Novinky, Testy, Zaujímavosti,

Svetové auto roka 2024. Elektrické vozidlá vo finále a vyhral najväčší

31.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@jimmarshkia3788). Výsledky tohtoročnej ankety Svetové auto roka sú známe. V 20. ročníku prestížnej súťaže sa o hlavnú cenu uchádzali tri elektromobily – Volvo EX 30,...

31.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@jimmarshkia3788).

Výsledky tohtoročnej ankety Svetové auto roka sú známe. V 20. ročníku prestížnej súťaže sa o hlavnú cenu uchádzali tri elektromobily – Volvo EX 30, BYD Seal a Kia EV9. Vieme, ktorý model sa ukázal ako najlepší v roku 2024.

Výsledky tohtoročnej ankety Svetové auto roka sú známe.
Foto: youtube.com/@jimmarshkia3788

Čo je to súťaž Svetové auto roka?

WCOTY je plebiscit najvyššieho rangu, ktorý sa koná každoročne už 20 rokov. Raz ročne sa stretávajú automobiloví odborníci z celého sveta, aby otestovali všetky vozidlá, ktoré sú k dispozícii na predaj. To všetko sa robí s cieľom určiť Svetové auto roka a oceniť víťazov v jednotlivých kategóriách:

  • Mestské auto roka
  • Športové auto roka
  • Luxusné auto roka
  • Elektromobil roka
  • Najkrajšie auto roka

Pravidlá súťaže Svetové auto roka 2024

Automobily, ktoré sa môžu uchádzať o titul Svetové auto roka, musia byť vyrobené v množstve aspoň 10 000 kusov ročne, ich cena musí byť nižšia ako cena luxusných automobilov na ich hlavných trhoch a musia byť dostupné aspoň na dvoch hlavných trhoch, t. j. v Číne, Európe, Indii, Japonsku, Kórei, Latinskej Amerike alebo USA, ako aj aspoň na dvoch rôznych kontinentoch v období od 1. januára 2023 do 30. marca 2024.

Tieto vozidlá potom hodnotí 100 porotcov z 32 krajín. Vozidlá sa posudzujú podľa vzhľadu, jazdného komfortu, bezpečnosti cestujúcich, výkonu a ceny. Zohľadňujú sa aj environmentálne aspekty, čo dokazuje zoznam finalistov tohto ročníka.

Svetovým automobilom roka 2024 stalo 7-miestne kórejské SUV Kia EV9.
Foto. youtube.com/@ExtraThrottleHouse

Tu je Svetové auto roka 2024 s tromi „elektrickými“ vozidlami vo finále

Medzi tohtoročnými finalistami boli tri elektromobily – Volvo EX30, BYD Seal a Kia EV9. Po sčítaní hlasov sa Svetovým automobilom roka 2024 stalo 7-miestne kórejské SUV.

Elektromobil roka 2024 – dvojité víťazstvo

Kia EV9 zároveň získala hlavnú cenu v ankete o elektromobil roka 2024. V tejto kategórii SUV opäť predbehlo Volvo EX30 a nové BMW i5. Mimo stupňov víťazov pristáli SUV Mercedes EQE a Volkswagen ID.7.

Volvo
Mestské auto roka 2024 nové Volvo EX30.
Foto: youtube.com/@AutoTraderTV

Tu je mestské auto roka 2024 so Švédmi na čele

Na stupni víťazov v kategórii Mestské auto roka 2024 sa umiestnilo nové Volvo EX30. Značka vkladá do malého hatchbacku veľké nádeje a tento úspech určite pomôže spropagovať najnovšieho člena elektrickej rodiny. Hneď za EX30 sa umiestnili BYD Dolphin a Lexus LBX. Ďalšie miesta patrili Abarthu 500e a Suzuki Fronx.

Hyundai Ioniq 5 N – Športové auto roka 2024.
Foto: youtube.com/@AutoTrader

Tu je Športové auto roka 2024, ktoré vyhral kórejský nováčik

Hyundai Ioniq 5 N zvíťazil v súťaži Športové auto roka 2024. Je to elektrická novinka značky a prvý takýto model s označením „N“. Tento automobil dokáže predstierať „spaľovací motor“, driftovať a tiež simulovať činnosť 8-stupňovej automatickej prevodovky. Dva elektromotory generujú celkový výkon 650 koní, čo vozidlu umožňuje zrýchliť na prvých 100 km/h za 3,4 sekundy. Porotcovia ocenili aj BMW M2 a BMW XM, zatiaľ čo mimo stupňov víťazov sa ocitli Ferrari Purosangue a Porsche Cayenne Turbo E-Hybrid.

Najkrajšie auto roka Toyota Prius.
Foto: youtube.com/@autogefuehl

Tu je najkrajšie auto roka 2024 – Toyota pred Ferrari

O titul Najkrajšie auto roka súťažili Toyota Prius, Ford Bronco, Ferrari Purosangue, Volvo EX30 a Zeekr X. Najnovšia generácia modelu Prius sa vrátila do Japonska s hlavnou cenou. Ceny útechy získali značky Ford a Ferrari.

Luxusné auto roka 2024 BMW radu 5.
Foto: youtube.com/@CAR-TV

Toto je luxusné auto roka 2024 – na veľkosti nezáleží

Ukázalo sa, že dlhšie neznamená lepšie. Do finále o titul Luxusné auto roka 2024 sa dostali Mercedes triedy E, SUV Mercedes EQE a BMW radu 5. Možno vás to prekvapí, ale vo finálnej zostave chýbali dlhé a veľmi pohodlné limuzíny. Nová „päťka“ odišla s hlavnou cenou smerom na Mníchov. Mimo stupňov víťazov sa umiestnili Lexus LM a Mercedes CLE.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nová Kia K4 láka svojím originálnym dizajnom. Bola by zaujímavou alternatívou k Octavii

Toyota oznámila, že Hilux dostane elektrickú verziu v roku 2025


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Opel bude od roku 2025 v Európe predávať len elektromobily

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@PlanetCarNews). Opel potvrdzuje, že od roku 2025 bude predávať len elektromobily. Správu priniesla samotná šéfka Opelu Florina Huettlová. Opel bude…

Alfa Romeo predstavila špeciálnu edíciu SuperSport pre Giulia a Stelvio Quadrifoglio

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@DPCcars). Alfa Romeo predstavila limitovanú edíciu svojich výkonných modelov Giulia a Stelvio Quadrifoglio. Limitovaná edícia s názvom SuperSport vzdáva hold…

Kia predstavila aktualizovaný elektrický model EV6. Kapacita batérie sa zvýšila

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@MotorgraphWorld). V Južnej Kórei sa oficiálne predstavil facelift elektrického modelu Kia EV6. Aktualizácia prináša ešte odvážnejší dizajn a batériu s…

Mazda oznámila, že nová generácia CX-5 bude využívať hybridné motory vyvinuté vo vlastnej réžii

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AUTOMAGZofficial). Mazda potvrdzuje, že uvedie na trh novú generáciu SUV CX-5. Japonci tvrdia, že nový model bude využívať hybridné motory…

Cyklista v Prahe zbil matku finalistky Miss. Žena zraneniam podľahla. Muž má dostať podmienku

18.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: instagram.com/vanessacervova). Finalistka Miss Českej republiky Vanesa Červová zdieľala na Instagrame príspevok, v ktorom opísala tragický príbeh smrti svojej matky. Tá…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov