Tipy, Zaujímavosti,

Pred takmer každou jazdou zapnem toto tlačidlo. Mor slovenských ciest sa skončil

7.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Sergey Rudavin). Tlačidlo alebo jazýček na zrkadle sa práve teraz stáva užitočným. Pomáha bojovať proti jednej z metiel slovenských ciest – vzájomnému oslepovaniu. Vzájomné oslepovanie...

7.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Sergey Rudavin).

Tlačidlo alebo jazýček na zrkadle sa práve teraz stáva užitočným. Pomáha bojovať proti jednej z metiel slovenských ciest – vzájomnému oslepovaniu.

Na mnohých modeloch nájdete napríklad takéto tlačidlo. Zvyčajne sa aktivuje automaticky, ale ak sa tak nestane, oplatí sa ho zapnúť.
Foto: shutterstock.com/Sergey Rudavin

Vzájomné oslepovanie vodičov je jedným z najväčších problémov na slovenských cestách. Inštitút automobilovej dopravy kedysi uskutočnil veľmi zaujímavú štúdiu, v ktorej sa zistilo, že až 98 % vodičov sa sťažuje na oslepovanie inými autami. Navyše, v tom istom prieskume sa viac ako 40 percent opýtaných domnievalo, že osvetlenie v ich autách je príliš slabé. Problémy so svetlometmi v našich autách sa prejavujú aj pri technických prehliadkach. Štyri z desiatich najčastejších dôvodov negatívneho výsledku technickej kontroly sa týkajú svetiel.

Ako sa vyhnúť oslneniu na ceste?

Problém sa zväčšuje na jeseň a v zime, keď sa dni skracujú natoľko, že väčšina z nás jazdí vlastne stále za tmy. Začíname dochádzať do práce skôr, ako slnko nadobro osvetlí krajinu (ak vôbec…), a domov sa vraciame až po zotmení. K tomu sa pridáva nepriaznivé počasie. Často husto prší, prší so snehom, niekedy len sneží a na čelné sklo sa dostáva blato od kolies iných áut. V takýchto podmienkach sú nesprávne nastavené svetlá iných áut ešte väčšou nepríjemnosťou.

Výrobcovia automobilov už dlho dolaďujú spätné zrkadlá. Na mnohých modeloch nájdete napríklad takéto tlačidlo. Zvyčajne sa aktivuje automaticky, ale ak sa tak nestane, oplatí sa ho zapnúť. Potom by sa malo mierne rozsvietiť na zeleno. Ide o elektronicky riadené fotochromatické zrkadlo. V skratke? Zrkadlo sa stlmí a reaguje na príliš silné svetlo, ktoré by mohlo oslepiť vodiča.

Snímač, ktorý testuje intenzitu svetla mimo vozidla, nie je jediným snímačom, ktorým je elektronické spätné zrkadlo vybavené. Nachádza sa tu aj snímač, ktorý kontroluje efekt oslnenia – aktivuje sa po zotmení a práve pod vplyvom údajov, ktoré z neho vychádzajú, sa povrch zrkadla stlmí. Funkcia automatického stmievania je kľúčová počas súčasných podmienok. Nielenže zvýši komfort jazdy, ale samozrejme ovplyvní aj bezpečnosť jazdy. Mnohé nové automobily majú aj zrkadlo s automatickým stmievaním bez tlačidla. A ako to zvládate v staršom aute?

Ekvivalentom tlačidla v nich je spínač, ktorý sa zvyčajne nazýva jazýček.
Foto: pexels.com/Adrien Olichon

Staršie autá tiež dokážu oslniť

Na slovenských cestách stále jazdí veľa áut, ktoré boli navrhnuté už dávno. Ekvivalentom tlačidla v nich je spínač, ktorý sa zvyčajne nazýva jazýček. Ak ho použijete, zrkadlo jemne zmení svoju polohu a začne pracovať v tzv. nočnom režime. Tvary sa stanú o niečo menej výrazné, ale zrkadlo nie je také citlivé na svetlá iných vozidiel. Vodič nie je oslňovaný svetlami vozidiel prichádzajúcich zozadu, prípadne svetelnými odrazmi.

Musíte to urobiť manuálne a nezabudnúť potom nastaviť zrkadlo do štandardnej polohy. Je to jednoduché, ale účinné riešenie, ktoré sa oplatí používať. Ako inak bojujete proti oslepeným vodičom? Samozrejme, pokutami.

  • V blokovom konaní:
    • Za nesprávne použitie stretávacích a diaľkových svetiel môže policajt uložiť pokutu do 50 €.
    • Za nesprávne použitie hmlových svetiel môže policajt uložiť pokutu do 30 €.
    • Za jazdu bez zapnutých svetiel v zníženej viditeľnosti môže policajt uložiť pokutu do 60 €.
  • V rozkaznom konaní:
    • Za opakované porušenie predpisov o používaní svetiel môže okresný úrad uložiť pokutu do 300 €.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Toto tlačidlo všetko zmení. Nie každý ho používa

Ako správne nahustím pneumatiky svojho vozidla? Jedna vec je kľúčová


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

TOP 3 najlacnejšie nové SUV s automatickou prevodovkou. Cenovo dostupné, ľahko ovládateľné autá

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Na trhu v súčasnosti dominujú vozidlá SUV a zákazníci neustále hľadajú tie najlepšie ponuky. Vybrali sme pre vás tri…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov