Elektro, Novinky, Zaujímavosti,

Autonómny Hyundai úspešne absolvoval skúšku a „získal“ vodičský preukaz

7.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HyundaiWorldwide). Spoločnosť Hyundai sa rozhodla ukázať, že autonómne vozidlá sú v rozpore s obavami mnohých ľudí bezpečné. Kórejský výrobca poslal kópiu svojho vozidla na jazdný...

7.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HyundaiWorldwide).

Spoločnosť Hyundai sa rozhodla ukázať, že autonómne vozidlá sú v rozpore s obavami mnohých ľudí bezpečné. Kórejský výrobca poslal kópiu svojho vozidla na jazdný test. Aký bol výsledok tohto experimentu?

Technológia autonómnej jazdy sa neustále vyvíja a získava na popularite.
Foto: youtube.com/@HyundaiWorldwide

Autonómne vozidlá čakajú ešte mnohé výzvy

Technológia autonómnej jazdy sa neustále vyvíja a získava na popularite. Dokonca aj v segmente B dnes nájdeme vozidlá, ktoré dokážu autonómne zrýchľovať, brzdiť alebo zostať v jazdnom pruhu. Mercedes a BMW už vo svojich vlajkových limuzínach ponúkajú funkciu autonómnej jazdy (v dopravných zápchach na rýchlostných cestách), ktorá vodičovi legálne umožňuje robiť aj iné veci ako pozerať sa na cestu. Na druhej strane v USA už roky fungujú autonómne taxíky.

Napriek tomu je podľa mnohých rozšírenie autonómnych vozidiel stále veľmi vzdialenou víziou. Niektorí investori usudzujú, že míňajú peniaze na projekty, ktoré ešte dlho nebudú ziskové.

Okrem toho rôzne incidenty, ktoré odhaľujú nedostatky dnešných riešení autonómneho riadenia, spôsobujú, že mnohí ľudia pristupujú k tejto technológii s odstupom alebo dokonca s obavami. Hyundai sa rozhodol oboznámiť ich s autonómnymi vozidlami nezvyčajným experimentom.

Hyundai IONIQ 5 Robotaxi úspešne absolvoval skúšky

Kórejský výrobca sa zameral na autonómny taxík IONIQ 5 Robotaxi, ktorý je postavený na elektrickom modeli, na jazdné skúšky v Nevade. V Las Vegas malo vozidlo absolvovať sériu testov, podobných tým, ktorým čelia ľudia uchádzajúci sa o vodičské oprávnenie. Na sedadle spolujazdca sedel Kandic Jones, skúšajúci s 25-ročnou praxou. „V záujme verejnej bezpečnosti som nepripustil ku skúškam tisíce študentov,“ – uviedol Jones, ktorý má len 16-percentnú úspešnosť.

Pritom dodala, že na skúšku bude uplatňovať presne tie isté kritériá ako na ľudí. Vyhlásila, že okrem iného bude testovať dodržiavanie rýchlostných obmedzení, reakčný čas, ako aj udržanie vozidla v jazdnom pruhu či odbočovanie vľavo a vpravo.

Hyundai IONIQ 5 Robotaxi úspešne absolvoval skúšky

Ako sa ukázalo, elektrický Hyundai bezchybne absolvoval skúšku a „získal“ vodičský preukaz. Samozrejme, nejde o oficiálny dokument, keďže autonómne vozidlá nedostávajú licenciu individuálne pre každú jednotku. Takýto výsledok však môže rozptýliť niektoré obavy tých, ktorí k tejto technológii pristupujú s odstupom.

Hyundai chce ďalej podporovať technológiu autonómnej jazdy

Robotaxi Hyundai IONIQ 5 vyvinula spoločnosť Motional, spoločný podnik kórejského výrobcu a spoločnosti Aptiv. Vozidlo je vybavené celým radom rôznych typov senzorov vrátane kamier, radaru a lidaru.

Sungwon Jee, globálny marketingový riaditeľ Hyundai Motor Company, uviedol, že týmto experimentom chce Hyundai demonštrovať „bezpečnosť a spoľahlivosť“ vozidla IONIQ 5 Robotaxi. Zároveň ubezpečil, že výrobca bude naďalej podporovať technológiu autonómneho riadenia, ktorá prinesie „pozitívne zmeny“ do života zákazníkov.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Hyundai predstavil nový modelový rad i30

Hyundai potvrdzuje. Lacný elektromobil pre Európu už v roku 2024


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

DOPRAVNÉ OBMEDZENIE: tunel Branisko

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: facebook.com/KRPZPO). MIMORIADNA UZÁVIERKA DIAĽNICE D1 BEHAROVCE - ŠIROKÉ VRÁTANE TUNELA BRANISKO sobota 18. 05. 2024 od 00.00 hod. do stredy…

Je povolená jazda s otvoreným batožinovým priestorom pri preprave objemného tovaru? Aké sú povinnosti vodičov

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fordmaverickmaniac). Vodiči, ktorí prepravujú rôzne veľké predmety vyčnievajúce z vozidla, majú niekoľko povinností. Je napríklad legálne jazdiť s otvoreným batožinovým…

Po koľkých metroch sa môžete vrátiť do jazdného pruhu, ak predbiehate na diaľnici. Kto musí brzdiť?

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Zutobi_US). Mnohí vodiči sa pravdepodobne dostali do situácie, keď museli brzdiť, aby sa predbiehajúci mohli vrátiť do jazdného pruhu pred…

Podvodný tunel spojí Afriku s Európou. Očakáva sa, že bude stáť 6 miliárd libier

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheInfographicsShow). "Futbal spája ľudí" - tento slogan s obľubou používajú futbalové federácie. Teraz sa dá povedať, že futbal spojí kontinenty,…

Letuška prezradila, čo by ste nikdy nemali robiť v lietadle. „Nezaspávajte pred štartom!“

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@WonderfullyAle). Ale Pedroza je letuška, ktorá cez deň žije v Orlande na Floride (USA). Vedie účet na TikTok, prostredníctvom ktorého…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov