Novinky, Zaujímavosti,

Nový objav Curiosity na Marse. Ďalšia podobnosť so Zemou

4.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Triff). Výskumný tím, ktorý využíva prístroj ChemCam na palube roveru Curiosity NASA, prišiel s ďalšími zaujímavými závermi, že na starovekom Marse mohlo existovať prostredie podobné...

4.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Triff).

Výskumný tím, ktorý využíva prístroj ChemCam na palube roveru Curiosity NASA, prišiel s ďalšími zaujímavými závermi, že na starovekom Marse mohlo existovať prostredie podobné pozemskému, spojené s prítomnosťou živých organizmov. Výsledky boli uverejnené v časopise Journal of Geophysical Research: Planets. Prečo vedci dospeli k týmto záverom?

Marsovské vozidlo Curiosity od roku 2012 skúma povrch Červenej planéty
Foto: shutterstock.com/Triff

Marsovské vozidlo Curiosity od roku 2012 skúma povrch Červenej planéty a poskytuje vedcom množstvo cenných informácií. Zariadenie už roky zbiera údaje o kráteri Gale.

Práve vďaka novým zisteniam týkajúcim sa tohto krátera vedci potvrdili, že na Marse mohlo kedysi existovať prostredie podobné tomu, ktoré sa nachádza na Zemi. Čo Curiosity „vyňuchal“ v Gale?

Rover a výskum vesmíru. Nové zistenia výskumníkov na Marse

Obrovský kráter pomenovaný Gale (podľa austrálskeho amatérskeho astronóma) vznikol, keď Mars zasiahol meteorit. Stalo sa tak veľmi dávno, približne 3,5 až 3,8 miliardy rokov dozadu. Vo vnútri krátera Gale sa nachádza hora Aeolis Mons (Mount Sharp), ktorá sa týči nad jeho okrajom. Jej vrstevnatá štruktúra naznačuje, že sa tu môžu nachádzať sedimenty súvisiace s geologickou históriou Marsu. Práve preto bol tento kráter vybraný ako cieľ pristátia rovera Curiosity, ktoré sa uskutočnilo 6. augusta 2012.

NASA nedávno oznámila, že rover zistil, že na povrchu krátera Gale sa nachádza metán, ktorý sa na Zemi okrem iného spája s mikrobiálnou aktivitou. V nedávnej štúdii uverejnenej v časopise Journal of Geophysical Research: Planets však výskumný tím využívajúci prístroj ChemCam na palube roveru Curiosity uvádza, že v horninách v kráteri Gale na Marse sa objavilo vyššie množstvo mangánu, než je obvyklé, čo naznačuje, že nálety majú pôvod v rieke, delte alebo v blízkosti brehu dávneho jazera. Prečo je nález týchto sedimentov taký dôležitý?

Ako dodali výskumníci: „Na Zemi jeho zrážanie urýchľuje činnosť živých organizmov“.

Život na Marse. Vedci sa podelili o nové zistenia

Podľa Patricka Gasda zo skupiny pre vesmírnu vedu a aplikácie Národného laboratória Los Alamos, hlavného autora štúdie, „oxid manganičitý sa na povrchu Marsu vyrába veľmi ťažko, preto sa neočakávalo, že sa bude nachádzať v takej vysokej koncentrácii„. Ako dodali výskumníci: „Na Zemi jeho zrážanie urýchľuje činnosť živých organizmov“.

Na Zemi je vodné prostredie bežným miestom zrážania mangánu vďaka silne oxidačným podmienkam v jazerách. V tejto práci skúmame tri mechanizmy zrážania oxidov. […] Všetky tieto scenáre si vyžadujú silne oxidačné podmienky, preto skúmame faktory, ktoré môžu byť zodpovedné za oxidáciu a zrážanie oxidov mangánu na Marse. Táto práca prináša dôležité výsledky pre štúdium mikrobiálnej obývateľnosti Marsu, uviedli vedci.

Vedci zdôrazňujú, že to ešte nie je presvedčivý dôkaz existencie života na Marse

Záhadný Mars. Nejasné mechanizmy produkcie kyslíka

Vedci zdôrazňujú, že to ešte nie je presvedčivý dôkaz existencie života na Marse a že celý proces výroby kyslíka v bývalej atmosfére Červenej planéty je nejasný a záhadný.

Spôsob, akým sa v kráteri Gale vytvoril a skoncentroval oxid manganičitý, je skutočne záhadný. Tieto objavy poukazujú na rozsiahlejšie procesy v marťanskej atmosfére alebo povrchových vodách a dokazujú, že na pochopenie oxidácie na Marse je potrebné vykonať viac práce, povedal Gasda.

Aj Nina Lanza, vedúca výskumníčka zodpovedná za údaje z kamery ChemCam, dodala, že tento objav je jedinečný.

Podmienky jazera Gale, ktoré odhalili vzorky z jeho starých hornín, nám umožňujú nahliadnuť do marťanského obývateľného prostredia, ktoré sa prekvapivo podobá na súčasné miesta na Zemi, uviedla výskumníčka. – Mangánové minerály sú bežné v plytkých oxických vodách, ktoré sa nachádzajú na brehoch jazier na Zemi, a je nezvyčajné nájsť takéto výrazné stopy na Marse.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Zvláštna fotografia z Marsu. Astronómovia videli pavúky

Kvôli tejto práci nemusíte ani vstávať. Za 60 dní ležania v posteli môžete získať viac ako 77 000 libier


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Subaru chce do roku 2026 uviesť na trh 3 elektrické SUV.

17.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@toyotatimesglobal6935). Subaru bude spolupracovať s Toyotou na vývoji troch nových SUV, ktoré budú uvedené na trh do roku 2026. Subaru…

Bude to najdlhšia podmorská rýchlostná cesta na svete za 3 miliardy dolárov

17.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheB1M). Je potrebné povedať, že Nóri poznajú svoju infraštruktúru. Veď osobitý reliéf terénu si vyžaduje, aby stavali mimoriadne náročné stavby.…

Autá sú čoraz drahšie a tie najlacnejšie by mohli zmiznúť z trhu. Alarmujúce správy

17.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@NHKWORLDJAPAN). Už v roku 2025 vstúpia do platnosti nové, prísnejšie emisné limity CO2, ktorým sa budú musieť prispôsobiť všetci výrobcovia…

Tisíce nepredaných vozidiel Tesla stoja na bývalom vojenskom letisku

17.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@derspiegel). Tesla vo svojej nemeckej továrni v Grünheide vyrába približne 6 000 áut týždenne, o ktoré v súčasnosti nie je…

IM L6 so senzačnou batériou oficiálne prichádza na čínsky trh. Koľko stojí tento hrozivý konkurent modelov BMW a Audi?

17.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@UltiumTech). Ako sme informovali pred dvoma mesiacmi, spoločný podnik technologického gigantu SAIC a čínskych technologických spoločností IM vyvinul ultrarýchlu batériu.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov