Novinky, Pravidlá, Zaujímavosti,

Inteligentné bezpečnostné pásy od Nemcov. Vyhodnotia vašu hmotnosť a vek

12.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot). Dnešné vozidlá sú vybavené čoraz väčším počtom pokročilých bezpečnostných systémov. Zároveň sa však vyvíja technológia základného bezpečnostného prvku v našich autách, bezpečnostného pásu. Nemecká...

12.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot).

Dnešné vozidlá sú vybavené čoraz väčším počtom pokročilých bezpečnostných systémov. Zároveň sa však vyvíja technológia základného bezpečnostného prvku v našich autách, bezpečnostného pásu. Nemecká spoločnosť predstavila návrh inteligentných bezpečnostných pásov, ktoré budú zohľadňovať faktory, ako je hmotnosť a vek používateľa.

Nemecká spoločnosť predstavila návrh inteligentných bezpečnostných pásov
Foto: shutterstock.com/Pixel-Shot

Autá sú čoraz bezpečnejšie. Dnešné modely sú vybavené celým radom rôznych riešení, ktoré majú zabrániť možným dopravným nehodám, a ak k nim dôjde, obmedziť ich následky. Medzi systémy, ktoré dnes môžeme nájsť, patrí napríklad snímač mŕtveho uhla alebo systém rozpoznávania únavy vodiča, ale zoznam výbavy, aj povinnej, je oveľa dlhší.

Nemci vyvinuli inteligentné bezpečnostné pásy

Inžinieri však pracujú aj na vývoji takých prozaických vecí, ako sú bezpečnostné pásy. Na obmedzenie následkov nehody ich už vybavujú dvojstupňovým obmedzovačom zaťaženia (SLL). Nemecká spoločnosť ZF, známa výrobou rôznych komponentov pre automobily, však zašla o krok ďalej a vyvinula pokročilejšie riešenie, zatiaľ len koncept. Pásy sú vybavené napínačom s viacstupňovým prepinateľným obmedzovačom zaťaženia (MSLL). Výrobca uvádza, že mechanizmus má viacstupňovú konštrukciu a dokáže „ďalej meniť zadržiavacie sily v priebehu nárazu“, čím upravuje reakciu podľa hmotnosti cestujúcich.

Inteligentné pásy budú využívať senzory a kamery vozidla

Systém inteligentných pásov bude spolupracovať s rôznymi systémami, ktoré budú analyzovať cestujúcich vo vozidle. Bude využívať kamery vo vozidle, aby zistil napríklad to, či je vodič zaneprázdnený obsluhou informačno-zábavného systému alebo či otáča hlavu smerom k cestujúcim vzadu.
Informácie do systému budú poskytovať aj samotné bezpečnostné pásy. Senzory v nich budú analyzovať obvod tela, ako aj výšku a hmotnosť človeka. Okrem toho sa systém prepojí so snímačmi na vonkajšej strane bezpečnostných systémov – od kamier až po radar.
Pomocou nich bude môcť napríklad „zistiť“, z ktorého smeru prichádza náraz, a rozhodnúť, akú silu použiť v závislosti od toho, aký veľký je náraz. Podľa spoločnosti bude systém vďaka rôznym typom zozbieraných informácií schopný lepšie reagovať na konkrétnu osobu s prihliadnutím na jej vek. Očakáva sa, že z toho budú profitovať napríklad starší ľudia, ktorých kosti sú citlivejšie.

Informácie do systému budú poskytovať aj samotné bezpečnostné pásy.
Foto: shutterstock.com/hodim

Ako správne používať bezpečnostné pásy

Je ťažké povedať, kedy sa tento typ riešenia dostane do sériovej výroby. Dá sa však predpokladať, že keď sa tak stane, bude najprv ponúkané vo vozidlách prémiového segmentu. Môže ešte nejaký čas trvať, kým sa dostane do všetkých automobilov na trhu.
Preto by sme namiesto čakania na technologické inovácie mali vhodne využívať tie bezpečnostné prvky, ktoré máme v súčasnosti k dispozícii. Žiaľ, nie je málo vodičov, ktorí jazdia bez zapnutých bezpečnostných pásov. A mnohí z nich ich síce používajú, ale nesprávne. Je dôležité uvedomiť si, že v prípade možnej nehody nemusia nesprávne použité bezpečnostné pásy fungovať najúčinnejšie.
Bezpečnostné pásy by mali ležať rovno na tele, čo znamená, že sa nesmú obtáčať, pretože v takom prípade hrozí, že v prípade nárazu nebudú správne fungovať. Okrem toho by sme mali pamätať na to, že ak máme na sebe hrubú zimnú bundu, musíme ju rozopnúť, aby sa pás mohol správne zapnúť.
Ak sa chystáme na dlhšiu cestu, najlepším riešením je jej odstránenie. Vodiči si tiež musia uvedomiť, že pôsobenie bezpečnostného pásu nestačí na ochranu krčnej chrbtice pred zranením. Preto by sme si mali nastaviť opierky hlavy a uistiť sa, že je zapnutý airbag, skôr ako začneme jazdiť.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Plastový nit na bezpečnostnom páse. Vedeli ste, že má špecifickú funkciu pre vodiča?

Vodič Cybertrucka sa „rozbehol“. Šoféroval s okuliarmi VR od spoločnosti Apple. Internet hromží


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Drobné poškodenie a elektomobil na zošrotovanie. Majiteľ je rozzúrený

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@consumerreports). Okolo začínajúceho podniku s tendenciou na bankrot, ktorý vzkriesil značku Fisker, sa objavuje čoraz viac absurdných situácií. Jeden zákazník…

Clá na čínske autá. Objavujú sa prvé potýčky medzi inšpektormi EK a čínskymi gigantmi

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fi5news) Európska komisia už od októbra vyšetruje, či čínske automobilky spravodlivo využívajú štátne dotácie. Úradníci EÚ, ktorí v súčasnosti kontrolujú…

Vodiči si Waze obľúbili. Teraz má aplikácia problém. Chcú z nej odstrániť niektoré trasy

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@HowToDoItTech). Vodiči milujú Waze. Obyvatelia malých miest naopak túto aplikáciu nenávidia. Pretože riadi dopravu v malých mestách. Preto žiadajú vymazanie…

Hydrokinetická spojka – čo to je, ako funguje a ako zistíte, že je pokazená?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Lesics). V automobiloch sa používajú rôzne typy spojok. Jej výber je prispôsobený konštrukcii motora a konštrukcii prevodovky. Automatické prevodovky sú…

Aké slnečné okuliare si vybrať do auta a ako ich používať?

7.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NewsGuy360). Nie je žiadnym tajomstvom, že odborníci odporúčajú chrániť oči pred slnečným žiarením. Slnečné okuliare chránia pred vážnymi očnými ochoreniami…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov