Elektro, Novinky, Zaujímavosti,

Xiaomi lepšie. Populárna značka smartfónov vyrobila automobil

1.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@xiaomi). V Európe možno čoskoro začne pôsobiť ďalšia automobilová značka. Reč je o spoločnosti Xiaomi, známej výrobou smartfónov. Čínska spoločnosť vyvinula elektrický sedan. Model SU7...

1.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@xiaomi).

V Európe možno čoskoro začne pôsobiť ďalšia automobilová značka. Reč je o spoločnosti Xiaomi, známej výrobou smartfónov. Čínska spoločnosť vyvinula elektrický sedan. Model SU7 bol po prvýkrát naživo predstavený na starom kontinente.

Čínska spoločnosť Xiaomi vyvinula elektrický sedan.
Foto: youtube.com/@xiaomi

Spoločnosť Xiaomi sa v Európe preslávila svojimi smartfónmi. Je to však čínska spoločnosť s viacerými priemyselnými odvetviami. Vyrába totiž aj slúchadlá, meteorologické stanice alebo dokonca malé domáce spotrebiče. Teraz táto ázijská spoločnosť sníva o tom, že ovládne automobilový trh. A tak hodila rukavicu značkám Porsche a Tesla.

Xiaomi SU7 vyzerá ako kríženec Porsche, Tesly a BMW

Prvé podrobnosti o vozidle boli zverejnené v januári 2023. Odvtedy však čakáme na uvedenie sedanu mimo Číny. Automobil sa práve ukázal širokej verejnosti na starom kontinente. A to vďaka technologickému veľtrhu Mobile World Congress (MWC), ktorý prebieha v Barcelone.

Xiaomi SU7 je sedan s výrazne športovými tvarmi. Línie vozidla výrazne pripomínajú Porsche Taycan. Nájdu sa však aj takí, ktorí vidia podobnosť s Teslou Model S. Zaujímavo vyzerajú expanzívne predné svetlomety, spojler integrovaný do veka batožinového priestoru, zadný difúzor a kľučky dverí. Kľučky, ktoré pripomínajú tie, ktoré sa používajú na nových modeloch BMW. Na druhej strane kabíne dominuje obrovská obrazovka multimediálneho systému a minimalistický dizajn.

Xiaomi SU7 je dlhý takmer 5 metrov a má 5-miestnu kabínu. Batožinový priestor vozidla je podľa vyhlásenia výrobcu schopný pojať až 517 litrov. To je v tomto segmente dobrý výsledok.

Xiaomi SU7 bude rýchlejší ako Taycan Turbo a Tesla Model S

Čínsky sedan sa z nejakého dôvodu zameriava na segment Taycan a Model S. Ťaží totiž z elektrického pohonu. A tu niektoré fakty vyzerajú naozaj dobre. V najvyššej, štvorstupňovej verzii dokáže elektromotor „točiť“ až 27 200 otáčok za minútu. Tento výsledok je pre spaľovacie motory priamo nedosiahnuteľný. Vďaka tomu dokáže Xiaomi SU7 v tejto konfigurácii zrýchliť na 100 km/h za 2,78 sekundy. Maximálne dosiahne rýchlosť 265 km/h. To sú výsledky, ktoré dokazujú, že sú lepšie ako výsledky jeho konkurentov. Porsche Taycan Turbo dosiahne prvú stovku za 2,93 s a Tesla Model S za 3 s.

Xiaomi deklaruje, že automobil sa dostane na trh na starom kontinente v roku 2024.
Foto: youtube.com/@xiaomi

Aký dojazd bude mať Xiaomi SU7?

Pri elektromobile nemožno opomenúť otázku dojazdu. Základný variant sedanu Xiaomi prejde na jedno nabitie až 668 km. Má kapacitu batérie 73,6 kWh. V prípade SU7 Max už môžete počítať s 800 km. Tu však hovoríme o batérii CATL s kapacitou 101 kWh. Na tomto mieste si treba uvedomiť ešte jednu vec. Oba výpočty sú vykonané na základe čínskych noriem. Keď sa vozidlo podrobí homologizačným testom pre Európu, budú uvedené výsledky pre WLTP. To bude určite znamenať skromnejší dojazd.

Kedy sa Xiaomi SU7 dostane do Európy?

Xiaomi deklaruje, že automobil sa dostane na trh na starom kontinente v roku 2024. Oznámenie premiéry je sebavedomou prezentáciou v Barcelone. Hoci čínska spoločnosť nemá ľahkú úlohu. Najskôr totiž musí myslieť na distribučnú sieť. Na tento účel bude pravdepodobne hľadať miestnych obchodných partnerov, ktorí sa stanú dovozcami. Očakáva sa, že bližšie k dátumu uvedenia na trh spoločnosť Xiaomi oznámi európske ceny modelu SU7.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čínsky prielom. Táto batéria by mohla zmeniť elektromobily a ďalšie

Televízory, konzoly a teraz aj autá. Gigant oznamuje 3 modely


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov