Zaujímavosti,

Odhlučnenie auta – prečo odhlučniť auto a ako to urobiť sami?

10.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@soundproofguide). Zvuková izolácia vozidla môže znížiť hluk v kabíne až dvojnásobne. Zlepší sa tak komfort cestovania, najmä pri rýchlej jazde na diaľnici. Povieme vám, čo...

10.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@soundproofguide).

Zvuková izolácia vozidla môže znížiť hluk v kabíne až dvojnásobne. Zlepší sa tak komfort cestovania, najmä pri rýchlej jazde na diaľnici. Povieme vám, čo by ste mali použiť na odhlučnenie svojho auta a ako to urobiť.

Zvuková izolácia vozidla môže znížiť hluk v kabíne až dvojnásobne.
Foto: youtube.com/@soundproofguide

Prečo odhlučniť svoje auto?

Šetrenie na izolačných materiáloch nie je len otázkou úspory peňazí a skrátenia času výroby vozidla, ale aj zníženia hmotnosti vozidla. A hmotnosť vozidla ovplyvňuje výkon a spotrebu paliva, čo sa premieta do emisií škodlivých plynov. Nezabúdajme, že výrobcovia sú viazaní čoraz prísnejšími emisnými normami.

Hluk v kabíne spôsobuje najmä chod motora, otáčanie kolies a prúdenie vzduchu okolo vozidla. Čím rýchlejšie jazdíte, tým silnejšie sú vibrácie a tým silnejší je zvuk. Tenké koberčeky a malé množstvo zvukovoizolačnej zmesi premenia kabínu na veľkú rezonančnú schránku.

Vysoká hladina hluku v aute spôsobuje, že sa ľudia cítia unavení a podráždení. Často tiež znemožňuje voľný rozhovor so spolucestujúcimi alebo počúvanie rádia. Odhlučnenie auta výrazne zvyšuje komfort jazdy a znižuje vyššie uvedené nepríjemnosti.

Nezabudnite, že ticho v kabíne je vlastnosť, ktorú ocení každý vodič. Preto bude dodatočné odhlučnenie vozidla dobrým argumentom pri jeho ďalšom predaji.

Zvukovoizolačné materiály pre rôzne komponenty automobilov

K dispozícii je široká škála materiálov, ktoré majú skvelé izolačné vlastnosti a sú ideálne na odhlučnenie vozidla.

Zvukovoizolačné rohože

Najlacnejším riešením sú plstené rohože. Ich nevýhodou však je, že absorbujú vlhkosť, čo znamená, že po nasiaknutí vodou môžeme v kabíne cítiť zatuchnutý zápach a prílišná vlhkosť škodí zdraviu. Druhým typom sú asfaltové rohože do auta. Hoci sú takéto rohože relatívne lacné, vyžadujú si tepelné tvarovanie. Medzi ich nevýhody patrí aj ich veľká hmotnosť a tendencia prasknúť na nerovnom alebo zakrivenom povrchu. Tretím typom sú butylové rohože. Skladajú sa z dvoch vrstiev: tenkého hliníkového plechu, ktorý spevňuje štruktúru, a butylovej gumy, ktorá vďaka svojej štruktúre dobre vyplní všetky nerovnosti. Oplatí sa investovať do samolepiacich zvukovoizolačných rohoží, vďaka ktorým bude proces odhlučnenia oveľa jednoduchší a rýchlejší.

Zvukovoizolačné tesnenia

Zvukotesné tesnenia dverí predstavujú rýchly a jednoduchý spôsob, ako znížiť hluk a eliminovať vnikanie vzduchu, vody alebo prachu do vozidla. Okrem toho pásky chránia pred vibráciami a kmitaním počas rýchlej jazdy.

Zvukovoizolačné špongie

Zvukovoizolačné špongie alebo zvukovoizolačné peny do auta. K dispozícii sú dva typy: gumové a polyuretánové. Prvé z nich sú odolné voči vlhkosti a chemikáliám a neabsorbujú pachy. Poskytujú tiež vynikajúcu tepelnú izoláciu, takže sú ideálne ako zvukovoizolačná podložka do obytných vozidiel. Polyuretánová pena je na druhej strane nehorľavá, takže je ideálna na odhlučnenie kapoty automobilu.

Zvuková izolácia z polystyrénu

Zvukotesný polystyrén je nehorľavý, ľahký a má dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Vďaka svojej hrúbke je vhodný napríklad na zvukovú izoláciu nosičov batožiny, obytných vozidiel a karavanov.

Zvukotesná fólia

Zvukotesná fólia sa najlepšie hodí ako ďalšia vrstva alebo na zvukovú izoláciu okien.

Ktoré časti vozidla sú najlepšie odhlučnené?

Najväčšími zdrojmi hluku v kabíne sú zvyčajne chod motora, otáčanie kolies a prechádzajúce vozidlá. Preto by mala byť zvuková izolácia prioritou:

Tlmenie podbehov kolies

Pohybujúce sa kolesá vytvárajú najväčší hluk, ktorý sa do kabíny dostáva cez podbehy predných kolies. Odhlučnenie tejto časti vozidla si vyžaduje odstránenie mnohých komponentov, ale je veľmi účinné.

Tlmenie podbehov kolies.
Foto: youtube.com/@soundproofguide

Tlmenie dverí

Dvere sú náchylné na vibrácie a prenos vonkajších zvukov. To je obzvlášť nepríjemné pre vodiča, a preto sa zvyčajne ako prvé odhlučňujú. Samotný proces je tiež pomerne komplikovaný, pretože je potrebné odstrániť čalúnenie a dbať na to, aby sa nepoškodili káble od elektroniky, napr. reproduktorov alebo otváračov okien. V mnohých automobiloch sa odhlučnenie tesnení dverí automobilov vykonáva aj mazaním tesnení prípravkom na báze silikónu, ktorý zvyšuje pružnosť gumovej štruktúry, takže tesnenia lepšie priľnú. Pri odhlučňovaní dverí sa môže použiť aj pena, ktorá zabráni vŕzganiu plastových častí vo dverách.

Ako odhlučniť podlahu v aute?

Hluk spôsobený vetrom a hluk spôsobený odpružením a prevádzkou pohonu vychádza zospodu vozidla. Ako sa dá odhlučniť podlaha? Odstráňte všetky koberce, samozrejme, po odstránení sedadiel, stredového tunela, prahov dverí a podbehov kolies, a vystelte ju vhodným materiálom. Oplatí sa zvoliť niekoľko vrstiev, aby ste sa zbavili vibrácií, hluku a navyše udržali teplo v kabíne.

Zvuková izolácia strechy vozidla

Zvukotesná rohož položená na streche odstráni (alebo aspoň zníži) zvuk dažďových kvapiek počas silného dažďa a hluk vetra počas rýchlej jazdy. Na zvukovú izoláciu by sa mali používať ľahké materiály s pevnou štruktúrou. Odhlučnenie tejto časti vozidla je pomerne jednoduché – stačí odstrániť čalúnenie stropu a nalepiť izolačný materiál.

Nosič batožiny

Hluk z batožinového priestoru pociťujú najmä cestujúci na zadných sedadlách. Hlavným zdrojom je priehlbina rezervného kolesa, ktorá zvyčajne nie je alebo je len minimálne odhlučnená už z výroby. Dobrý nápad je tiež použiť izolačný materiál na podlahu batožinového priestoru, zadné dvere a podbehy zadných kolies. Ktorá zvukovoizolačná podložka do auta je najlepšia? V tomto prípade možno použiť akýkoľvek typ, pokiaľ nie je príliš hrubý. Nezabudnite, že do výklenku sa musí zmestiť rezervné koleso.

Ako si môžete odhlučniť auto sami?

Na začiatok je vhodné zistiť, odkiaľ prichádza najnepríjemnejší hluk. A zamerať sa naň.

Ďalším krokom je výber materiálu: najobľúbenejšie a najľahšie sa aplikujú samolepiace butylové rohože a peny. Na odhlučnenie dverí potrebujeme približne 2 m2 rohože, to isté na podbehy predných kolies a približne 1,5 m2 na odhlučnenie motora. Ak sa má batožinový priestor vybaviť rohožou, sú potrebné ďalšie 4 m2.

Pred začatím práce si pripravme aj potrebné náradie. Budú sa vám hodiť:

  • Plastové sťahováky na spony a časti čalúnenia
  • Sada náhradných montážnych svoriek
  • Malý valček na pritláčanie samolepiacich rohoží
  • Extrakčný benzín na čistenie povrchu
  • Ostrý rezač na rezanie materiálu

Ako odhlučniť auto zo strany dverí? Najprv odstránime plastové bočnice. Potom odpojte káble a vodiče, odskrutkujte reproduktor a odstráňte továrenské materiály. Potom povrch očistíme benzínom. Ďalším krokom je pokrytie vnútornej strany vonkajšieho plechu dverí vhodne nastrihanou rohožou a jej nanesenie na stranu, kde je namontovaný blok. Pritom nezabudnite ponechať otvory na skrutky a svorky, ako aj na odvodnenie. Odhlučňovacia rohož na dvere auta musí tesne zakrývať veľké otvory a dobre priliehať k rovným povrchom. Nakoniec bočné strany z vnútornej strany vystelieme gumovou penou a celok zmontujeme.

Ako tlmíte hluk pneumatík? Odmontujte kolesá a odstráňte kryty podbehov kolies. Potom zakryjeme priestor oddeľujúci podbehy kolies od kabíny a plastové kryty z vnútornej strany rohožami.

Odhlučnenie kapoty je relatívne najjednoduchšie. Stačí odstrániť továrenský kryt, očistiť plech a použiť vhodne strihanú rohož.

Ako odhlučniť auto? Zhrnutie

Počas jazdy by mal byť vodič pokojný a sústredený na jazdu. Vonkajšie zvuky, ako napríklad hluk vetra, kvapky dažďa narážajúce na strechu alebo zvuk iných vozidiel, môžu, žiaľ, rozptyľovať a dokonca dráždiť. Riešením je odhlučnenie vášho vozidla.

Podbehy kolies, dvere, strecha, podlaha a batožinový priestor by mali byť odhlučnené. Vďaka tomu bude kabína tichšia a vodič bude môcť v pokoji hovoriť alebo počúvať hudbu. Odhlučnenie auta môžete vykonať sami alebo ho môže vykonať profesionál. Na výber je mnoho výrobkov, ktoré sú ľahko dostupné a nie sú veľmi drahé.

Pri vlastnej práci je dôležité zabezpečiť, aby izolačný materiál nebránil žiadnym mechanizmom vo vozidle ani nezakrýval otvory potrebné na upevnenie určitých dielov. Okrem toho musí presne priliehať k povrchu.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Ako sa dostať z auta, keď ste zaparkovali natesno? Lacný trik vám zachráni dvere!

Umývate svoje auto v bezdotykovej autoumyvárni? Nerobte túto chybu


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Palivový gigant investuje do výroby spaľovacích motorov. Vynaloží viac ako 7,4 miliárd eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@CNNBusiness). Saudi Aramco, jedna z najväčších svetových ropných spoločností, investuje do vývoja spaľovacích motorov. Petrochemický gigant kúpil 10-percentný podiel v…

Toyota s novým rekordom v Európe. Corolla zosadená z trónu

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Toyota má za sebou mimoriadne úspešný polrok na starom kontinente. Síce nepreskočila na pozíciu lídra, ale udržala si druhé…

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov