Elektro, Novinky, Zaujímavosti,

Čínsky prielom. Táto batéria by mohla zmeniť elektromobily a ďalšie

22.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autodriveauto). Lacnejšia, dostupnejšia a bezpečnejšia – takáto batéria by bola obrovskou podporou pre ekologický prechod. Po vynáleze čínskych vedcov sme o krok bližšie. Ich prototyp...

22.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@autodriveauto).

Lacnejšia, dostupnejšia a bezpečnejšia – takáto batéria by bola obrovskou podporou pre ekologický prechod. Po vynáleze čínskych vedcov sme o krok bližšie. Ich prototyp batérie založený nie na (relatívne vzácnom) lítiu, ale na veľmi dostupnom vápniku, by mohol priniesť revolúciu v skladovaní energie.

Batéria
Čínsky prielom. Táto batéria by mohla zmeniť elektromobily a ďalšie.
Foto: youtube.com/@autodriveauto

Tím výskumníkov z Fudanskej univerzity vytvoril batériu, ktorá má byť „lacnejšou a bezpečnejšou“ alternatívou k dnes bežne používaným lítium-iónovým batériám, informuje South China Morning Post. Ich vápnikovo-kyslíková batéria sa úspešne nabila a vybíjala 700-krát pri izbovej teplote, čo je prvý takýto úspešný test tohto typu batérie.

Prečo by tento vynález mohol byť prelomový? Batérie s obsahom lítia sa dnes používajú vo veľkom rozsahu: od smartfónov až po elektromobily a skladovanie energie. Majú vysokú energetickú hustotu, t. j. dokážu „uskladniť“ veľké množstvo energie v pomere k svojej hmotnosti. Lítium potrebné na ich výrobu je však spojené s mnohými problémami.

Zásoby surovín sú rozhodujúce

Po prvé, jeho zásoby sú pomerne obmedzené, čo ovplyvňuje aj cenu suroviny. Po druhé, známe zdroje sú sústredené v niekoľkých krajinách. Čile, ktoré sa môže pochváliť najväčšími zásobami, má takmer desaťkrát viac lítia ako Spojené štáty, ktoré sú v tomto ohľade na piatom mieste. Okrem Austrálie a Číny má veľa lítia aj susedná Argentína. A to je všetko. Koncentrácia môže mať negatívny vplyv na ceny aj bezpečnosť dodávok (hoci v budúcnosti by to zmiernila dobre fungujúca recyklácia batérií). A napokon, ťažba lítia predstavuje veľkú záťaž pre životné prostredie, najmä pre vodné zdroje. Dopyt po lítiu v dôsledku prechodu na energetiku bude rýchlo rásť.

Svetové zásoby vápnika sú tisíckrát väčšie. Batérie založené na tejto surovine by boli lacnejšie a dostupnejšie. To by napríklad znížilo cenu elektromobilov – batéria tvorí až 40 % ceny elektromobilu, hoci sa predpokladá, že v budúcich rokoch ceny klesnú. Lacnejšie batérie by tiež pomohli uskladňovať energiu zo zdrojov závislých od počasia, ako sú veterné a solárne elektrárne, za nižšiu cenu.

Batéria
Batériu s elektrolytom, ktorý vyvinuli, možno pri izbovej teplote nabiť a vybiť 700-krát.
Foto: youtube.com/@autodriveauto

Technologický prielom

Ak môžu mať batérie na báze vápnika mnoho výhod, prečo nie sú bežné? Ich konštrukcia je spojená s mnohými technickými problémami. Vynález čínskych vedcov je dôležitý, pretože sa im podarilo vyriešiť jeden z nich.

Doteraz bolo ťažké stabilne a opakovane nabíjať a vybíjať batérie pri izbovej teplote. Problémom bolo nájsť vhodný elektrolyt, t. j. látku, ktorá umožňuje nabíjanie a vybíjanie batérií bez reakcie s vápnikom. Takéto reakcie rýchlo znižovali pracovnú kapacitu batérie.

Tímu z Fudanu sa tento problém podarilo vyriešiť. Batériu s elektrolytom, ktorý vyvinuli, možno pri izbovej teplote nabiť a vybiť 700-krát bez výraznejšej straty jej vlastností. Tento výsledok je porovnateľný s lítium-iónovými batériami používanými v súčasnosti.

Ďalšia práca ponúka šancu na jej rozšírenie

Navyše batéria, ktorú navrhli, môže byť flexibilná a ohýbať sa až o 180 stupňov. Výskumníci ju v rámci testu strojovo všili do látky. To ponúka potenciál na nové využitie, napríklad elektronické zariadenia ako súčasť oblečenia.

Batéria z Fudanu je zatiaľ prototypom, ktorý má svoje obmedzenia a nie je pripravený na komerčné využitie. Podľa výskumníkov však ďalšia práca ponúka šancu na jej rozšírenie.

Ľudia, ktorí vlastnia auto, už možno počuli o vápnikových batériách – pretože vápnikové batérie nájdete v predajniach automobilov. To však nie je to isté ako batérie, na ktorých pracujú čínski vedci. Tie, ktoré sú dnes dostupné v obchodoch, sú v podstate štandardné olovené batérie, ktoré majú malý prídavok vápnika. V novom type batérie nie je vápnik prídavkom na zlepšenie funkcie, ale „srdcom“ batérie, t. j. nosičom náboja.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čínsky experiment. Autá dodali 2 megawatty elektrickej energie

Elon Musk opäť znižuje ceny Tesly. Tentoraz má však akcia „háčik“


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nový Tesla Cybertruck sa pokazil po 50 kilometroch. Poskytovateľ servisu odmietol uznať záruku

16.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@KLCars-kklm95). Úplne nové vozidlo Tesla Cybertruck sa pokazilo už po 50 kilometroch. Servisné oddelenie spočiatku odmietlo uznať záruku s tým,…

Najkrajšie hybridné SUV je teraz za dobrú cenu. Je to skvelá alternatíva k modelu Toyota

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SDADanCars). Medzi modelmi SUV dostupnými na trhu dominuje model od Toyoty. Nie je však tajomstvom, že hybridný model CH-R má…

Volkswagen priznal, že elektrické vozidlá sú príliš drahé. Šéfove slová vyvolali vlnu zdesenia

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@volkswagen). Nie je to žiadny objav Ameriky, pretože my ako zákazníci sme si toho vedomí už dlho. Určite je to…

Mercedes si uvedomil svoju chybu. CLE 63 pravdepodobne dostane vidlicovú jednotku

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carnewz). Po imidžovom nešťastí s dvojlitrovým motorom M139l v modeli C63 sa Mercedes vracia k jasnej a veľkoobjemovej strane výkonu.…

Audi A3 je atraktívnejšie. Najmä vo verzii S3, ktorá dokáže oveľa viac

15.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Audiautomotive). Audi A3 generácie 8Y, ktoré je na trhu od roku 2020, prešlo faceliftom. Kompaktný automobil nadobudol športovejší charakter, má…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov