Elektro, Správy, Zaujímavosti,

Budúcnosť nie je len elektrická? Šéf Renaultu navrhuje zásadné zmeny

22.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNBCInternationalTV). Hoci je zelená transformácia globálny proces, Číňania a Američania to robia lepšie, a preto sú európski výrobcovia znevýhodnení. Takéto závery možno vyvodiť zo slov...

22.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNBCInternationalTV).

Hoci je zelená transformácia globálny proces, Číňania a Američania to robia lepšie, a preto sú európski výrobcovia znevýhodnení. Takéto závery možno vyvodiť zo slov generálneho riaditeľa Renaultu. Luca de Meo tiež navrhuje plán obnovy. Čo?

Generálny riaditeľ Renaultu. Luca de Meo navrhuje plán obnovy.
Foto: youtube.com/@CNBCInternationalTV

Šéf Renaultu – Luca de Meo – napísal otvorený list obyvateľom starého kontinentu. Upozornil na prílišnú záťaž európskych výrobcov áut „zelenými“ predpismi. Iniciatíva de Meo je súčasťou širšieho trendu. Odborníci už nejaký čas špekulujú, že nové funkčné obdobie Európskeho parlamentu môže spôsobiť revolúciu zelenú revolúciu.

Samozrejme, nie sú tam žiadne detaily. Mnohé ale nasvedčuje tomu, že rok 2035 nemusí byť dátumom konca spaľovacích motorov v Európskej únii. Neznamená to však zachovať pri živote technológie, ktoré poznáme. Luca de Meo prichádza k podobným záverom a podporuje výskum v oblasti e-palív a vodíkového pohonu.

Generálny riaditeľ Renaultu a prezident Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA) upozorňuje na výzvy, ktorým čelí automobilový priemysel. Tie súvisia s potrebou znižovania emisií oxidu uhličitého. Naznačuje aj to, čo sa pokazilo v súčasnej ekologickej politike Európskej únie.

Luca de Meo upozorňuje na chyby Európskej únie

Šéf Renaultu sa domnieva, že európskemu automobilovému priemyslu zelená transformácia škodí. Tvrdí, že Čína masívne investovala do rozvoja automobilového sektora. Spojené štáty americké zasa zaviedli daňové úľavy pre elektromobily vyrábané v USA.

Zároveň sú v Európskej únii výrobcovia – podľa de Mea – potláčaní environmentálnymi predpismi. To má negatívny vplyv na konkurencieschopnosť nášho priemyslu. Šéf Renaultu sa však neprestáva sťažovať. Načrtol aj šesťbodový plán obnovy. Toto sú hlavné tézy.

V prvom rade by podľa Luca de Mea mala Európska únia vypracovať stratégiu pre svoj priemysel, pričom v centre pozornosti by mal byť automobilový sektor. Malo by ísť o brainstormingové úsilie výrobcov automobilov, vedcov, odborov a mimovládnych organizácií. Samotná stratégia by mala podporovať priemysel rovnako, ako to podľa šéfa Renaultu urobila Čína.

Ďalším bodom plánu je zriadenie nového regulačného orgánu a spomalenie implementácie nových pravidiel pre automobilky. Luca de Meo chce tiež zvýšiť prístup európskych vodičov k zelenej energii a rozvíjať odborné znalosti v oblasti softvéru a dodávok surovín potrebných na výrobu vozidiel.

Vrcholom programu de Meo je výzva na podporu Európskej únie. To by – podľa šéfa Renaultu – malo podporiť automobilový priemysel aplikáciou najlepších globálnych modelov. Tento koncept zahŕňa kombináciu stratégií používaných v Číne a Spojených štátoch. Šéf Renaultu zdôrazňuje, že priemysel nie je proti Európskej zelenej dohode. Chce len, aby sa politici EÚ pozerali na Zelenú dohodu novými očami.

Dnes už vymierajú a zaostáva ich ponuka len niekoľkých značiek. Podľa šéfa Renaultu za tento stav môžu predpisy o bezpečnosti a emisných normách výfukových plynov.
Foto: youtube.com/@ThunderGears

SUV preč, elektrika jeden z prvkov

Ale ešte nie je koniec. Jedným z najzaujímavejších riešení, ktoré navrhol Luca de Meo, je výzva na investovanie do malých, ľahkých a lacných vozidiel. Len pred desaťročím mal takéto modely v ponuke prakticky každý veľký výrobca. Dnes už vymierajú a zaostáva ich ponuka len niekoľkých značiek. Podľa šéfa Renaultu za tento stav môžu predpisy o bezpečnosti a emisných normách výfukových plynov.

Medzitým môžu byť takéto autá riešením mnohých problémov, ktoré trápia modernú mobilitu. Podobné závery zrejme zdieľajú aj obyvatelia Paríža, ktorí chcú vyššie parkovné pre veľké a ťažké osobné autá.

Čerešničkou na torte je výzva na revíziu prístupu k elektromobilom. Tie by podľa šéfa Renaultu nemali byť jediné, ktoré Európska únia uznáva ako ekologické. Luca de Meo poukazuje na e-palivá a vodík, ktoré sú rovnako sľubným spôsobom, ako pomôcť našej planéte.

Zarezonuje apel šéfa Renaultu? Alebo zostane hlasom plačúcim na púšti? To sa dozvieme v najbližších mesiacoch.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Renault sa zameriava na ďalší vývoj spaľovacích vozidiel. Poznáme novú stratégiu francúzskej automobilky

Áno, prichádza ďalšie SUV od spoločnosti Renault. Symbioz má otvoriť novú éru značky


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov