Tipy,

Pred naštartovaním vozidla počas mrazivého počasia nezabudnite vypnúť túto funkciu

31.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Best Auto Photo). Celý súbor elektroniky a senzorov v aute určite spríjemňuje a uľahčuje každodennú prevádzku. Nemožno im však slepo dôverovať, pretože niekedy môžu urobiť...

31.1.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Best Auto Photo).

Celý súbor elektroniky a senzorov v aute určite spríjemňuje a uľahčuje každodennú prevádzku. Nemožno im však slepo dôverovať, pretože niekedy môžu urobiť niečo neočakávané, čo vedie k poškodeniu niektorej súčasti vozidla. Na to je potrebné pamätať najmä počas chladného počasia.

V zime, najmä počas sťažených podmienok, je často lepšie stierače ovládať ručne. V zime vypnite automat/dažďový senzor.
Foto: shutterstock.com/Best Auto Photo

Senzor dažďa v zime nefunguje vždy dobre

Jednou z elektronických vymožeností, ktoré môžeme nájsť aj v 20 rokov starých autách, je dažďový senzor. Toto jednoduché riešenie sníma povrch čelného skla a rozpozná, keď naň dopadnú kvapky, čím aktivuje stierače. Citlivosť tohto snímača je zvyčajne možné nastaviť, takže jeho činnosť môžete zvyčajne celkom dobre prispôsobiť prevládajúcim podmienkam.

Horšie je to v zime, keď ho niekedy môže aktivovať aj zvyšok ľadu na čelnom skle alebo niekoľko snehových vločiek. Stáva sa tiež, že keď je čelné sklo znečistené kašou z roztopeného snehu, ktorú vyhadzujú kolesá iných vozidiel, stierače sa aktivujú príliš skoro, len rozmazávajú nečistoty a zhoršujú viditeľnosť. V zime, najmä počas sťažených podmienok, je často lepšie stierače ovládať ručne.

Snímač dažďa môže dokonca zničiť stierače čelného skla

Senzor dažďa v zime môže spôsobiť aj vážne problémy. No často sa stáva, že keď čelné sklo zamrzne, stierače na ňom primrznú. Aj keď čelné sklo očistíte od ľadu, po naštartovaní vozidla môže snímač zistiť, že nie je dokonale čisté, a pokúsi sa spustiť stierače. Vtedy existuje niekoľko scenárov.

V tom optimistickom ľad povolí a stierače vykonajú celý cyklus. Existuje však riziko, že sa na nich objavia úlomky ľadu, ktoré môžu poškriabať čelné sklo. Horšie je, ak zamrznú naozaj silno. Môžu prehrať boj s ľadom, čo nie je veľmi dobré pre ich motory a držiaky, na ktorých budú pracovať. V nových autách sa dá poškodeniu zabrániť špeciálnou „spojkou“ v motore, ktorá, ak zaznamená odpor, odpojí „pohon“ stieračov. V starších autách môže dôjsť aj k poškodeniu polygónu, na ktorom je stierač namontovaný, čo sa môže ukázať ako pomerne drahý problém.

ak vieme, že ráno bude mráz, je ohnúť ramená stieračov tak, aby sa nedotýkali skla. Na niektorých vozidlách si to však vyžaduje nepríjemné prepnutie stieračov do servisného režimu.
Foto: shutterstock.com/Viktoria UA

Na druhej strane, ak sa stierače začnú pohybovať, môže dôjsť k roztrhnutiu alebo pretrhnutiu gumových stieračov – časť gumy zostane prichytená k sklu. Poškodené lišty prestanú účinne zbierať vodu z čelného skla a zanechajú na ňom šmuhy a fľaky. Potom zostáva už len vymeniť stierače, čo sa môže ukázať ako pomerne veľký problém, najmä ak práve sneží.

Ako môžeme zabrániť poškodeniu stieračov v zime?

V prvom rade by sme mali vždy pred opustením vozidla nechať stierače úplne vypnuté, aby sa neskôr náhodne nespustil dažďový senzor. Na druhej strane, pri škrabaní zamrznutého čelného skla je dobré stierače jemne oddeliť od čelného skla a očistiť ich rukou (ľad sa rozdrobí), a ak sa nechcú oddeliť od čelného skla, môžeme použiť aj škrabku a pokúsiť sa ľad z okolia stieračov jemne odstrániť.

Ďalšou metódou, ak vieme, že ráno bude mráz, je ohnúť ramená stieračov tak, aby sa nedotýkali skla. Na niektorých vozidlách si to však vyžaduje nepríjemné prepnutie stieračov do servisného režimu. V opačnom prípade môžeme ramenami poškriabať okraj kapoty auta a stierače sa aj tak „neotvoria“.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Výzva mechanikov ľuďom, ktorí odstraňujú sneh z áut so zapnutým motorom: „Stop“

V chladnom počasí je zrejme potrebné otočiť kľúčikom do polovice. Robí tento trik niečo?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov