Správy, Zaujímavosti,

Kúpili továreň Nissan. Vrátia bývalú značku späť k životu

22.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ShanghaiEyeMagic). Čínska spoločnosť Chery a španielska EV Motors vytvorili spoločný podnik a prevzali bývalú továreň Nissan v Barcelone. Koncern z ríše stredu tak bude vyvíjať...

22.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ShanghaiEyeMagic).

Čínska spoločnosť Chery a španielska EV Motors vytvorili spoločný podnik a prevzali bývalú továreň Nissan v Barcelone. Koncern z ríše stredu tak bude vyvíjať modely pre Európu priamo na starom kontinente.

Čínska spoločnosť Chery a španielska EV Motors prevzali bývalú továreň Nissan v Barcelone.
Foto: youtube.com/@ShanghaiEyeMagic

Hoci dôsledky pandémie COVID-19 sú oveľa jasnejšie pri spätnom pohľade, niektoré z jej účinkov boli takmer okamžité. Jedným z nich bolo rozhodnutie spoločnosti Nissan na konci mája 2020 výrazne znížiť náklady. Najdôležitejším prvkom z nich bolo zatvorenie jej barcelonského závodu, jediného v Európskej únii.

Len v tomto závode prišlo o prácu tritisíc ľudí, pričom nepriamo mohol tento krok japonského výrobcu ovplyvniť až 20 000 pracovníkov. Španielska vláda aj miestne katalánske orgány priznali, že urobili veľa pre to, aby odradili rozhodujúcich činiteľov od takéhoto drastického rozhodnutia. Avšak bezvýsledne.

Bolo však jasné, že továreň, ktorá zostala, by mohla byť záchytným bodom pre iných výrobcov. Už v roku 2021 keď Nissan ešte udržiaval umierajúci závod pri živote sa objavili fámy, že spoločnosť Great Wall má záujem o kúpu závodu. Nakoniec po troch rokoch presun dokončil iný koncern z kráľovstva stredu, Chery Auto.

Čínsky gigant na tento účel vytvoril spoločný podnik so španielskou spoločnosťou EV Motors. Táto spoločnosť zdedila časť bývalého závodu Nissan a plánuje tiež vzkriesiť značku EBRO, ktorá zmizla z trhu v roku 1987.

Čínsky nákup so španielskym požehnaním. Chery sa usadí v bývalom závode Nissanu

Španielsky premiér Pedro Sanchez na oficiálnej ceremónii pri príležitosti uzavretia dohody potvrdil, že spoločnosť plánuje investovať približne 400 miliónov eur, zatiaľ čo katalánska vláda sa zaviazala financovať odbornú prípravu bývalých zamestnancov spoločnosti Nissan, ktorí boli opätovne prijatí do závodu.

Z továrne budú vychádzať kópie značky Omoda.
Foto: youtube.com/@carsbyml

V súčasnosti je to 150 ľudí, pričom závod nakoniec vytvorí celkovo 1 250 pracovných miest. Je teda zrejmé, že ústredné aj miestne orgány mali záujem vdýchnuť závodu, ktorý po sebe zanechala spoločnosť Nissan, nový život.

Výkonný viceprezident spoločnosti Chery Guibing Zhang kreslí skutočne krásne vízie. Tvrdí, že do roku 2029 sa očakáva, že tempo výroby v továrni v Barcelone dosiahne strop 150 000 automobilov ročne. To umožní, aby sa prvá továreň tohto čínskeho koncernu stala exportným centrom pre ostatné európske krajiny, ako aj iné kontinenty.

Väčšinovým akcionárom spoločného podniku je španielska spoločnosť EV Motors, ktorá prevzala závod v marci 2024 a očakávalo sa, že bude zohrávať kľúčovú úlohu pri rokovaniach s Číňanmi. Číňania reálne zvažovali investíciu v Taliansku. Nakoniec ich však ponuka z Barcelony zlákala viac. Výsledkom je, že výroba prvých automobilov pod hlavičkou EBRO sa začne koncom roka 2024.

Chery o sebe dá vedieť o niečo skôr, pretože sa očakáva, že z továrne budú vychádzať kópie značky Omoda.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Čínsky gigant bude platformu predávať Európanom. Očakáva sa, že bude veľká

Automobily čínskej výroby v Európe. Po BYD je čas pre spoločnosť s rušnou históriou


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov