Pravidlá, Zaujímavosti,

V akom veku môžete získať vodičák na nákladné auto a autobus. Koľko stojí autoškola pre kategóriu C a D

16.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Vodičské preukazy na Slovensku sa delia do rôznych kategórií, ktoré vodičom umožňujú šoférovať rôzne typy vozidiel. Na vedenie nákladných áut a autobusov musíte...

16.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív).

Vodičské preukazy na Slovensku sa delia do rôznych kategórií, ktoré vodičom umožňujú šoférovať rôzne typy vozidiel. Na vedenie nákladných áut a autobusov musíte mať vodičské preukazy kategórie C a D.

Na vedenie nákladných áut a autobusov musíte mať vodičské preukazy kategórie C a D.
Foto: Súkromný archív

Vekové požiadavky

Kategória C:

  • Vodičský preukaz skupiny C je možné získať po dovŕšení 21. roku života.
  • Vstupné školenie vodiča a zamestnanie v ozbrojených silách SR, Hasičskom a záchrannom zbore, Polícii SR, Záchrannej zdravotnej službe alebo v štátnej správe umožňuje jeho získanie už po dovŕšení 18. roku života.

Kategória D:

  • Vodičský preukaz skupiny D je možné získať po dovŕšení 24. roku života.
  • Vstupné školenie vodiča a zamestnanie v ozbrojených silách SR, Hasičskom a záchrannom zbore, Polícii SR, Záchrannej zdravotnej službe alebo v štátnej správe umožňuje jeho získanie už po dovŕšení 21. roku života.

Cena autoškoly:

Cena autoškoly sa môže líšiť v závislosti od autoškoly a miesta, kde sa nachádza. Priemerná cena kurzu pre kategóriu C sa pohybuje okolo 800 – 1 000 eur a pre kategóriu D okolo 1 000 – 1 200 eur. Cena kurzu zvyčajne zahŕňa teoretickú a praktickú výučbu, skúšky v autoškole a poplatky za skúšky na dopravnom inšpektoráte.

Praktické skúsenosti s vedením nákladných áut a autobusov sú pre získanie vodičského preukazu kľúčové. Praktický kurz zahŕňa jazdu na cvičisku a v premávke, ako aj zvládnutie špeciálnych úkonov (ovládanie tachografu, nakladanie/vykladanie tovaru, evakuácia cestujúcich).

Priebeh praktickej skúšky

  • Trvá 45 minút v premávke
  • Skúšobný komisár hodnotí jazdu uchádzača podľa rôznych kritérií
  • Pre úspešné absolvovanie je dôležitá dostatočná praktická skúsenosť a absolvovanie jazdných hodín v autoškole

Vodičák na kamióny a autobusy

Okrem splnenia vekovej požiadavky a úhrady poplatku za autoškolu je nutné splniť aj ďalšie podmienky:

  • Zdravotná prehliadka: Absolvovanie prehliadky u schváleného lekára, ktorá preverí zdravotnú spôsobilosť na vedenie daných vozidiel.
  • Psychotechnické vyšetrenie: Otestovanie psychických predpokladov pre bezpečné šoférovanie nákladných áut a autobusov.
  • Kurz prvej pomoci: Získanie vedomostí a zručností potrebných na poskytnutie prvej pomoci v prípade dopravnej nehody.

Po splnení týchto podmienok a úspešnom absolvovaní autoškolskej výučby uchádzača čakajú dve skúšky:

1. Teoretická skúška: Preverenie znalostí pravidiel cestnej premávky a technických predpisov týkajúcich sa vedenia nákladných áut a autobusov.

2. Praktická skúška: Jazda v premávke pod dohľadom skúšobného komisára, ktorá preverí praktické zručnosti uchádzača pri ovládaní daného vozidla v rôznych podmienkach.

Získanie vodičského preukazu na nákladné autá a autobusy si vyžaduje dôkladnú prípravu a zodpovedný prístup k výučbe i skúškam. Tieto vozidlá si vyžadujú skúseného a zodpovedného vodiča, ktorý si plne uvedomuje svoju zodpovednosť za bezpečnosť seba aj ostatných účastníkov premávky.

Dôležité:

Pred výberom autoškoly si porovnajte ceny a ponuky rôznych autoškôl. Je dôležité, aby autoškola mala platné osvedčenie o spôsobilosti na výučbu vodičov.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

O vodičský preukaz prídete bez toho, aby ste nastúpili do auta. Existuje ustanovenie

Policajt vám povie, aby ste prestali nahrávať kontrolu? Má na to právo len pod jednou podmienkou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Takto bude vyzerať nová „šestka“? Číňania predstavili Mazdu EZ-6. V jednom ohľade zaujme

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@evdrivex1091). Súčasná inkarnácia Mazdy 6 je na trhu od roku 2012. Teraz sa ukázalo nové vydanie tohto vozidla, aj keď…

Čo sa stane, ak hneď zaradíte štvrtý z druhého stupňa? Takto funguje prevodovka

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). K prevodovke a jej prevodovým pomerom pristupujú vodiči dogmaticky. Dôvodom sú vysoké náklady na opravu. Len pri vynechávaní prevodových stupňov…

USA postavia nové „lietadlo súdneho dňa“. Očakáva sa, že bude stáť celý majetok

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto:). Spojené štáty hľadajú nástupcu "lietadla súdneho dňa". Stroj sa tak nazýva kvôli jeho schopnosti prežiť jadrovú vojnu. Očakáva sa, že…

Najdlhší let na svete je späť. Viac ako 25 hodín na palube

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SimpleFlyingNews). Po niekoľkoročnej prestávke sa vracia najdlhší let na svete. Cestujúci začnú svoju cestu v čínskom hlavnom meste Peking a…

Volkswagen predstavuje nové SUV. Má novú čínsku DNA a nečakanú výbavu

29.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Volkswagen pred svojou premiérou na autosalóne v Pekingu predstavil nové SUV. Vozidlo určené pre čínsky trh vychádza z modelu…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov