Šport, Zaujímavosti,

Mal by v F1 dostávať body každý? Súčasný systém nie je úplne autentický….

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sauberf1team). Získať body v pretekoch F1 – to je niečo veľké, však? Pre najlepších jazdcov a najlepšie tímy je to norma. Na druhej strane, ak...

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@sauberf1team).

Získať body v pretekoch F1 – to je niečo veľké, však? Pre najlepších jazdcov a najlepšie tímy je to norma. Na druhej strane, ak niekto nevýrazný dokončí preteky „na body“, zaslúži si veľkú gratuláciu. Rozmýšľame, či by to malo byť takto? Prečo vôbec rozlišovať, či niekto získa body alebo nie? Na jednej strane by to bolo logické riešenie. Na druhej strane, získavanie bodov bolo v minulosti… určitým povýšením.

Rozmýšľame, či by to malo byť takto? Prečo vôbec rozlišovať, či niekto získa body alebo nie?
Foto: youtube.com/@sauberf1team

Body v F1. Prečo ich neudeliť všetkým?

Aký je ideálny systém bodovania? Niečo také neexistuje. V rôznych seriáloch sa táto téma rieši rôznymi spôsobmi. Každý má svoje výhody a nevýhody. Všade sa odmeňuje niečo iné. V F1 dostáva body 10 najlepších jazdcov (v hlavných pretekoch). To v nás vyvoláva niekoľko otázok. Existuje niekoľko skupín fanúšikov. Niektorí povedia, že je to v poriadku. Iní povedia, že 10 jazdcov je stále príliš veľa, pretože predtým bodovalo napríklad 8 najlepších. Ďalší povedia, že body by možno mali dostať všetci?

Zisk bodov vo formule 1 bol vždy považovaný za určitú vznešenosť. Body si musíte zaslúžiť. Musíte mať vynikajúci víkend, dobre nastaviť auto, dobre sa kvalifikovať a potom bojovať v pretekoch a poraziť minimálne 10 súperov. Ak toto všetko dokážete, získate body. Pre seba aj pre tím. No áno – rozumieme tomuto pohľadu, rozumieme systému. Body ako odmena. Ako niečo, čo si treba zaslúžiť. Ako vyznamenanie. Má to, samozrejme, svoje výhody, ale aj nevýhody.

Dokáže každý skórovať?

To prináša komplikáciu. Red Bull v súčasnosti dominuje Formule 1. Za ním sa v skupine prenasledovateľov nachádzajú Ferrari, Mercedes, McLaren a Aston Martin. Päť najlepších tímov, desať jazdcov. A je to tu. Teoreticky sú body zabetónované. V dvoch pretekoch novej sezóny získal bod len jeden pretekár mimo tejto skupiny. Bol to Nico Hulkenberg z Haasu, ktorý profitoval z toho, že Lance Stroll (Aston Martin) odstúpil z Veľkej ceny Saudskej Arábie. Teoreticky by sa zvyšných päť tímov nemuselo na pretekoch vôbec objaviť, pretože teoreticky – zdôrazňujeme, že teoreticky – nemajú žiadnu šancu na body. Či už budú pretekať, alebo nie.

Máme tu situáciu, keď nezáleží na tom, či jazdec skončí na 11., 15. alebo 20. mieste; nezáleží na tom, či preteky dokončí po tom, čo porazil niekoľkých súperov po krásnom boji, alebo skončí v stene v prvom kole. Napríklad Alex Albon mal v Saudskej Arábii dobrý víkend. Preteky dokončil na 11. mieste a deklasoval svojich súperov z Alpine, RB alebo Sauberu. Porazil svojho tímového kolegu a jedného zo zástupcov tímu Haas. Takže čo? Pre formulu 1 sa jeho preteky hodnotia rovnako ako preteky Pierra Gaslyho, ktorý odstúpil po prvom kole s technickými problémami, a Lancea Strolla, ktorý narazil do steny. Jeho cena je rovnako 0. Prečo by mala druhá polovica tabuľky bojovať proti sebe, keď to nič nemení? Nikto sa nechystá získať body. Je jedno, či je niekto 11. alebo 20…..

Mám pocit, že tento systém je oveľa smerodajnejší. Reálne ukazuje, kto je lepší a kto horší. Jasné, nie je tu ten tradičný systém, kde sa body musia získať, pretože ide o veľa.
Foto: youtube.com/@Formula1

Ako to vyriešiť?

Američania to, samozrejme, vyriešili už dávno. V NASCAR aj IndyCar sa body udeľujú všetkým. Jednoducho – podľa umiestnenia. Ten, kto je 11., dostane viac bodov ako ten, kto bol 15. Ten, kto bol 17., dostane viac bodov ako ten, kto bol 20., a tak ďalej. Mám pocit, že tento systém je oveľa smerodajnejší. Reálne ukazuje, kto je lepší a kto horší. Jasné, nie je tu ten tradičný systém, kde sa body musia získať, pretože ide o veľa. Ale vážne, venuje ešte niekto v F1 pozornosť tradíciám? Pozrite sa na kalendár a odpovedzte si na túto otázku sami….

Dostanete sa do cieľa a získate body podľa svojej pozície. Prečo nie? Teoreticky si až do konca sezóny môže nárokovať na body len prvých päť. A čo ostatní? Williams, RB, Sauber, Haas a Alpine pôjdu na nulu? Akoby v tomto šampionáte vôbec neboli? Ako určíte, že niekto bol lepší a niekto horší? Všetky tieto tímy majú teraz 0 bodov. A pritom vieme, že obraz je trochu iný. Williams a RB sú jasne pred Sauberom a Alpou, ktoré sa prepadávajú na dno. Ale v F1 na tom nezáleží. Škoda.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Začala sa sezóna F1 Academy. Preteky žien v Saudskej Arábii boli naozaj príjemné

Absolútna dominancia Red Bullu v Saudskej Arábii. Uzatvárame dvojitý víkend F1 na Blízkom východe


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov