontrolovaná likvidácia sa má vykonať v Baltimore. Očakáva sa, že táto akcia umožní oddeliť zvyšky mosta Key od poškodeného…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov