Elektro, Tipy, Zaujímavosti,

Nemeckí výrobcovia kritizujú clá na autá z Číny. Európe vôbec nepomôžu

17.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UON-News-EV). Cieľom rozhodnutia zaviesť vysoké clá na elektromobily dovážané do Európy z Číny je chrániť náš trh a tunajších výrobcov pred nekalou konkurenciou. Paradoxne sa...

17.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UON-News-EV).

Cieľom rozhodnutia zaviesť vysoké clá na elektromobily dovážané do Európy z Číny je chrániť náš trh a tunajších výrobcov pred nekalou konkurenciou. Paradoxne sa však samotní výrobcovia domnievajú, že nové clá im len uškodia.

Nemeckí výrobcovia kritizujú clá na autá z Číny. Európe vôbec nepomôžu.
Foto: youtube.com/@UON-News-EV

Nové clá na elektromobily z Číny

Európska komisia včera 12. júna rozhodla o zavedení ciel na elektromobily dovážané zČíny. Ide o výsledok niekoľkomesačných diskusií a vyšetrovania, do akej miery sú výrobcovia z Číny spravodliví v prístupe ku konkurencii. Už dlho sa hovorí, že mimoriadne nízke ceny čínskych automobilov sú výsledkom dotácií čínskej vlády, ktorá chce dobyť európsky trh.

S cieľom chrániť tento trh a domácich výrobcov zavedie Európska únia od 4. júla clá v rozsahu od 17,4 % do 38,1 % v závislosti od ochoty príslušného výrobcu spolupracovať v prebiehajúcom vyšetrovaní nekalej hospodárskej súťaže. Pridajú sa k už platnému 10-percentnému clu a budú sa počítať spätne k 7. marcu – od tohto dátumu sa vedie register všetkých automobilov prichádzajúcich z Číny a čakalo sa len na konečné rozhodnutie Európskej komisie.

Nemeckí výrobcovia kritizujú nové clá

Asi nie je prekvapujúce, že proti zavedeniu ciel na elektromobily z Číny sa postavili nemeckí výrobcovia, ktorých majú nové nariadenia chrániť. Je to preto, že pre nich je ríša stredu obrovským trhom, ktorý predstavuje veľkú časť predaja. Klesajúci záujem o ich modely v Európe sa im zdá menej hrozivý ako pokles predaja v Číne v dôsledku možných odvetných opatrení tamojších orgánov.

Nie je prekvapujúce, že teraz vyjadrili svoju nespokojnosť s rozhodnutím Európskej komisie. Podľa šéfa BMW Olivera Zipseho nové clá poškodia Európu a európske spoločnosti:

Protekcionizmus hrozí vytvorením špirály – clá vedú k novým clám, ktoré zasa vedú k izolácii namiesto spolupráce. (…) Z pohľadu BMW ochranné opatrenia, ako je zavedenie nových ciel, nezlepšujú konkurencieschopnosť na svetových trhoch.

V podobnom duchu sa vyjadril aj Ola Kallenius, výkonný riaditeľ spoločnosti Mercedes:

Nepotrebujeme zvyšovať prekážky obchodu. Mali by sme pracovať na odstránení týchto prekážok v duchu smerovania Svetovej obchodnej organizácie.

Na druhej strane zástupcovia Volkswagenu tvrdia, že nové clá nedosiahnu cieľ zvýšiť konkurencieschopnosť európskeho automobilového priemyslu.

Načasovanie rozhodnutia Európskej komisie (o nových tarifách – pozn. red.) je spôsobené súčasným poklesom záujmu o elektromobily v Nemecku a Európe. Negatívne účinky tohto rozhodnutia prevažujú nad jeho možným pozitívnym vplyvom na európsky a najmä nemecký automobilový priemysel.

Hildegard Müllerová – prezidentka VDA, nemeckého združenia automobilového priemyslu – zaujala v oficiálnom vyhlásení rovnaký postoj k tejto otázke.

Clá vedú k novým clám, ktoré zasa vedú k izolácii namiesto spolupráce.
Foto: youtube.com/@CNBC

Reakcia Číny na nové clá na autá

Je zaujímavé, že rozhodnutie zaviesť clá na elektromobily z Číny prijali hlavné zainteresované strany oveľa pokojnejšie. Ako vysvetlil Cui Dongshu, generálny tajomník Čínskeho združenia osobných automobilov, zavedenie ciel Európskou úniou očakávali, rovnako ako očakávali, že priemerná sadzba sa bude pohybovať okolo 20 %.

Okrem toho upozorňujú, že clá sa nevzťahujú konkrétne na čínske značky, ale na všetky elektromobily vyrobené v Číne. BYD teda vyrába svoje autá v Maďarsku a Chery má v úmysle začať výrobu ešte tento rok v Barcelone. Je tiež známe, že Geely, technologický partner Izery, bude chcieť využiť voľnú kapacitu plánovanej poľskej továrne na výrobu vlastných automobilov.

Na druhej strane clá zasiahnu aj značky, ktoré nepochádzajú z Číny, ale vyrábajú tam svoje autá. Medzi ne patria Tesla, Dacia, BMW a Volvo, hoci posledná menovaná značka ešte pred oznámením rozhodnutia o nových clách oznámila, že presúva výrobu modelov EX30 a EX90 z Číny do Belgicka.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Spoločnosť BYD v Európe zarába na jednom aute tisíce eur. Aké vysoké by mali byť nové clá?

Európska komisia uvalí na elektromobily vyrobené v Číne clo až do výšky 38 %


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Corvette s výkonom viac ako 1 200 koní sa predstavuje v predpremiére

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TopGear). Na našom renderingu ožíva Zora, najsenzačnejšia Corvette všetkých čias, s hybridným pohonom založeným na motore 5,5 V8 modelu ZR1.…

4 veci, vďaka ktorým hypercar Ferrari F80 zrýchli z 0 na 100 za 2,15 sekundy

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Ferrari). Nový hypercar Ferrari F80 vyvoláva diskusie o novom dizajnovom jazyku a o tom, či bude vhodným nástupcom modelu LaFerrari…

Spoločnosť BYD zaujala schopnosťami svojho nového oceľového dela. Otriasa Seal 06 GT trhom?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BYDFAN). Spoločnosť BYD sa na európskom trhu preslávila tým, že svojimi technológiami a výkonom vozidiel zo svojho sortimentu zahanbila aj…

Zamrznuté okno ráno a meškáte do práce. Čo teraz?

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@smartfoxofficial). Zamrznuté okno ráno je jedna z najnepríjemnejších situácií na jeseň a v zime. Vy sa ponáhľate a teraz toto.…

Porsche 911 GT3 (2025) odhalené: Prvý facelift bez prídavného výkonu

21.10.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Napriek tomu je na motore veľa noviniek, po prvý raz aj balík Weissach, nové super sedadlo a výrazné zvýšenie…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov