Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Skryté chyby, pre ktoré vaše auto neprešlo technickou kontrolou. Dajte si pozor na tieto časti

11.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@OctaviaClubczauto). Vozidlá sa musí podrobiť pravidelnej technickej kontrole. Všetci vodiči musia venovať zvýšenú pozornosť určitým častiam, pretože sa môžu vyskytnúť skryté poruchy, ktoré spôsobia, že...

11.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@OctaviaClubczauto).

Vozidlá sa musí podrobiť pravidelnej technickej kontrole. Všetci vodiči musia venovať zvýšenú pozornosť určitým častiam, pretože sa môžu vyskytnúť skryté poruchy, ktoré spôsobia, že vozidlo nevyhovie technickej prehliadke.

Skryté chyby, pre ktoré vaše auto neprešlo technickou kontrolou.
Foto: youtube.com/@OctaviaClubczauto

Pred pravidelnou technickou kontrolou by mali všetci vodiči venovať pozornosť niekoľkým detailom. V opačnom prípade riskujú, že ich vozidlo neprejde technickou kontrolou a nebudú môcť jazdiť, kým sa problém neodstráni.

Niektoré skryté chyby je ťažké odhaliť a vyžadujú si pozornosť odborníka.

Skryté chyby, pre ktoré vaše vozidlo neprešlo technickou kontrolou

Filter pevných častíc je jednou z hlavných súčastí, ktoré môžu vodičom pri technickej kontrole spôsobiť bolesti hlavy.

Veľmi dôležitá je aj hladina kvapalín. Okrem toho by nezaškodilo nechať si skontrolovať úroveň opotrebenia bŕzd. Pri technickej kontrole totiž testuje aj brzdnú účinnosť vozidla.

V neposlednom rade nesmie mať vozidlo žiadne vizuálne chyby. Môže sa zdať, že ohnutý prah dverí alebo rozbitý svetlomet nie sú skryté závady, ale mnohí vodiči ich ignorujú. A to môže viesť aj k že vozidlo neprejde technickou kontrolou.

Neúspešná technická kontrola kvôli filtru pevných častíc

Filter pevných častíc je navrhnutý tak, aby zničil väčšinu škodlivých emisií vznikajúcich pri spaľovaní paliva. Tento filter je súčasťou výfukového systému. Zachytáva plyny, ktoré opúšťajú motor, a znovu ich spaľuje pri veľmi vysokých teplotách, až kým sa väčšina častíc nezničí pred ich vypustením do atmosféry.

Môže dôjsť k upchatiu DPF (v dieselových vozidlách) alebo GPF (v benzínových motoroch). To znamená, že už nebude poskytovať optimálnu účinnosť a úroveň znečisťujúcich látok bude nad maximálnou povolenou úrovňou.

Z miesta vodiča to nebude žiadny rozdiel, ale špecializované zariadenia to ľahko zistia. Výsledkom bude vždy zamietnutie vozidla.

Preto sa odporúča aspoň raz ročne vykonať kontrolu funkčnosti filtra pevných častíc. A keď jeho účinnosť už nie je na správnej úrovni, mal by sa vymeniť.

Prečo by sa mali tekutiny kontrolovať pred technickou kontrolou

Pred odchodom vozidla na technickú kontrolu je dôležité skontrolovať hladinu oleja, chladiacej a brzdovej kvapaliny. Tie sú dôležité predovšetkým pre správne fungovanie vozidla. Môžu však ovplyvniť aj výsledok technickej kontroly. Ak je ich hladina príliš nízka alebo z nich uniká kvapalina, vozidlom nebudete môcť jazdiť.

Povrchné opravy môžu viesť k odmietnutiu vozidla pri technickej kontrole

Či už ide o ohnutý plech, rozbitý svetlomet alebo technický problém, nie je potrebná povrchná oprava. Pracovníci, ktorí vykonajú technickú prehliadku, sú špecialisti a všimnú si aj tie najmenšie chybičky.

Najčastejšie chyby: filter pevných častíc, rozbitý svetlomet, prasknuté čelne sklo alebo technický problém.
Foto: youtube.com/@OctaviaClubczauto

V prípade chýb karosérie je nevyhnutné, aby boli správne opravené pred technickou kontrolou. Najmä ak vznikli v dôsledku nehody. Aj nefunkčné svetlomety alebo prasknuté čelné sklo budú mať za následok že vozidlo neprejde technickou kontrolou.

A v neposlednom rade sa uistite, že máte všetky potrebné dokumenty predtým, ako pôjdete s vozidlom na technickú kontrolu:

  • osvedčenie o evidencii Časť I
  • osvedčenie o evidencii Časť II (technický preukaz)
  • platné poistenie vozidla

Nepredloženie ktoréhokoľvek z požadovaných dokumentov alebo záznamov môže mať za následok odloženie alebo zamietnutie technickej kontroly.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Hmlové svetlá v akcii. Ak ich použijete nesprávne, polícia vám to spočíta.

Meníte pneumatiky? Predtým si skontrolujte jeden detail


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov