Elektro, Novinky, Zaujímavosti,

Kamery s umelou inteligenciou, nová technológia, ktorá generuje pokuty. Kde sa testujú a kedy začnú fungovať?

8.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AdvantechCorp). Vodiči napriek prísnejším trestom naďalej porušujú zákon. Dnes však nepotrebujete policajta na to, aby ste mohli zbierať pokuty. K dispozícii je už nová technológia....

8.4.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AdvantechCorp).

Vodiči napriek prísnejším trestom naďalej porušujú zákon. Dnes však nepotrebujete policajta na to, aby ste mohli zbierať pokuty. K dispozícii je už nová technológia. Kamery s umelou inteligenciou. Nič sa pred nimi nedá skryť a možno ich nainštalovať kdekoľvek. Prvé z nich sú už v prevádzke.

Kamery s umelou inteligenciou, nová technológia, ktorá generuje pokuty.
Foto: youtube.com/@AdvantechCorp

Kamery s umelou inteligenciou sú novou technológiou, ktorá rozhodne o mnohých pokutách

Technológia využívajúca umelú inteligenciu bude schopná odhaliť všetkých vodičov, ktorí jazdia bez bezpečnostných pásov alebo používajú telefón. Nové high-tech kamery možno namontovať na rôzne vozidlá a prívesy. Keďže budú používať viacero objektívov, budú kontrolovať vodiča aj cestujúcich na palube vozidla.

Zachytené údaje z kamier sa pred odovzdaním orgánom dôkladne spracujú. Vodiči, ktorí sa dopustia priestupku, sú upozornení varovnými listami s vysvetlením nebezpečenstva spojeného s ich správaním. Toto je v testovacej fáze, pretože neskôr sa to skončí pokutami. Kde už takéto testy prebiehajú?

Pokuty udelené pomocou umelej inteligencie možno získať v Spojenom kráľovstve

V Spojenom kráľovstve sa čoskoro uskutočnia skúšky mobilnej technológie využívajúcej umelú inteligenciu. Podľa RAC vládna agentúra National Highways zodpovedná za cestnú sieť Spojeného kráľovstva oznámila plány na rozšírenie nasadenia kamier, ktoré automaticky odhalia vodičov porušujúcich zákon, nepoužívajúcich bezpečnostné pásy alebo používajúcich mobilné telefóny počas jazdy.

Test, ktorý sa začal v roku 2021, využíva technológiu na identifikáciu vodičov, ktorí nedodržiavajú dopravné predpisy a môžu ohroziť bezpečnosť ostatných účastníkov cestnej premávky. Rozsiahly testovací proces potrvá do marca 2025.

Zábery zachytené kamerami s umelou inteligenciou sa postúpia polícii na posúdenie a prípadné opatrenia. Vodiči, ktorí porušia zákon, môžu okrem trestných bodov dostať pokutu až do výšky 500 libier za nepoužitie bezpečnostného pásu. Každý, kto bude prichytený pri používaní mobilného telefónu za volantom, môže dostať pokutu až do výšky 1 000 GBP a šesť trestných bodov.

Ak vodič po písomnom upozornení opäť poruší zákon, bude trestne stíhaný. Vzhľadom na možnú maximálnu pokutu 1 000 GBP (2 500 GBP, ak riadite nákladné vozidlo alebo autobus) môžete veľa stratiť.

Zábery zachytené kamerami s umelou inteligenciou sa postúpia polícii na posúdenie.
Foto: youtube.com/@AdvantechCorp

Čo je dôvodom rozhodnutia, že pokuty bude generovať umelá inteligencia pomocou kamier?

Rozhodnutie zahrnúť umelú inteligenciu nie je motivované ziskom. V Spojenom kráľovstve je používanie mobilných telefónov už 17 rokov nezákonné a pokutované. Avšak napriek tomu, že pokuty sa neustále zvyšujú, nelegálne používanie mobilných telefónov vodičmi dosiahlo „epidemické rozmery“. Súvisí to s nedostatočným presadzovaním práva. Vodiči to vedia, a preto sa stále mnohí venujú tejto praxi.

„Z nášho prieskumu vieme, že vodiči vo všeobecnosti podporujú používanie kamier na tento účel. Bez zahrnutia presadzovania práva existuje veľká šanca, že nikdy nedosiahneme zmeny potrebné na obmedzenie tohto správania. V konečnom dôsledku musíme dosiahnuť, aby používanie mobilného telefónu za volantom bolo spoločensky rovnako neprijateľné ako jazda pod vplyvom alkoholu,“ vysvetľuje hovorca RAC pre bezpečnosť cestnej premávky.

V súčasnosti prebieha záverečné skúšobné obdobie nových kamier s umelou inteligenciou, ktoré sa skončí v marci 2025. Kamery sa inštalujú do dodávok alebo prívesov. Často stoja v zákrutách na ceste. Tam môžu bezproblémovo automaticky odhaliť vodičov, ktorí nemajú zapnuté bezpečnostné pásy alebo počas jazdy používajú mobilné telefóny.

Polícia zapojená do testovacieho procesu používa kamery s umelou inteligenciou v: Durham, Greater Manchester Police, Humberside, Staffordshire, West Mercia, Northamptonshire, Wiltshire, Norfolk, Thames Valley Police a Sussex.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Umelá inteligencia vybrala najkrajšie a najškaredšie autá. Medzi nimi je aj populárna Škoda

Zvládnite plastové tašky a tiene na ceste, aby ste sa vyhli trestu alebo nehode. Umelá inteligencia v autách


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Koenigsegg musel stiahnuť výrobu. Nikto nechcel ich malý motor

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@koenigsegg). Koenigsegg pripravoval revolúciu. Supercar v hodnote takmer 1,7 milióna dolárov mal dostať trojvalcový motor. Motor bol však revolučný. Bol,…

Donald Trump o elektromobiloch. Nazýva ich „podvodom“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@fox9). Donald Trump rozhodne nepatrí k zástancom elektrifikácie regulovanej dotáciami a predpismi. Kandidát na prezidenta USA oznamuje, čo sa v…

Je to skvelá alternatíva k Toyote Yaris Cross. Hybridné, lacnejšie kompaktné SUV sa ničoho nevzdáva

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carshowtv9197). Konkurenčný trh SUV si vyžaduje, aby výrobcovia ponúkali atraktívny sortiment, aby sa presadili v konkurencii mnohých konkurentov. Jednou z…

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

BYD láka na nový minivan. Verzia Lux Superior za niečo vyše 24 000 eur

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@motoringx:). Medzinárodný autosalón v Indonézii je dobrou príležitosťou predstaviť svoju ponuku širšiemu publiku. Čínska spoločnosť BYD sa veľmi intenzívne zapája…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov