Motorky, Pravidlá, Tipy, Zaujímavosti,

Môže motocyklista dostať pokutu za meranie úsekovej rýchlosti?

23.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheSpeedKing). Úsekový merač je nebezpečnou zbraňou proti vodičom, ktorí prekračujú rýchlosť. Ale funguje táto zbraň aj na motocyklistov? To je otázka, ktorá sa na internete...

23.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@TheSpeedKing).

Úsekový merač je nebezpečnou zbraňou proti vodičom, ktorí prekračujú rýchlosť. Ale funguje táto zbraň aj na motocyklistov? To je otázka, ktorá sa na internete objavuje čoraz častejšie. Poďme preto na ňu hľadať odpoveď.

Môže motocyklista dostať pokutu za meranie úsekovej rýchlosti?
Foto: youtube.com/@TheSpeedKing

Môže byť na základe úsekového merania rýchlosti potrestaný motocyklista?

Keď vodiči uvidia značku označujúcu úsekové meranie rýchlosti, začnú nervózne spomaľovať. Aj na kontrolovanom úseku udržiavajú predpísanú rýchlosť. Možnosť pokuty za príliš rýchlu jazdu je pre osobné, dodávkové, nákladné vozidlá a autobusy zrejmá. Čo však v prípade motocykla?

Začnime od začiatku. Pri úsekovom meraní rýchlosti sa vyhotovia dva snímky vozidla. Jeden pri vstupe do meracieho úseku a jeden pri výstupe z neho. Takto systém vie, za aký čas vozidlo prešlo meraný úsek. Môže vypočítať priemernú rýchlosť a porovnať ju s limitom platným na ceste.

Problémom však je, že zariadenia inštalované na cestách snímajú len prednú časť vozidla. Na aute je evidenčné číslo. V prípade motocykla je táto umiestnená vzadu. V dôsledku toho na základe fotografie nie je možné identifikovať motocykel ani jeho majiteľa. Nie je komu dať pokutu.

Inštalované radary na cestách snímajú len prednú časť vozidla, tak že nie je komu dať pokutu.
Foto: youtube.com/@TheSpeedKing

Túto úlohu by mohol splniť ďalší radar

Áno, CANARD umiestňuje moderné meracie zariadenia, ktoré často používajú dodatočnú kameru na zaznamenávanie zadnej časti vozidla. A to by mohlo byť účinné aj v prípade motocyklov. Takýto systém sa však na Slovensku zatiaľ nenachádza.

Na základe úsekového merania nie je možné chytiť motocyklistu. Znamená to, že na plný plyn?

Znamená uvedená situácia, že motocyklista, ktorý vidí automatické meranie rýchlosti, môže bez obáv z pokuty vytočiť pravú rukoväť na maximum? No, nie tak celkom. Motocyklisti by totiž mali mať na pamäti tri veci.

  • Po prvé, že sa vždy podieľajú na zodpovednosti za bezpečnosť na cestách. Nielen vtedy, keď im hrozí pokuta za prekročenie rýchlosti. Preto sa oplatí byť rozumný.
  • Po druhé, pi úsekových radaroch sa vždy môže nachádzať neoznačené policajné vozidlo. To vykoná meranie rýchlosti, zastaví vodiča motocykla na cestnú kontrolu a na mieste mu uloží pokutu. Nebude potrebné čakať na list.
  • Po tretie, systém monitorovania rýchlosti sa neustále modernizuje. Skutočnosť, že v súčasnosti neexistuje kamera na meranie rýchlosti za vozidlom, neznamená, že nikdy nebude existovať.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Honda GL1800 Gold Wing Touring je ako dovolenka all inclusive. Nechcete skončiť

Aký je minimálny vek spolujazdca na motocykli. Môžete na „motorke“ prevážať deti?


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nehoda auta bez vodiča. Žiadni vinníci

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: mapy.cz). Auto v priekope, bez vodiča a so spolujazdcom - tak by sa dal v skratke opísať obraz, ktorý našli…

Tragédia na diaľnici A1 odvrátená na poslednú chvíľu. Vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane cesty

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@B1TVChannel). Na diaľnici A1 sa v poslednej chvíli podarilo zabrániť tragédii, keď bol vodič nasnímaný, ako jazdí po nesprávnej strane…

Úspora paliva môže byť prehnaná. Mechanici si mädlia ruky

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BoschCarService). Je prirodzené, že chceme, aby naše autá spotrebovali čo najmenej paliva. Bohužiaľ, niektoré snahy sú spojené s rizikom a…

Starliner pripravený na let. NASA a Boeing vyšlú na ISS kapsulu s astronautmi

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: twitter.com/Commercial_Crew). Starliner je pilotovaná kapsula, ktorá dopraví astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu. Po rokoch práce je loď pripravená na prvý…

Jeden let musel byť zrušený kvôli výtržníkovi. Na vine bol 49-ročný muž

2.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@SamChui). Jeden let musel byť zrušený kvôli výtržníkovi. 157 cestujúcim bolo odporučené, aby si našli iné letecké spojenie. Vinníkom bol…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov