Elektro, Novinky, Tipy, Zaujímavosti,

Číňania ma prekvapili. Arcfox Kaola je najnápaditejšie auto, aké sme za dlhý čas videli

10.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoSpectre). Prívetivý minivan v sebe skrýva množstvo zaujímavých riešení, ktoré v európskych modeloch nájdete len ťažko. Super auto pre rodiny s deťmi. Nepočuli ste o...

10.6.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoSpectre).

Prívetivý minivan v sebe skrýva množstvo zaujímavých riešení, ktoré v európskych modeloch nájdete len ťažko. Super auto pre rodiny s deťmi.

Číňania ma prekvapili. Arcfox Kaola je najnápaditejšie auto, aké sme za dlhý čas videli.
Foto: youtube.com/@AutoSpectre

Nepočuli ste o spoločnosti Arcfox? Je to jedna zo značiek čínskeho konglomerátu BAIC, ktorý je už prítomný v Európe a má skutočne silné plány. V Európe bude ponúkať vozidlá značky Beijing, terénna divízia BJ a tiež Arcfoxy. Ide o stopercentne elektrickú značku. Mali sme možnosť vidieť celý sortiment nového výrobcu zblízka. Pokiaľ vieme prídu tri modely: SUV, pôsobivý výkonný a výkonný liftback a šikovný minivan. Posledný menovaný nás zaujal na dlhšie.

Číňania prišli s novým segmentom pre Kaoli

Či Číňania uspejú v Európe, sa ešte len uvidí. Urobili už niekoľko veľkolepých omylov, ale teraz sme svedkami skutočnej expanzie, do ktorej vstupujú najväčší hráči z ríše stredu. S dynamikou a zaujímavo prispôsobenou ponukou. BAIC je dobrým príkladom. V Európe nadviazal spoluprácu so zavedenou sieťou predajcov a ich ponuka sa už neobmedzuje len na elektriku, ako to bolo v prípade výrobcov, ktorí sa v posledných rokoch popálili. Číňania idú doširoka a chcú zasiahnuť viaceré segmenty.

Elektrický Arcfox Kaola výrobca nenazýva minivanom ani dodávkou a prišiel preň s úplne novým segmentom. Je ním. Smart Parenting Vehicle, skrátene SPV. Celé auto je vymyslené tak, aby čo najlepšie fungovalo ako auto pre rodičov, ktorí veľa jazdia so svojím malým dieťaťom. Konštruktéri prišli s mnohými zaujímavými nápadmi. Musíme sa priznať, že práve Kaola nás z celej ponuky výrobcu zaujala najdlhšie. Už dávno sme nevideli auto, ktoré by malo toľko originálnych riešení a prichádzalo s množstvom vecí, ktoré v iných autách buď nevidíme, alebo vidíme veľmi zriedkavo. Tešíme sa na Kaolu na Európskom trhu a sme veľmi zvedavý, ako bude fungovať v praxi.

Prvý dojem je však výborný. Už pri pohľade na ňu sa usmievate a BAIC sa vydal tak trochu cestou Jeepu a do auta a na auto ukryl množstvo vychytávok. Nechýbal samozrejme motív koaly.

Arcfox Kaola – čo to vlastne je?

Arcfox Kaola je elektrický minivan s pomerne kompaktnými rozmermi. Meria 4 500 m na dĺžku a má rázvor 2 800 mm. V meste je preto dokonale doma a veľký rázvor umožnil vytvoriť skutočne priestranný interiér.

Arcfox Kaola 2024.

Ako sme už spomenuli, všetky Arcfoxy sú elektrické. Motor má výkon 163 koní a batéria LFP má približne 59 kWh. Číňania uvádzajú, že dojazd je 500 km. Nemerali ho však podľa našej normy WLTP, ale podľa CLTC. Na merania podľa WLTP ešte čakáme, ale dojazd sa zdá byť veľmi slušný. Najmä preto, že Kaola je skôr auto na každodenné jazdenie po meste. Hoci vďaka rýchlemu nabíjaniu zvládne aj dlhšie cesty. Kaola sa dokáže nabiť z 30 na 80 percent za niečo vyše 25 minút.

Arcfox Kaola na miestach. S akými skvelými vecami prišli Číňania?

Prejdime teraz k tomu najdôležitejšiemu. Čo robí Kaolu ťažko neobľúbenou, okrem jej príjemného vzhľadu a easter eggov podobných Jeepu? Vybrali sme niekoľko zaujímavostí, ktoré sa mi podarilo objaviť počas krátkeho predstavenia. Takže:

  • Kaola má na jednej strane posuvné dvere, ktoré sa otvárajú elektricky. Keď sa priblížime k vozidlu s kľúčom, Kaola zobrazí na zemi malú bodku. Ak sa na ňu postavíte, auto automaticky otvorí dvere (podobne ako keď mávnutím nohy otvoríte kufor), čo je skvelé, ak sa k autu blížite so zaneprázdnenými rukami. Tento nápad vznikol preto, aby rodič mal ľahký prístup k sedadlu.
  • Samotné sedadlo je elektricky ovládané a po otvorení sa otočí smerom k dverám.
  • Bol vyvinutý aj špeciálny „režim spánku“. Vozidlo potom upraví polohu sedadla, zvuk a osvetlenie na zadnom sedadle tak, aby bolo dieťaťu čo najpohodlnejšie.
  • Svoje dieťa môžete mať neustále na očiach, pretože na palube je kamera, ktorá poskytuje obraz sedadla. Dieťa možno samozrejme sledovať na obrazovke multimediálneho systému. Môže to byť malá zobrazovacia dlaždica alebo väčšia. Záleží už len na dospelom.
  • V interiéri boli použité antibakteriálne materiály.
  • Antibakteriálny je aj rozkladací stolík na zadnom sedadle, ktorý má okrem iného slúžiť na prebaľovanie dieťaťa.
  • Navyše môžete nastaviť režim intenzívneho vetrania interiéru a výrobca sa chváli, že auto má ďalšie filtre pevných častíc (majú obsahovať PM 2,5, PM 10 a proti prachu).
  • Ďalšou zaujímavou funkciou je ultrafialová lampa na dezinfekciu interiéru.
  • Kaola môže mať aj špeciálnu nádobu medzi sedadlami, ktorá je buď chladená, alebo vyhrievaná. Teplota v nej sa vraj môže pohybovať od troch do 50 stupňov Celzia.

Na 4,5 metra dlhý minivan je to dosť veľa, však?

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Volkswagen ID.Buzz GTX je najrýchlejšia verzia elektrického minivanu

Tu je nový Volkswagen California. Je väčší, má priestrannejšiu kabínu a systém 4MOTION


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov