Správy, Zaujímavosti,

Krajina hladuje a každý poslanec dostane nové auto za 55 tisíc eur.

12.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AFP). V Zimbabwe, kde vládne hladomor, kupuje vláda každému poslancovi nové auto. Na výber je niekoľko modelov a horný cenový strop je ekvivalent približne 55...

12.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AFP).

V Zimbabwe, kde vládne hladomor, kupuje vláda každému poslancovi nové auto. Na výber je niekoľko modelov a horný cenový strop je ekvivalent približne 55 000 eur. Vláda zároveň vyzýva medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo v boji proti hladomoru.

Každý poslanec parlamentu v Zimbabwe dostane nové auto za 55 tisíc eur.
Foto: youtube.com/@AFP

Príslovie, že „vláda sa bude živiť sama“, sa stalo trvalou súčasťou dejín. Vyslovil ho hovorca vlády počas vrcholiacej krízy na trhu, keď na pultoch obchodov vládol ocot a chýbali základné potraviny.

Ukázalo sa však, že slogan je taký univerzálny, že nasledujúce vlády ho ochotne používali, ale bez toho, aby ho vyslovili nahlas, aj po zmene na demokratický systém. Dnes však tento slogan používa okrem iných aj vláda Zimbabwe.

Nové auto pre každého poslanca

Ako informovalo internetové vydanie denníka The zimbabwe mail, každý poslanec parlamentu v Zimbabwe dostane nové auto. Nie sú to síce „špičkové“ vozidlá, ako sa vyjadrila tlačová agentúra vo svojej depeši, ale aj tak sú pôsobivé, najmä vzhľadom na skutočnosť, že Zimbabwe hrozí hladomor a jeho vláda žiada medzinárodnú pomoc vo výške miliárd dolárov.

Členovia zimbabwianskeho parlamentu, poslanci aj senátori, navštívia predajcov v hlavnom meste Harare, aby si sami vybrali autá. Navrhovali Toyotu Fortuner, Ford Ranger, Ford Everest alebo „najnovší model Isuzu“, ako PAP označila D-Max predstavený pred piatimi rokmi. Zaujímavé je, že PAP spomenul aj „Toyotu GD-6“. – Nejde však o žiadny model typický pre Afriku, ale o označenie motorovej verzie modelu Hilux. Nejde teda ani tak o „špičkové“ automobily, ako skôr o pracovné vozidlá (pick-upy), prípadne SUV, ale podobne ako pick-upy postavené na ráme, a teda s rovnako vysokou terénnou schopnosťou. Táto voľba je zrejme spôsobená terénnymi podmienkami v tejto africkej krajine.

Vozidlá budú stáť až 17 miliónov dolárov. Ale to nie je problém

V každom prípade tieto vozidlá nie sú lacné. Denník The zimbabwe mail uvádza, že maximálna cena za auto radového poslanca je 60 000 amerických dolárov (približne 55 000 eur) a za auto predsedu výboru 70 000 dolárov.

Výdavky na autá preto nebudú malé, keďže v Zimbabwskom národnom zhromaždení je 210 poslancov a okrem toho dostane autá aj 60 senátorov. To znamená, že nákup áut bude stáť približne 16 – 17 miliónov dolárov.

Noviny poznamenávajú, že nákup áut pre politikov nie je v Zimbabwe ničím novým. Dlhoroční poslanci vládnucej strany Zanu-PF už pravdepodobne dostanú svoje tretie alebo dokonca štvrté auto. Ba čo viac, tí poslanci, ktorí sú zároveň členmi vlády, už autá dostali, takže teraz dostanú ďalšie.

V rozpočte Zimbabwe však chýbajú prostriedky na zabezpečenie potravín pre obyvateľov krajiny.
Foto: youtube.com/@RealStories

Proti rozdeľovaniu áut neprotestuje ani opozícia, ktorej poslanci tiež dostanú autá. Líder opozičnej Občianskej koalície za zmenu (CCC) Clifford Hlatywayo pre denník The zimbabwe mail povedal, že „na tom, že dostanú vozidlo, nie je nič zlé, pretože to bolo v rozpočte“.

Hlad hrozí najmenej 4 miliónom obyvateľov Zimbabwe

V rozpočte Zimbabwe však chýbajú prostriedky na zabezpečenie potravín pre obyvateľov krajiny. Pred niekoľkými dňami vyhlásil prezident Emmerson Mnangagwa v dôsledku sucha stav národnej katastrofy a požiadal medzinárodné spoločenstvo o okamžitú humanitárnu pomoc vo výške 2 miliárd dolárov.

OSN odhaduje, že najmenej 4 milióny z necelých 17 miliónov obyvateľov Zimbabwe sú ohrozené hladom. Do tejto ohrozenej skupiny určite nepatria členovia vlády a parlamentu. Koniec koncov, „vláda sa vždy nakŕmi sama“.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Generálny riaditeľ prepúšťa ďalších 2 500 ľudí a sám zarába 92 000 eur denne

Európsky gigant s ďalšími problémami. Výrazný pokles výroby


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov