Motorky, Pravidlá, Tipy,

Oplatí sa kúpiť drahú prilbu? To je vysvetlené vo videu, ktoré trvá 10 sekúnd

23.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/helmetarts/). Desaťsekundové video je veľmi atraktívne. Po jeho zhliadnutí sa motorkári ľahko rozhodnú, či sa im oplatí investovať do drahej prilby. Presvedčte sa sami. Motocyklista...

23.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/helmetarts/).

Desaťsekundové video je veľmi atraktívne. Po jeho zhliadnutí sa motorkári ľahko rozhodnú, či sa im oplatí investovať do drahej prilby. Presvedčte sa sami.

Oplatí sa kúpiť drahú prilbu?
Foto: instagram.com/helmetarts/

Motocyklista je povinný mať prilbu podľa zákona. Zákon o cestnej premávke SR (č. 8/2009 Z. z.) v znení neskorších predpisov:

  • § 46 ods. 1 stanovuje, že vodič motocykla a jeho spolujazdec sú povinní mať počas jazdy na hlave riadne upevnenú ochrannú prilbu.
  • Ochranná prilba musí spĺňať homologačné predpisy a musí byť správne nasadená.

Pokuta za porušenie:

  • Policajt vám môže na mieste udeliť pokutu do 50 €.
  • Ak sa proti pokute odvoláte a vec sa prejednávala v správnom konaní, pokuta sa môže zvýšiť až na 300 €.

Toto ustanovenie sa vzťahuje na všetky typy motocyklov a mopedov, bez ohľadu na objem motora alebo maximálnu rýchlosť. Povinnosť nosiť prilbu platí tak v obci, ako aj mimo nej.

Čo znamená schváleného typu? To sa vzťahujú predovšetkým na príslušné osvedčenie o schválení. Toľko k tomu!

Koľko stojí drahá prilba? Oplatí sa investovať do drahej prilby?

Pri výbere schválenej motocyklovej prilby má jazdec úplnú voľnosť. Predpisy pri kúpe príliš nepomáhajú. Je to o to významnejšie, že na trhu nájdete výrobky v cenách od 60 eur až po viac ako 1000 eur. Tento bod preto vyvoláva zásadné otázky. Znamená drahšia prilba vždy lepšiu? Mali by ste vždy investovať do drahšieho výrobku?

Vasilis Christos Panteleakis sa rozhodol hľadať odpovede na tieto otázky. Je to dospievajúci motocyklista a okrem iného aj držiteľ titulu majstra sveta juniorov FIM. Počas experimentu použil štyri veci. Lacnú motocyklovú prilbu, drahú prilbu, dodávku a obrubník. Výsledok vyzerá naozaj zaujímavo.

Nie je to sila nárazu, ale… prilba môže rozdrviť hlavu motocyklistu!

Vasilis najprv položil lacnú prilbu k obrubníku a potom zo stúpania narazil kolesom dodávky priamo na ňu. Pri tomto manévri sa prilba zložila, ale akoby dovnútra. V prípade nehody by napríklad jednoducho rozdrvila hlavu motocyklistu. Jazdec by nemal žiadnu šancu na prežitie. V ďalšom kroku sa experiment zopakoval s drahou prilbou. A tá síce odoberala silu auta, ale ohýbala sa v naozaj malej miere. Stále mohla chrániť hlavu jazdca, nie ju ohrozovať.

Samozrejme, na tomto mieste by sa dalo povedať, že prejazd cez prednú časť dodávky (a teda časť, na ktorej spočíva ťažký motor) je veľmi prehnaný. Nie je to však úplne pravda. Takýto argument totiž môže vysloviť len človek, ktorý nevie, že na hlavu motocyklistu počas nehody pôsobí preťaženie až 200 G. Dokonca aj preťaženia vznikajúce pri náhlych manévroch v športových lietadlách sú 20-krát nižšie. Predstavte si teda, akou silou narazí motocyklista pri nehode svojou prilbou do prípadných prekážok.

Na záver sa teda vráťme k otázke zo začiatku materiálu. Oplatí sa kúpiť drahú prilbu? Áno, oplatí sa. Aj 1000 eur je nič, ak na druhej strane položíte ľudský život.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Aký je minimálny vek spolujazdca na motocykli. Môžete na „motorke“ prevážať deti?

Potrebujem na zaparkovanie motorky v platenej zóne lístok?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Budú elektromobily rovnako lacné ako spaľovacie autá? Nové modely Volkswagen o 40 % lacnejšie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Spoločnosti Volkswagen a XPENG uzavreli rámcovú dohodu o spolupráci v oblasti platforiem a softvéru, ktorá predstavuje míľnik v ich…

„Lídri v oblasti spoľahlivosti“ sa vyznačujú kvalitou. Dobré meno sa v určitom momente končí

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Otázka bezpečnosti je jedným z hlavných faktorov pri výbere nového vozidla. Pri kúpe vozidla v autosalóne teoreticky nemusíte nič…

Starý trik taxikárov. Jednoduchý spôsob chladenia bez klimatizácie

8.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: Súkromný archív). Klimatizácia sa pre nás stala každodennou záležitosťou, ktorej sa nechceme vzdať. Vzhľadom na rastúce ceny pohonných hmôt je…

Všetko o motorovej brzde. Kedy a ako by ste ju mali používať?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Motortion Films). Kto chce vedieť všetko o motorovej brzde, mal by si najprv vyskúšať, ako vozidlo pri jej používaní reaguje…

Aké sú najčastejšie príčiny úbytku chladiacej kvapaliny a ako ich riešiť?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autotechlabs). Únik chladiacej kvapaliny by mal majiteľa vozidla znepokojovať. Ako riešiť poruchu? Aké sú najčastejšie príčiny úbytku chladiacej kvapaliny a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov