Suv/Crossover, Tipy, Zaujímavosti,

Mestské vozidlá Toyota – vyberte si osvedčený model

27.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@thomastyas). Život v meste nerobí vodičov šťastnými. Dopravné zápchy, výmole, všadeprítomné výtlky a večný nedostatok parkovacích miest. Ako bojujete proti týmto nepríjemnostiam? Zvládnu ich len...

27.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@thomastyas).

Život v meste nerobí vodičov šťastnými. Dopravné zápchy, výmole, všadeprítomné výtlky a večný nedostatok parkovacích miest. Ako bojujete proti týmto nepríjemnostiam? Zvládnu ich len tie najlepšie mestské autá. Ako to už býva, modelový rad Toyota ponúka celý rad vozidiel, ktoré sú dokonale prispôsobené mestskému životnému štýlu. Čím sa odlišujú agilné Aygo X, kompaktný Yaris, pohodlná Corolla, úsporný Prius a nová Toyota C-HR? Sú to mestské vozidlá značky Toyota.

Toyota ponúka celý rad vozidiel, ktoré sú dokonale prispôsobené mestskému životnému štýlu.
Foto: youtube.com/@thomastyas

Toyota Aygo X – kompaktný a obratný automobil do mestskej džungle

Najmenší z mestských modelov značky Toyota má bohatú históriu a v novej podobe dostal podobu crossoveru. Čo stojí za takýmto krokom japonskej značky? Je to veľmi jednoduché – mestský automobil berie výhody zvýšenej karosérie za pačesy. V prvom rade je to komfort. Do Toyoty Aygo X sa ľahšie nastupuje a sadnúť si za volant vyžaduje menej námahy. Vyššie položené sedadlá zaručujú aj lepší výhľad a uľahčujú orientáciu v mestskej džungli, ktorá v posledných rokoch zarástla vozidlami SUV. Okrem karosérie je vyššia aj svetlá výška, o ktorej výhodách asi netreba presviedčať, a pokoj pri prejazde cez obrubníky rozhodne stojí za to. Okrem toho má tvar crossoveru v prípade modelu Aygo X aj čisto estetický rozmer. Netradičný štýl s dvojfarebným lakovaním karosérie sa na ulici rozhodne vyníma – farebných kombinácií, diskov a čalúnenia je v najmenšej Toyote dostatok.

Vďaka kompaktným vonkajším rozmerom sa Toyota Aygo X s obdivuhodnou ľahkosťou vtesná do akéhokoľvek parkovacieho priestoru a k úspechu tejto misie prispievajú parkovacie senzory a cúvacia kamera. O bezpečnosť sa stará aj celý súbor asistenčných a elektronických systémov, ktoré pomáhajú predchádzať kolíziám. Zmierňovanie následkov kolízie, asistent udržiavania v jazdnom pruhu a dokonca aj adaptívny tempomat – takýmto komplexným súborom asistenčných systémov sa nemôže pochváliť žiadny konkurent v segmente malých mestských vozidiel. V štandardnej výbave môžeme počítať aj s klimatizáciou a 17-palcovými kolesami.

Okrem bezpečnostných prvkov nechýbajú ani multimediálne inovácie. Už v základnej verzii výbavy je štandardom 9-palcový dotykový displej s multimediálnym systémom a vo vyšších konfiguráciách získavame multimédiá novej generácie s 10,5″ HD dotykovým displejom, internetom a online navigáciou s cloudovými mapami. Bez príplatku môžeme využívať aj rozhranie Android Auto a Apple CarPlay, ako aj služby konektivity a vzdialené funkcie prostredníctvom aplikácie MyToyota v telefóne.

Toyota Yaris.
Foto. youtube.com/@KondorCars

Toyota Yaris – dynamická a štýlová

Toyota Yaris je špičkové mestské vozidlo, ktoré pravdepodobne netreba nikomu predstavovať. Tento model je skutočnou inštitúciou vo svojom segmente a autom, ktoré v každej generácii vyniká inovatívnymi technológiami a špičkovou úrovňou bezpečnosti. Aktuálna inkarnácia vozidla, navrhnutá s využitím architektúry TNGA, nie je iná. Použitím najnovšej modulárnej platformy vznikol automobil s rozmermi mestského vozidla, ale s komfortom a jazdnými vlastnosťami kompaktného modelu. Vďaka výhodám podvozku si Yaris vedie dobre nielen v meste, ale aj na ceste. Agilita sa tu spája s vyspelým, kultivovaným podvozkom a istým ovládaním. Kompaktné vonkajšie rozmery idú ruka v ruke s priestranným interiérom a kufrom pripraveným na predĺžený víkend. Celé to samozrejme poháňa hybridný pohon, o ktorom sa oplatí povedať niečo viac.

Nový Yaris Hybrid je k dispozícii v dvoch verziách – s výkonom 116 a 130 koní. Druhá z nich využíva najnovšiu generáciu komponentov a zaručuje dynamiku na ešte vyššej úrovni. Oba varianty sú mimoriadne úsporné a nízkoemisné – priemerná spotreba paliva je podľa WLTP od 3,8 l/100, resp. od 4,2 l/100 km. Výkonnejší Yaris dosiahne prvých 100 metrov za 9,2 sekundy a prekvapí svojou pružnosťou. Okamžitá reakcia na plyn, rezerva krútiaceho momentu užitočná najmä v meste sú vlastnosti, vďaka ktorým Yaris jazdí tak dobre, ako vyzerá. Výkon dopĺňa dynamický štýl vozidla a verzia výbavy GR SPORT vyzdvihuje ešte viac športového charakteru malej Toyoty vďaka väčším kolesám, hŕstke štýlových doplnkov, špičkovej výbave a tuhšiemu odpruženiu.

Toyota Yaris Cross.
Foto: youtube.com/@carshowtv9197

Nový Yaris Cross – kvalita a funkčnosť SUV

Údaje prichádzajúce z trhov nenechávajú nikoho na pochybách – automobilovému svetu v súčasnosti vládnu vozidlá SUV a crossovery. Toyota Yaris Cross, ktorá sa krátko po svojom uvedení na trh stala bestsellerom, dokazuje, že aj mestské vozidlá môžu kombinovať vlastnosti svižného hatchbacku a všadeprítomného SUV. Pohodlné nastupovanie, vyššia svetlá výška využiteľná nielen v meste, ale aj na cestách mimo asfaltu, a voliteľný pohon všetkých kolies AWD-i sú hlavnými zložkami úspechu mestského crossoveru značky Toyota.

Toyota Yaris Cross vychádza z mestského Yarisu, ktorý dobre poznáme, ale bol oblečený do trochu outdoorovejšieho šatu. Štýl však nie je strohý – elegantne spája súčasné štýlové trendy s charakterom mestského vozidla. Voliteľný dvojfarebný exteriér s čiernou strechou odlišuje vozidlo od konkurencie a elegantná silueta je nezameniteľne individuálna. Interiér nie je iný – veľkoplošná obrazovka multimediálneho systému, praktické odkladacie priestory a poličky a príkladná ergonómia sú typické pre pravú Toyotu.

Pod kapotou sú dynamické a úsporné hybridy vo verziách s výkonom 116 a 130 koní. V ponuke pohonných jednotiek sú teda známe varianty a pridanie možnosti AWD-i je výborným argumentom pre výber malého crossoveru. Hoci je Yaris Cross stále mestským vozidlom, prítomnosť prídavného elektromotora na zadnej náprave pomáha k istému pohybu na klzkom povrchu a osvedčí sa, ak má vozidlo plniť aj úlohu spoločníka na ďalšie výlety – kempovanie, lyžovačku alebo na pozemok. Priľnavosti nie je nikdy dosť!

Toyota Corolla Hatchback.
Foto: youtube.com/@CARSARENA

Corolla Hatchback – moderná, pohodlná a bezpečná

Globálny bestseller značky Toyota naďalej triumfuje v rebríčkoch predajnosti. Kompaktný mestský automobil, ktorý si získal meno vďaka svojej spoľahlivosti, odolnosti a úspornému hybridnému pohonu, je v novej generácii k dispozícii ako hybrid vo všetkých troch karosárskych verziách. Hatchback je najviac mestský variant modelu Corolla, ktorý sa bude rovnako dobre správať v preplnenej metropole ako na diaľnici. Do interiéru kompaktnej Toyoty sa zmestia veľkí cestujúci a do batožinového priestoru niekoľko kufrov. Aj základná verzia s elegantným dizajnom exteriéru ukrýva pohodlnú, dobre vybavenú kabínu, ktorá vás privíta vyspelými technológiami a inováciami.

Rozsiahla sériová výbava odlišuje Corollu od jej konkurentov. Dokonca aj základná verzia Comfort má 16-palcové zliatinové disky, multimediálny systém s internetom a 10,5-palcovým farebným HD dotykovým displejom, digitálny prístrojový panel, adaptívny tempomat, cúvaciu kameru a LED svetlomety. Zoznam moderných vymožeností dopĺňa rozsiahle portfólio bezpečnostných systémov – okrem iných si príplatok nevyžaduje systém včasného zásahu pri riziku kolízie s detekciou chodcov, cyklistov a motocyklistov, systém núdzového zastavenia, systém rozpoznávania únavy vodiča alebo asistent udržiavania vozidla v jazdnom pruhu. Digitálni asistenti nepretržite monitorujú dopravnú situáciu a nepodliehajú únave ani na tej najodľahlejšej trase. Ponuka systémov Toyota T-Mate zahŕňa špičkové riešenia v danej triede.

Auto do mesta a na cesty

Auto do mesta a na cesty by malo mať pod kapotou úspornú a výkonnú pohonnú jednotku. Modelový rad Corolla Hatchback ponúka hybridné pohony 5. generácie vo variantoch s výkonom 140 a 196 koní. V oboch pohonných jednotkách sa osvedčené benzínové agregáty skombinovali s výkonnými elektromotormi. V najnovšej verzii Corolly je k dispozícii vyšší krútiaci moment a nízke emisie a spotreba paliva sa snúbia s výkonom, na ktorý by bolo hrdé aj malé športové kupé. Priemerná spotreba paliva sa podľa WLTP začína na 4,4 l/100 km, zatiaľ čo výkonnejšia verzia 2.0 Hybrid Dynamic Force zrýchli Corollu na 100 km/h za 7,4 sekundy. Ani základná verzia 1,8 Hybrid sa nemá za čo hanbiť – 9,1 sekundy na stovku je tiež veľmi dobrý výsledok.

Toyota Prius.
Foto: youtube.com/@autogefuehl

Nová Toyota Prius – líder v oblasti udržateľnosti

Príbeh hybridov, ktoré dobývajú trh, sa začal týmto modelom. Toyota Prius s novým vzhľadom je automobil do mesta s úplne novým plug-in hybridným pohonom. Inovácií je však viac – najnovšia generácia je skutočnou ukážkou techniky a dizajnu. Štýl modelu Prius je úžasný ako vždy a jeho výkon je jednoducho senzačný. To všetko vďaka pohonnému ústrojenstvu, ktoré vo väčšej miere využíva silu elektromotora. Ako to funguje?

Toyota Prius piatej generácie s plug-in hybridom s výkonom 223 koní dokáže jazdiť výlučne na elektromotor a v režime EV má dojazd až 86 km. Možnosť doplniť energiu napríklad z domácej zásuvky, nabíjačky v zásuvke alebo na mestskej nabíjacej stanici výrazne znižuje emisie CO2 a výdavky na palivo. Za zmienku stojí, že nový Prius zrýchli z 0 na 100 km/h za 6,7 sekundy! Tento pohon umožňuje používať Prius v meste ako elektromobil, zatiaľ čo na diaľnici ponúka všetky výhody vozidla so spaľovacím motorom.

Nový Prius je ukážkou možností, preto na jeho palube nechýbajú inovatívne prvky, ako napríklad strecha s fotovoltaickými panelmi, ktorá uskladňuje dostatok energie na predĺženie dojazdu v režime EV až o 8 km za deň. Počas slnečného dňa to znamená pomerne veľkú vzdialenosť, ktorú prejdete úplne zadarmo, a v ročnom vyjadrení to znamená reálnu úsporu! Hybridná Toyota má tiež všetko, čo by malo mať dobré mestské vozidlo. Malý polomer otáčania, bezpečnostné systémy a na želanie aj pokročilý parkovací asistent Toyota Teammate, ktorý sám zajazdí na kolmé alebo paralelné parkovacie miesto.

Toyota C-HR.
Foto: youtube.com/@SDADanCars

Nová Toyota C-HR – mestský crossover typu SUV

Najvýraznejší crossover v segmente C dostal nový vzhľad. Toyota C-HR druhej generácie je kombináciou mestského vozidla a SUV, ktorá prekvapí štýlom, hospodárnosťou, ovládateľnosťou a výkonnosťou. Jedinečný dizajn modelu priťahuje pozornosť a nenecháva nikoho na pochybách, že značka má chuť zopakovať úspech svojho predchodcu. Model, ktorý bol mimoriadne úspešný od svojho uvedenia na trh až po samotný koniec výroby, teraz získal dôstojného nástupcu, ktorý nedávno zavítal do showroomov.

Crossover do mesta prekvapuje kvalitou spracovania a výberom materiálov v kokpite. Prístrojová doska bola navrhnutá tak, aby obklopovala vodiča a spájala vznešený štýl s ergonómiou. Každé tlačidlo, prepínač a volič boli umiestnené tak, aby ich používanie bolo intuitívne a nevyžadovalo odtrhnutie očí od cesty. Vodič je stredobodom pozornosti, ale to neznamená, že by boli cestujúci zanedbávaní – pohodlné sedadlá, multimediálny systém s voliteľným audiosystémom JBL Premium Audio a mimoriadne široká ponuka bezpečnostných systémov sú prednosti, ktoré oslovia každého.

Nová Toyota C-HR dostala ešte dynamickejšiu ponuku pohonných jednotiek.

Nová Toyota C-HR dostala ešte dynamickejšiu a rozmanitejšiu ponuku pohonných jednotiek. Okrem dvoch klasických hybridných pohonov s rôznymi výkonmi je na výber aj plug-in variant a verzia s pohonom všetkých štyroch kolies. Tých, pre ktorých je hospodárnosť na prvom mieste, poteší prítomnosť variantu 1,8 Hybrid s výkonom 140 k. Výkonný, dynamický, ale s minimálnym apetítom po palive, hybridný systém spotrebuje podľa WLTP v priemere 4,7 l/100 km a odvďačí sa rýchlou reakciou na plyn. Systém 2.0 Hybrid Dynamic Force ponúka výkon 197 k a zrýchlenie na stovku za 8,1 s.

Mestský plug-in model s výkonom 223 koní je zasa voľbou pre tých, ktorí si chcú užívať výhody elektromobilu a zároveň mať na cestách solídny dojazd. Výkon? Nenechávajú nič na náhodu – zrýchlenie na 100 km/h trvá len 7,4 s. Na druhej strane verzia AWD-i je ideálna pre tých, ktorí pravidelne vyrážajú mimo mesta. Výkon 197 k, prvá stovka za 7,9 s a priemerná spotreba paliva 5 l/100 km a viac – takúto kombináciu u konkurencie jednoducho nenájdete.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Toyota Hilux s novou pohonnou jednotkou. Dojazd viac ako 600 km

Nová Toyota C-HR získala v testoch Euro NCAP 5 hviezdičiek. Honda CR-V získala len 4


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Dezén alebo čísla. Stačí jeden pohľad a môžete posúdiť, či majú pneumatiky dostatočný dezén.

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/wk1003mike). Bez ohľadu na to, aké veľké je vozidlo a koľko má koní a bezpečnostných systémov, do kontaktu s asfaltom…

Núdzové pristátie. Lietadlo prešlo po trupe na pristávacej dráhe

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@theindependent). Lietadlo spoločnosti FedEx malo problém s pristátím. Tesne nad letiskom sa ukázalo, že predný podvozok stroja nefunguje. V dôsledku…

„Pán policajt, tento zásah sa nahráva.“ Čo urobí policajt?

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ajplus). Policajti čoraz častejšie nosia na tele kamery a zaznamenávajú priebeh svojich zásahov. Môže však vodič urobiť to isté? Overujeme,…

Citroën – Neuveríte, koľko cestujúcich odvezie nový C3 Aircross

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PowerTorqueYT). Citroën má nové mestského SUV. Je ťažké uveriť, s akým nápadom prišli Francúzi, aby vynikli v segmente B. Neuveríte,…

Elektromobil zo spaľovacieho motora za 8 hodín. Nemecký startup ohlasuje revolúciu

9.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@electricviking). Nemecká spoločnosť e-Revolt má v ponuke prestavby pre 42 populárnych modelov so spaľovacím motorom. Elektromobil zo spaľovacieho motora za…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov