Motorky, Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Počet nehôd s účasťou motocyklistov sa zvyšuje a prečo je to tak

10.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@viralhog). Médiá a policajti bijú na poplach, že túto jar došlo k väčšiemu počtu nehôd s účasťou motocyklistov ako v predchádzajúcich rokoch. Všetci sa pýtajú,...

10.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@viralhog).

Médiá a policajti bijú na poplach, že túto jar došlo k väčšiemu počtu nehôd s účasťou motocyklistov ako v predchádzajúcich rokoch. Všetci sa pýtajú, prečo sa to deje. Odpoveď na túto otázku máme priamo pred nosom.

Počet nehôd s účasťou motocyklistov sa zvyšuje a prečo je to tak.
Foto: youtube.com/@viralhog

Polícia a novinári bijú na poplach. Štatistiky za prvých päť mesiacov ukazujú, že v roku 2024 sa zatiaľ stalo viac nehôd ako v rovnakom období minulého roka a pravdepodobne viac ako kedykoľvek predtým. Polícia uvádza, že od začiatku januára do 27. mája došlo k 3575 nehodám a 224 zrážkam s účasťou motocyklistov. Dopravná polícia preto apeluje na motocyklistov, aby boli opatrní, a na sociálnych sieťach realizuje vzdelávacie kampane, ktoré majú odradiť od riskantnej jazdy. V komentároch pod článkami na túto tému väčšina ľudí obviňuje vodičov motocyklov.

Motocyklisti sa čoraz častejšie stávajú obeťami nehôd a ich počet na cestách sa zvyšuje

Vysvetlenie tejto situácie je napriek všetkému jednoduché. Údaje o predaji nových motocyklov na Slovensku naznačujú, že tento trh pravidelne rastie, čo je fenomén európskeho rozsahu. Už nejaký čas Slováci každoročne kupujú čoraz viac skútrov a motocyklov. To znamená, že sa zvyšuje aj počet ich používateľov na cestách krajiny, a keďže je to tak, štatisticky musí byť viac nehôd. To je hlavný dôvod, ku ktorému sa pridáva niekoľko ďalších faktorov.

Tohtoročná zima bola mierna a jar začala skoro a intenzívne. Preto už v apríli a máji sadlo na motocykle viac ľudí ako v predchádzajúcich sezónach. To je vidieť a počuť na slovenských uliciach. A keďže sa sezóna opäť neformálne začala skôr, počet nehôd sa, žiaľ, musel zvýšiť. Na začiatku každého roka je to najhoršie, pretože motocyklistom chýba prax v jazde a vodičom áut dlho trvá, kým si uvedomia, že okrem nich sú na cestách aj zraniteľní účastníci cestnej premávky a bolo by vhodné dávať na nich pozor. Mimochodom, počet všetkých nehôd sa tento rok zvýšil takmer o 2 %, takže ide o všeobecný trend, ktorý sa netýka len vodičov motocyklov vozidiel.

Za väčšinu nehôd s účasťou motocyklistov sú zodpovední motocyklisti…. autá

Podrobné štatistiky o dopravných nehodách s účasťou motocyklistov ukazujú, že približne dve tretiny takýchto nehôd nezavinili. Z toho jasne vyplýva, že za väčšinu nebezpečných situácií sú zodpovední tí, ktorí sa na motocyklistov sťažujú: vodiči áut. Samozrejme, je pravda, že mnohí motocyklisti nerešpektujú pravidlá a najmä prekračujú povolenú rýchlosť. Okrem toho väčšina z nich nevenuje čas zlepšovaniu svojich vodičských zručností počas školení, takže jazdia menej technicky. Ale aj napriek tomu sú podľa údajov, ktoré má k dispozícii polícia, oveľa menej vinní sú motocyklisti ako ostatní účastníci cestnej premávky.

Za väčšinu nebezpečných situácií sú zodpovední vodiči áut, ktorí sa nepozerajú do zrkadiel, ale na svoje mobilné telefóny.
Foto: youtube.com/@PowerNationTV

Preto sa oplatí premýšľať, než o nich napíšete nelichotivý komentár. Sú to vodiči áut, ktorí im v premávke nenechávajú miesto, ktorí sa nepozerajú do zrkadiel, ale na svoje mobilné telefóny, a ktorí robia náhle, často nezákonné manévre bez rozmyslu. Takíto ľudia by v talianskej premávke neprežili ani týždeň, pretože by príliš rýchlo prišli o vodičský preukaz alebo by išli do väzenia.

Škoda, že obeťami ich nepremyslenosti sú často samotní motocyklisti. Nejde len o to, že „milujú jazdu na dvoch kolesách“, ako s obľubou píšu médiá. Často je to jednoducho praktická voľba. Na motocykloch sa ľahšie jazdí v meste, nezvyšujú sa dopravné zápchy, sú lacnejšie a ľahšie sa parkuje. Okrem toho sa na Slovensku mení klíma, ktorá je k vodičom motoriek a skútrov priateľskejšia. Preto ich bude na našich cestách z roka na rok viac a viac. Je načase začať si na to zvykať a starať sa o ich bezpečnosť efektívnejšie ako doteraz.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Motocyklista nemal šancu. Táto kampaň je pôsobivá

GWM Souo S2000GL je čínske Gold Wing s osemvalcovým motorom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov