Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Tento radar Volkswagen nie je žiadna sranda. Odháňa najprv klokany a potom jelene?

2.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagenaustralia). Austrálska divízia spoločnosti Volkswagen sa podelila o svoj nový vynález. Hoci sa zatiaľ zameriava len na odháňanie klokanov, v budúcnosti ho možno bude možné...

2.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagenaustralia).

Austrálska divízia spoločnosti Volkswagen sa podelila o svoj nový vynález. Hoci sa zatiaľ zameriava len na odháňanie klokanov, v budúcnosti ho možno bude možné prispôsobiť aj iným druhom zvierat.

Austrálska divízia spoločnosti Volkswagen sa podelila o svoj nový vynález.
Foto: youtube.com/@volkswagenaustralia

Pri jazde po cestách, ktoré vedú cez les, môže byť jedným z najväčších problémov náhle vniknutie jeleňa alebo losa na vozovku. Austrálčania majú podobný problém, ale s klokanmi. Len v roku 2023 došlo až k 20 751 dopravným nehodám, ktorých účastníkom bol jeden zo symbolov protinožcov.

Okrem zrejmej smrti týchto zvierat pri strete s rýchlo idúcim autom predstavujú takéto kolízie aj smrteľné riziko pre vodičov a cestujúcich. Z tohto dôvodu Volkswagen posledné tri roky vyvíjal technológiu, ktorá neinvazívnym spôsobom odháňa klokany z frekventovaných ciest.

Opisovaný vynález je RooBadge, alebo „Roo“ z austrálskej hovorovej skratky pre klokana a „badge“, samozrejme, z názvu známky. Na vytvorenie funkčného zariadenia sa Volkswagen spojil s odborníkmi z Melbournskej univerzity a organizácie Wires, ktorá sa zameriava na ochranu voľne žijúcich zvierat. Dosiahnuté výsledky vyzerajú naozaj sľubne.

Volkswagen posledné tri roky vyvíjal technológiu, ktorá neinvazívnym spôsobom odháňa klokany.
Foto: youtube.com/@volkswagenaustralia

Unikátny odznak je vlastne zvukové zariadenie, ktoré dokáže vydávať vysokofrekvenčné zvuky, ktoré klokany počujú. Kombinácia prirodzených zvukov a umelých zvukov má za cieľ odradiť klokany od cestného prostredia, aby nevbehli pod kolesá áut. Patria sem zvuky, ktoré vydávajú dingo, vtáky alebo samotné klokany, aby sa navzájom varovali. A pomocou spomínanej organizácie Wires je možné zapnúť systémy v oblastiach, kde sa vyskytujú konkrétne druhy klokanov.

Hoci systém znie zložito, testy priniesli veľmi dobré výsledky. RooBadge sa testoval v stacionárnej podobe aj v pohybe. Zistilo sa tiež, že vydávané zvuky nemajú zlý vplyv na zvieratá – zariadenie schválil Austrálsky úrad pre etiku výskumu.

RooBadge

Predstavujeme RooBadge

Zariadenie, ktoré sa montuje namiesto štandardnej známky výrobcu, zatiaľ funguje len pre obrovské klokany. Pracuje sa však už na prispôsobení RooBadge pre iné druhy. Ďalším krokom je vydanie rámov na evidenčné čísla, ktoré budú ponúkať presne rovnakú funkcionalitu. Tým by sa táto technológia stala univerzálne dostupnou bez ohľadu na značku a model.

Najdôležitejšie však je, aspoň z pohľadu Európanov, že Volkswagen nemá v úmysle uzavrieť sa pred Austráliou a klokanmi. Nemci už rokujú s partnermi na starom kontinente alebo v Severnej Amerike o zavedení RooBadge prispôsobeného aj pre iné druhy. Určite by sa mnohým ľuďom zapáčilo zariadenie, ktoré by z ciest vyhnalo napríklad srny, jelene, losy, diviaky alebo dokonca zajace.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Prekvapivé rozhodnutie spoločnosti Volkswagen. Niektoré vozidlá bude predávať pod novou značkou

Volkswagen ID.Buzz GTX je najrýchlejšia verzia elektrického minivanu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Menšia uhlíková stopa a úspory? Únia prišla s novým riešením. Ide o výmenu pneumatík

25.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNET). Do platnosti vstúpilo nové nariadenie EÚ, ktoré má vodičov povzbudiť, aby v záujme ochrany životného prostredia menej často menili…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov