Novinky, Zaujímavosti,

Red Bull pripravuje hypercar. Skutočné monštrum s výkonom auta F1

24.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@redbullracing). RB17 bude mať oveľa odvážnejší dizajn, ako sa uvádzalo v pôvodných správach. Adrian Newey, ktorý je zodpovedný za tento hypercar, odhalil niektoré z neuveriteľných...

24.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@redbullracing).

RB17 bude mať oveľa odvážnejší dizajn, ako sa uvádzalo v pôvodných správach. Adrian Newey, ktorý je zodpovedný za tento hypercar, odhalil niektoré z neuveriteľných vlastností, ktorými sa bude dizajn rakúskeho giganta pýšiť.

Redbull logo
Red Bull pripravuje hypercar. Skutočné monštrum s výkonom auta F1.
Foto: youtube.com/@redbullracing

RB17 je jedinečný projekt spoločnosti Red Bull, ktorý bol prvýkrát ohlásený v roku 2022. Teoreticky by sa tak malo volať vozidlo F1 tímu Red Bull Racing v roku 2021. Odklad zavedenia technickej revolúcie kvôli pandémii COVID-19 však znamenal, že existujúce predpisy sa o rok predĺžili. Výsledkom teda nebol model RB17, ale RB16B. Teraz však Rakúšania túto medzeru vypĺňajú.

Informácie o hyperautomobile, ktorý mal byť vyvíjaný pod dohľadom inžinierov s dlhoročnými skúsenosťami v F1, boli doteraz reziduálne – až doteraz.

RedBull
Adrian Newey – legendárny inžinier v spoločnosti Red Bull.
Foto: youtube.com/@redbullracing

Adrian Newey – legendárny inžinier, ktorý v Red Bulle pôsobí od roku 2006 – hovoril o podrobnostiach vyvíjaného projektu v podcaste Talking Bull. Je mužom, ktorý stojí za niektorými z najväčších úspechov tímu a v minulosti spolupracoval s legendárnymi tímami formuly 1, ako sú McLaren a Williams.

Newey mal ako šéfkonštruktér obrovský vplyv na vývoj RB17 a nikto by o hyperautomobile rakúskeho giganta nedokázal hovoriť tak dobre ako on. A rozhodne je o čom hovoriť. Zaujímavé to totiž začína byť už pri samotnej pohonnej jednotke.

Pôjde o prirodzene nasávaný desaťvalec V10, ktorý bude točiť až 15 000 otáčok za minútu a vygeneruje až 1 000 koní. Podporovať ho bude elektrická jednotka, ktorá ponúkne ďalších 200 koní. Je to veľa? Určite áno, ak porovnáme výkon s pohotovostnou hmotnosťou, ktorá má byť menej ako 900 kg! A to aj napriek tomu, že RB17 ponúkne dve sedadlá.

Ľahký, výkonný a rýchly ako auto F1. Hypercar Red Bullu bude odporovať zdravému rozumu

Aerodynamika má byť neuveriteľne výkonná – práve v tomto aspekte je Newey skutočným čarodejníkom. Aktívne odpruženie alebo nafukovací difúzor sú jedna vec, ale na to, aby ste pri rýchlosti okolo 240 km/h dokázali vygenerovať prítlak 1 700 kg, treba oveľa viac. Navyše, už pri rýchlosti 193 km/h sa má prítlak rovnať hmotnosti vozidla.

Redbull
Aerodynamika má byť neuveriteľne výkonná, práve v tomto aspekte je Newey skutočným čarodejníkom.
Foto: youtube.com/@redbullracing

Obrovský výkon, nízka hmotnosť, skvelý aerodynamický dizajn – niet divu, že podľa interných simulácií a ubezpečení Adriana Neweyho má RB17 dosahovať podobné časy na kolo ako vozidlá formuly 1. Áno, to znie naozaj dobre.

Vozidlo sa vyrobí len v 50 kusoch, z ktorých jeden si už zadovážil sám Newey. Prvá statická ukážka sa očakáva v lete 2024, zatiaľ čo testovanie na okruhu už v roku 2025. RB17 sa teda začne predávať najskôr v roku 2026. Cena? 5 miliónov libier, teda približne 5,8 miliónov eur.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Rýchlostné radary v Taliansku miznú z ciest. Páchatelia vytvárajú vlastné hnutie, služby „pracujú na všetkých frontoch“

Kia má v Európe nového šéfa. Je to profesionál s bohatými skúsenosťami


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov